coronabewijzen

Hoe zit het? Wat worden de nieuwe eisen rondom geldigheid van coronabewijzen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Wat worden de nieuwe eisen rondom geldigheid van coronabewijzen?

Per 1 februari 2022 verandert er in de meeste EU-landen het één en ander rondom de geldigheid van coronabewijzen. Exemplaren aangemaakt op basis van vaccinatie of een doorgemaakte coronabesmetting zijn dan korter geldig, iets waar u rekening mee moet houden als u gaat reizen.
In Nederland wordt het beleid ook aangepast op de nieuwe EU-regels, maar niet per 1 februari. In Nederland gaan ze in op 8 februari 2022, want er moesten eerst nog kamervragen over gesteld worden. Welke eisen worden er vanaf de 8e februari aan de geldigheid gesteld? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor u op een rij gezet.

Zo wordt de geldigheid berekend

Kort geleden is in Brussel besloten dat de geldigheid van digitale coronabewijzen wordt beperkt en Nederland wil dit voorbeeld volgen. Dat betekent dat nationale- en internationale bewijzen, die zijn gemaakt op basis van de prikken of prik (in het geval van Janssen) uit de basisreeks, ongeveer 9 maanden geldig blijven. Om heel precies te zijn: dit soort bewijzen verlopen 270 dagen na het zetten van de laatste prik uit die reeks. Kinderen tussen de 13 en 18 jaar zijn hier overigens van uitgesloten. “Omdat zij (nog) niet geadviseerd zijn om een boostervaccinatie te laten zetten”, wordt als reden gegeven in een document dat minister Kuipers van Volksgezondheid hierover heeft opgesteld.

Ook digitale herstelbewijzen zijn minder lang geldig. In eerste instantie is dit 1 jaar, maar het voornemen is om dit terug te draaien naar 180 dagen. In sommige landen moet het herstelbewijs minimaal 11 dagen oud zijn, dus houd dit in uw achterhoofd als u een internationaal, digitaal herstelbewijs aanmaakt.

Mensen van wie het coronabewijs bijna verloopt, krijgen hier melding van in de CoronaCheck-app.

Boosters hebben (nog) geen geldigheid

Hoewel coronabewijzen op basis van de 1e prikronde na 270 dagen zullen vervallen, kennen vaccinatiebewijzen op basis van een boostervaccin nog geen maximale geldigheidsduur. Als u een booster heeft gehad, en deze heeft toegevoegd aan uw CoronaCheck-app, blijft uw bewijs dus oneindig geldig. Wie is gevaccineerd, maar nog geen booster heeft gehaald, moet er dus rekening mee houden dat het digitale coronacertificaat wel na na 270 dagen verloopt.

Het is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen of deze situatie ook zo blijft.

boostervaccin
Lees ook: Hoe zit het? Moet u een nieuw coronabewijs aanmaken na boostervaccin?

Andere regels voor papieren coronabewijzen

Bovenstaande eisen gelden voor digitale coronabewijzen die u aanmaakt in de CoronaCheck-app en niet voor mensen met een papieren coronabewijs. Alle papieren coronabewijzen voor binnenlands gebruik, zullen 90 dagen na het aanmaken verlopen. Dat is aanzienlijk korter dan de 180 dagen voor herstelbewijzen of de 270 dagen voor vaccinatiebewijzen. In het al benoemde document van Kuipers staat ook dat alle papieren coronabewijzen die nu in omloop zijn, sowieso vervallen per 1 april.

Waarom dit zo is? Dat heeft voornamelijk te maken met de privacy. De QR-codes die in Nederland gebruikt worden, bevatten zo min mogelijk persoonlijke gegevens. Om er zeker van te zijn dat de privacy van mensen met een papieren bewijs gewaarborgd blijft, wordt hen dus gevraagd om 90 dagen na uitgifte een nieuwe aan te maken.

Met papieren coronabewijs naar het buitenland

Er gelden overigens andere regels voor het internationale, papieren coronabewijs. Dit blijft 12 maanden geldig. Dat is dus weer langer dan digitale vaccinatie- of herstelbewijzen. De reden hierachter lijkt puur beleidsmatig van aard. Door de papieren, internationale bewijzen een geldigheid van 12 maanden mee te geven, kunnen beleidswijzigingen op internationaal niveau makkelijker doorgevoerd worden.

Bekijk het reisadvies

Ook als u met een digitaal coronabewijs naar het buitenland gaat, is het verstandig om de regels te controleren. Die kunnen immers niet alleen per land, maar soms ook per gebied verschillend zijn. Door het reisadvies erbij te pakken en goed door te nemen, voorkomt u verwarring en teleurstellingen. Reisadviezen vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilt u zeker weten dat u de regels goed interpreteert? U kunt ook telefonisch contact opnemen.

(Bron: Rijksoverheid, RTL Nieuws, Nederland Wereldwijd)

Geef een antwoord

Reacties (19)

 1. dragon says:

  ik heb hier niet voor doorgeleerd.
  Het wordt ons veel te moeilijk gemaakt, en komt erop neer dat we niets kunnen,
  zelfs geen bakkie koffie tijdens een fietstochtje.
  Ik heb ook geen smartfoon, .
  Wanneer houd deze toestand op, en kunnen we ons weer vrij bewegen?

 2. Merel Olij says:

  Maar hebben ze ook een soort alternatief voor de papieren Qrcode ,want niet veel senioren hebben en iPhone of een andere mobiel wat moeten die mensen dan ?.? .of krijgen ze een papieren op gestuurd

  1. Boeboe says:

   U kunt de papieren versie ook aanvragen met uw DiGiD. Deze krijgt u meteen gedownload op uw laptop/computer en kan dan uitgeprint worden. Mocht u dit niet zelf kunnen, dan kan iemand in uw directe omgeving hierin misschien de helpende hand zijn. Ik heb het zelf niet gechequed, maar misschien kunt u in plaats van uitprinten ook vragen om e.e.a. op te sturen.

  2. MAX Vandaag says:

   Beste Merel Olij, bedankt voor uw reactie. In dit artikel vertellen we daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/zo-komt-u-aan-een-papieren-coronatoegangsbewijs-zonder-coronacheck-app/

 3. WIM VAN STRALEN says:

  er wordt geen rekening gehouden met mensen die een hersenbloeding gehad hebben met de geboorte zoals ik .
  ik heb alle instanties afgebeld wat er gebeurt als ik een vaccinatie prik en booster neem of dat geen in vloed heeft .
  omdat ik ook geen pokken prik mag hebben zou de huisarts mijn een pokkenprik geven dan val ik huisarts dood op de grond.
  en daarom zeg ik ook het kabinet wilt alleen dat iedereen gevaccineerd is en geboosterd maar houd geen mensen of ze het wel of niet mag hebben.
  en mark rutten is met jansen gevaccineerd en niet geboosterd en dat weet ik zeker.

  1. WIM VAN STRALEN says:

   oja dat ben ik vergeten tevertellen volgend jaar krijg we weer een op roep om een booster tehalen je moet het zo zien als de grijpprik die ik niet mag hebben.

  2. Guillaume says:

   Verpleegkundigen worden na de vaccinatie , ook booster, geconfronteerd met bloedstolsels in de hersenen waar eerder gen sprake van was, lees hun ervaringen in het blog ZorgmedewerkersVerenigd.

 4. Guillaume says:

  De Brusselse EUSSR dicteert, en slaafs Den Haag volgt wel, maar hoe zit het met de fysieke integriteit en zelfbeschikkingsrecht, want dit stinkt aan alle kanten. Ik geloof niet dat we van WOII bevrijd zijn om een totalitaire dictatuur te vestigen die voor ons denk en handelt. Snel een Nexit, want het gaat van kwaad tot erger. Lees eens het blog ‘Zorgmedewerkersverenigd’ over de gang van prik- en boosterzaken waar medici en verpleegkundigen een boekje open doen dat de dictatuur voor ons gesloten houdt. Ook Syp Wynia, voormalig hoofdredacteur Elsevier, heeft uitstekend onderbouwde artikelen over de vele vraagtekens bij Corona. Een grote groep artsen heeft hun bezwaren gebundeld aan de regering gestuurd, wat gelijk in de onderste la werd gestopt. Het effect van de vaccinaties is nog steeds onbekend, al helemaal in combinatie met, de tijdsduur wordt steeds korter, de bijwerkingen (vaak tot ernstig) nemen steeds meer toe (al rammelt de registratie aan alle kanten), het aantal besmette gevaccineerden op IC’s overtreft inmiddels het aantal wel gevaccineerden enz. Door artsen voorgestelde goedkope, werkzame alternatieve middelen worden niet eens onderzocht. Totaal niets doen lijkt nog steeds de beste optie, want er gaan niets boven de eigen immuniteit, daar moeten wij het al duizenden jaren van hebben. De farmaceutische industrie hand in hand met de dictatuur niet, zoveel is inmiddels wel duidelijk, met Schwab’s Great Reset als uitgangspunt.

  1. Guillaume says:

   Sorry, er moet staan: het aantal wel gevaccineerden op de IC’s overtreft het aantal niet gevaccineerden.
   Ter overdenking: spekkoper is de farmaceutische industrie met een zwaar accent op Pfizer met miljarden proefkonijnen die voor miljarden winst zorgen.
   Ter overdenking 2: waarom dat dagelijkse en massale angst aanjagen met aantallen besmettingen, die niets zeggen over het aantal (IC)opnamen, terwijl de IC opnamen nog zwaar vertekend zijn, nu is gebleken dat ze daar alles onder Covid schuiven. Mensen die voor andere, ernstige kwalen worden opgenomen, en na automatisch testen het op zich onschuldige Covid blijken te hebben, worden volkomen ten onrechte als Covid IC opname geregistreerd, naar ik meen zelfs iets van 30% van de opnamen.
   Waarom is nooit angst aangejaagd met 1,5 miljoen griepgevallen jaarlijks, met 7.500-10.000 doden? En dat dus terwijl de oversterfte bij Covid gering is.

 5. Lieke Prins says:

  De QR-codes bevatten zo min mogelijk persoonlijke gegevens. Om de privacy te waarborgen van mensen met een papieren bewijs moet er na 90 dagen een nieuwe aangemaakt worden. Hoezo ???? Wat is daar dan in veranderd ???? Dit klopt helemaal niet en slaat ook nergens op. Persoonlijke gegevens veranderen niet zomaar. Dan zouden we om het half jaar een nieuw paspoort moeten aanmanken en een nieuw rijbewijs. Zit hier soms meer achter ????
  En alweer een andere geldigheidsduur van de QR-codes. Nederland moet weer het beste jongetje van de klas zijn wat betreft de voorschriften van Brussel.
  En inderdaad voor veel mensen is dit niet meer te snappen.

  1. Guillaume says:

   Totale controle op ons hele doen en laten, de Great Reset van Klaus Schwab verklaart veel, want door de westerse leiders omarmd. Aanvankelijk ontkend door VVD aartsleugenaar Marx Rutte (hij beweerde zelfs het boek niet te kennen), maar toen Baudet na veel moeite de bewijzen boven tafel haalde moest hij wel, uiteraard op zijn hautaine wijze. Er is veel meer aan de hand dat wij mogen weten, maar er wordt ook steeds meer boven tafel gehaald.

 6. SprintX says:

  Tijden veranderen, lang niet altijd ten goede…
  Zorg dat u een digid aanvraagt/heeft, dat stelt niets voor, en iedereen (gemeente, bibliotheek, buurman/vrouw, (klein)kind) kan je met behulp van
  jouw digid aan een nieuw printje van je coronabewijs helpen,
  wat – verbazingwekkend – dan weer 12 maanden geldig is na het printen (dat staat er tenminste op!!).

  De regels zijn dat het BEWIJS een maximale datum heeft, over de datum van de enting (1 en 2) wordt niets gevraagd.
  Een booster is in mijn ogen nuttig, maar veranderd niets aan de datum van de originele enting, waarop de regelgeving gebaseerd is.
  Geen Digid = geen bewijs, reken niet op telefonische/schriftelijke ondersteuning!

  En mensen, houd toch eens op over die totale controle, we moeten hier met zijn allen vanaf komen, dat is belangrijker. In de tijd van de spaanse griep duurde het gewoon langer voordat we wisten dat er elders ook mensen dood gingen, en die pandemie duurde ruim twee jaar met een kleinere wereldbevolking die minder reisde.

  1. Guillaume says:

   Wat uw slotzin betreft het volgende, waarbij ik graag wijs op enkele standpunten omtrent Covid-19.
   – de échte oversterfte is significant lager
   – de kans op overlijden is slechts zeer beperkt toegenomen
   – de mensen sterven met corona, niet aan corona
   – geen van de maatregelen heeft een bewezen effect op het verloop van de besmettingen
   – de maatregelen, als ze al werken, richten zich op de verkeerde doelgroep
   – de uitleg over corona zit vol ongerijmdheden
   Uitspraken ten voordele van het nemen van een corona-vaccin zijn:
   – je wordt niet als egoïstisch, tegendraads, strijdlustig of anti-vaccin aangezien;
   – je laat onze beleidsvoerders en virologen, zonder al te veel gezichtsverlies, deze crisis te boven komen
   Uitspraken die oproepen om geen corona-vaccin te nemen zijn:
   – de mensheid vertrouwt al eeuwen op zijn eigen immuunsysteem, en ook bij Corona lijkt het eigen immuunsysteem voor het merendeel onder ons ruim voldoende te zijn
   – het Corona-vaccin nemen, komt altijd met het risico op bijwerkingen
   – het Corona-vaccin kan delen bevatten waar u het ethisch moeilijk mee heeft (foetus cellen, dieren cellen…)
   – er is te weinig kennis over hoe de Corona-vaccins zich gedragen in combinatie met andere geneesmiddelen, noch welke impact de Corona-vaccins hebben op andere aandoeningen
   – het Corona-vaccin zal het corona-virus nooit uitroeien
   – de Corona-virussen, net als andere virussen, muteren voortdurend.
   Corona-vaccins lopen dus per definitie achter op de feiten, zoals al jaren duidelijk is met de griep vaccins
   Enkele feiten (geen mening):
   – Meer dan 98,5% van de mensen die geïnfecteerd raken heeft geen of maar zeer mild last van de ziekte
   – Ongeveer 20 – 25% van de bevolking is bevattelijk voor infectie
   – De mensen die infectie hebben en ernstig ziek worden (max 1.5%) hebben in 90% van de gevallen onderliggende ziektes
   – Voor mensen tot 70 jaar is de kans op overleven na een infectie minimaal 99,95%
   – In 2020 was er tot 80 jaar geen oversterfte in Nederland t.o.v. het 10 jarig gemiddelde
   – De PCR test is volstrekt onbetrouwbaar bij een aantal Cycli boven 28
   – De vaccins kennen GEN manipulatie en daarom zijn er wetten aangepast om het vaccin op de markt te kunnen brengen
   – De Vaccins hebben een tijdelijke toelating omdat het een experiment betreft tot 2023
   – Er is geen enkel bewijs dat een mondkapje significant bijdraagt aan het voorkomen van virusbestrijding
   Mogelijk nadelige effecten van mondkapjes blijven onbesproken, want nog steeds niet afdoende onderzocht

 7. Ariël says:

  Een kleine toevoeging aan deze titel: “Boosters hebben (nog) geen geldigheidsduur” krijgt zo een hele andere betekenis, dan dat ze (nog) geen geldigheid zouden hebben.

  Misschien kan degene die deze teksten schrijft wat zorgvuldiger nalezen wat hij/zij geschreven heeft. Ik kom namelijk regelmatig schrijffouten tegen in de teksten.

 8. Harry B says:

  Zo maar van de een op de andere dag draait iemand die we niet kennen en niet te spreken krijgen ineens aan een knop en tatatata, je mag ineens niet meer het café of theater in.
  Tja, daar sta je dan met je twee vaccins in je lijf, en nu gelden die kennelijk niet meer.
  Wat een waanzin, en daar werkt een “arts” als Kuipers van D66 aan mee. Pffff.

  En nog zien de meeste mensen niet wat er echt aan de hand is.
  Uw vrijheid is voorwaardelijk geworden. Dat is de realiteit.
  Welkom in Dystopia. Vaarwel vrijheid.

  1. Guillaume says:

   Van dit naar communisme riekende, antidemocratische / antichristelijke kartel met aanhang moet je het niet hebben, want zowel Staatsomroep als mainstream media praten uit hun mond. Maar er is wel degelijk een rode lijn te bekennen waarbij in toenemende mate blijkt dat Covid-19 geen doel is om te bestrijden, maar een middel om duistere agenda’s mee door te voeren, bv via internationale verdragen om onze soevereiniteit tot het verleden te doen behoren. Voor de goede orde: ik ben 73, hoger opgeleid, lid van Mensa en geen wappie, maar wel gewend niet alles voor zoete koek te slikken, en al helemaal niet bij dit volstrekt onbetrouwbare kartel, met de VVD en D66 als absolute diepetepunt, ook van machtswellust. Nu moet iedereen gevaccineerd gaan worden, keer naar het zich laat aanzien. Met een vaccin waarvan ze absoluut niet weten of het veilig is. De noodzakelijke dierproeven zijn overgeslagen, de gebruikelijke jarenlange onderzoeksfase (minimaal 5 jaar) eveneens. Iedereen die nu ingeënt wordt doet mee aan een experiment dat zich nu bevindt in onderzoeksfase 3 en nog duurt tot eind 2023. Er wordt steeds gemeld dat ‘het vaccin is goedgekeurd’, maar dat klopt niet want het is voorwaardelijk/voorlopig goedgekeurd. Dat is een groot verschil. Er worden op dit moment al tal van bijwerkingen en sterfgevallen gemeld, opgetreden na de vaccinatie, die je niet eens ‘vaccinatie’ zou moeten noemen omdat er een totaal nieuwe techniek voor is gebruikt die eigenlijk een vorm van genetische modificatie is. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat je DNA veranderd gaat worden. Dat weten we nog niet 100% zeker, maar het is in ieder geval niet onderzocht! En waarom zou je überhaupt gezonde mensen gaan vaccineren. Want 98% van de bevolking heeft een immuunsysteem dat prima raad weet met het coronavirus. Wat is er aan de hand?
   Wat we nu meemaken betreft de meest ingrijpende inperking van de vrijheid van burgers sinds de Tweede Wereldoorlog.
   Met maatregelen die aantoonbaar geen enkele bijdrage leveren aan het terugdringen van het coronavirus, maar die wél een nuttig instrument zijn in de psychologische oorlog die de regering voert tegen de eigen bevolking (die omschrijving leende ik van De Volkskrant) onder de noemer:
   ’Angst en volgzaamheid creëren’
   De buitenlandcorrespondent van VK putte uit de onthulling van de Duitse krant Die Welt die na een juridische procedure 200 pagina’s e-mailverkeer inzag tussen het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken en het Duitse RIVM. Daarin staat een plan om ’angst en volgzaamheid onder de bevolking op te wekken’ om zo het draagvlak voor harde maatregelen te creëren. De bedoeling was ’een schokwerking’ bij de burgers te veroorzaken door beelden op te roepen van familieleden die een pijnlijke dood sterven omdat er geen ziekenhuisbedden beschikbaar zijn.
   Ziedaar wat de politieke elite voor ons in petto heeft, al zullen ze in ons land onder de dictatuur van Rutte c.s. wel beton storten op de doofpotten, want voor transparantie en integriteit hoef je bij het kartel niet te winkelen.
   Let op uw zaak, heb uw gezondheid lief, en laat u breed en onafhankelijk informeren, maar dan wel buiten de gevestigde regeringskanalen om.

 9. Justme58 says:

  De booster heeft nog geen geldigheid lees ik, maar die zal er wel komen. Eerst waren 2 vaccinaties voldoende, toen de booster, en inmiddels is Pfizer al ver met een vaccin speciaal tegen de omikron variant. Dus zodra die klaar is zullen we hier misschien ook wel toe gedwongen worden als je je QR code wil behouden.
  Ik heb nog geen booster genomen, ik heb nog even de tijd. Ik zie ook het nut van die booster niet in aangezien omikron mild verloopt. Je bent vaak beroerder van een forse verkoudheid. En verder blijkt dat de booster met Moderna voor veel meer bijwerkingen zorgt. En 4 plussers zoals ik zouden dus met Moderna genoegen moeten nemen. Omdat dat beter zou zijn. Nu heb ik dus een mail gestuurd hierover naar de GGZ en het antwoord was dat eerst alle Moderna op moet en dat er dan alleen nog maar Pfizer gegeven wordt. Ze belazeren ons gewoon, net als indertijd mijn leeftijdsgroep geselecteerd was om alleen AztraZeneca te krijgen. Gelukkig werd dat later terug gedraaid. Maar nu flikken ze het weer met Moderna.
  Ik wil eigenlijk helemaal geen booster, maar als ik er toch toe gedwongen wordt (en zeg niet dat niemand gedwongen wordt want het alternatief is nergens meer binnen mogen) dan wil ik dus geen Moderna. Dus ik wacht en hoop dat deze overheid net zoals Denemarken, Zweden, UK en andere landen in gaat zien dat ze moeten stoppen met deze waanzin. Ik wil niet leven in een wereld waar je ziek ben tot je aangetoond hebt dat je gezond bent. Een wereld waar je uitgekotst wordt als je je vaccinatie of booster niet neemt.
  Ik wordt er depressief van.

 10. MaxHensbroek says:

  Goedenmiddag

  Maar waarom kregen we geen bewijs mee bij de 3e prik, de boosterprik. (alleen bij de eerste 2 prikken kregen we bewijs mee)
  Als er bewijs ergens is hoe komen we daar dan aan?

  1. MAX Vandaag says:

   Beste MaxHensbroek, bedankt voor uw reactie. Het is in elk geval mogelijk om een nieuwe QR-code aan te maken, dan heeft u op die manier bewijs. Als u de CoronaCheck-app gebruikt, kunt u een nieuw bewijs aanmaken door op het plusje rechts bovenaan te klikken. Voor een papieren coronabewijs kunt u dezelfde procedure doorlopen als toen u er eentje aanmaakte voor de prikken uit de 1e reeks: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/gezondheid-sport/zo-komt-u-aan-een-papieren-coronatoegangsbewijs-zonder-coronacheck-app/