boostervaccin

Hoe zit het? Moet u een nieuw coronabewijs aanmaken na boostervaccin?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: moet u een nieuwe QR-code aanmaken na boostervaccin?

De eerste Nederlanders hebben inmiddels een corona boostervaccinatie gehad. Deze prik moet ervoor zorgen dat de afweer tegen het coronavirus op peil blijft nadat men de een eerste vaccinatiereeks heeft afgerond.

boostervaccin
Lees ook: Corona boostervaccin: wat doet het? En wanneer krijgt u het?

CoronaCheck-app

Op basis van de eerste doorlopen prikkenserie kunnen Nederlanders al enige tijd een coronabewijs aanmaken in de CoronaCheck-app of via de site coronacheck.nl. De QR-code die wordt gemaakt op basis van de vaccinatiegegevens, verschaft toegang tot bijvoorbeeld de horeca en culturele sector. Ook wordt er automatisch een internationale QR-code gemaakt, waarmee naar het buitenland gereisd kan worden. De internationale code wordt vaak ook gevraagd als u in het land van bestemming bepaalde locaties wilt bezoeken.

Nieuwe QR-code?

Nu de boostervaccins worden gezet, komt er dus een extra prik bij die reeks van – vaak – 2 vaccins. Betekent dit dat u ook een nieuwe QR-code moet maken als u een boostervaccin heeft ontvangen? Op de site van de overheid: staat het volgende “Als u een boostervaccinatie krijgt, blijft uw coronabewijs geldig. Met een boostervaccinatie worden uw coronabewijzen aangevuld met deze extra vaccinatie. U hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.”

Dit antwoord lijkt te impliceren dat er geen nieuw coronabewijs aangemaakt hoeft te worden. Na navraag bij het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat Nederlanders die een boosterprik hebben ontvangen, een nieuw coronabewijs kunnen aanmaken nadat zij het vaccin hebben ontvangen. Het huidige bewijs wordt dus niet automatisch aangevuld. Als u de CoronaCheck-app gebruikt, kunt u een nieuw bewijs aanmaken door op het plusje rechts bovenaan te klikken. Gebruikt u een papieren coronabewijs en wilt u een nieuwe aanvragen omdat u een boosterprik heeft gehad? U kunt dezelfde procedure doorlopen als toen u er eentje aanmaakte voor de prikken uit de eerste reeks.

CoronaCheck-app
Lees ook: CoronaCheck-app al een tijdje niet gebruikt? Let dan hier op

Reizen naar buitenland

Als u de QR-code alleen in Nederland gebruikt hoeft u na een boosterprik niet per se een nieuw bewijs aan te maken; voor gebruik binnen de eigen landsgrenzen is een bewijs op basis van 2 prikken – nu nog – afdoende. Als u ermee naar het buitenland wilt reizen, is het verstandig dit wel te doen. Zo trekken sommige EU-landen hun eigen plan met betrekking tot de geldigheid van de code’s. In Frankrijk moeten 65-plussers een coronabewijs kunnen overleggen dat gemaakt is op basis van 2 basisprikken en een booster. Geen booster? Dan is de QR-code ook niet geldig. Dit kan dus ook betekenen dat Nederlandse 65-plussers zonder boostervaccinatie Frankrijk niet in komen of geen gebruik kunnen maken van faciliteiten.

In Oostenrijk mogen vaccinatiebewijzen vanaf 6 december niet ouder zijn dan 9 maanden. Wie het land binnenkomt met een ouder bewijs, kan geweigerd worden bij allerlei locaties. Ook in skigebieden zijn de meeste faciliteiten niet meer toegankelijk met een ouder vaccinatiebewijs.

De Europese Commissie heeft tevens voorgesteld om alle vaccinatiebewijzen een maximale geldigheid van 9 maanden mee te geven. Daarna zou een boosterprik vereist zijn om nog te kunnen reizen. Of dit voorstel ook realiteit wordt, is afwachten. Sowieso is het verstandig om, indien u van plan bent om op reis te gaan, de geldende coronaregels kort voor vertrek te controleren. Dit verandert soms per dag.

Boosterprik in het buitenland

De laatste tijd duiken er steeds meer verhalen op over Nederlanders die hun boosterprik in een ander EU-land halen. Dit kan, maar het land waar u gevaccineerd bent moet dan zorgen dat u de benodigde gegevens krijgt, zodat u op basis hiervan een nieuw coronabewijs kunt maken. Zoek dus eerst uit hoe dit zit, voordat u een prik laat zetten in een ander land.

(Bron: GGD, Rijksoverheid, EU, Trouw, Metro)

Geef een reactie

Reacties (25)

  Witchte says:

  En hoe is t dan met de checo app wanneer ik Corona heb gehad? Ik binnen- en buitenland?

  Anne Burm says:

  De QR- code wordt niet alleen gemaakt op basis van de vaccinatie gegevens, maar kan ook op basis van herstel van corona worden gemaakt.

   Constannie says:

   Ik heb – na de 2 vaccinaties – Corona gehad maar daarna heeft de GGD mijn QR-code niet aangepast!
   Ik geloof het dus niet.

  Justme58 says:

  Ik hoop dan wel dat de datum van geldigheid dan ook verlengd wordt, dus een jaar na de boosterprik. En hoe zit het met mensen die ondanks vaccinatie toch corona hebben gekregen en hersteld zijn? Ik weet van iemand dat bij zijn QR code staat dat ie gevaccineerd én hersteld is. Maar weet niet of de datum van geldigheid van de QR code ook verlengd is.
  Ik ben een beetje bang dat je straks zonder booster misschien toch wel je QR code kwijt bent.
  Ik vind het allemaal heel zorgwekkend allemaal omdat vaccinatie eigenlijk alleen maar betekent dat je zelf niet zo ziek wordt, dus waarom je met een QR code wel overal binnen mag begrijp ik ook helemaal niet. Het is ook totaal niet onderbouwd. Ik ken inmiddels al een flink aantal gevaccineerde maar toch besmette mensen.

   sytskestapelkamp says:

   ik ben mijn qr code kwijt. oktober ’20 corona gehad en 1 vaccin in april (Astra) want meer hoefde niet tenslotte.
   nu ben ik ‘verplicht’ om een vaccin te halen. maar welke na Astrazenica? Of de boosterprik waar je ook niet allemaal positieve geluiden over hoort.

  Leo Hooijmans says:

  Als wij naar b.v. een restaurant o.i.d. gaan dan laten we onze QR-code zien en soms wordt er een extra vraag gesteld (geen probleem). Als je vervolgens vraagt of het personeel ook is gevaccineerd dan worden we raar aangekeken. De jongen bij de deur zei dat hij gevaccineerd was, maar hoeft dat niet te bewijzen. Hoe krom willen we het hebben.

  Adrianus Antonius says:

  Mijn moeder van 90 jaar heeft inmiddels het boostervaccin gekregen. Als je daarna een QR code aanmaakt blijkt de oude, die dus nog wel geldig is, te zijn vervallen en komt er nieuwe QR code uit die vanaf de dag van de boostervaccinatie één jaar geldig is. Dus je kan een nieuwe QR code aanmaken maar de QR code op papier blijft nog geldig.

   martynho42 says:

   Foutje…bedankt

  Pounamu says:

  Ik heb de indruk dat je QR Code automatisch wordt aangepast aan iedere bij het RIVM gemelde mutatie van je gegevens, de GGD geeft prikken immers door aan het RIVM. En ik vermoed óók mogelijk de uitslag van daarna bij hen gedane tests, dus ook als ze positief zijn, maar tevens als een volgende negatief is. Kortom: alle updates worden in je code verwerkt. Zeker weten doe ik dit alles niet, maar ik heb het vanaf het begin wel verondersteld, leek me heel logisch. Voorwaarde is dan wel dat je de app regelmatig update, zodra er een update van de app is meldt, in mijn geval de App Store, die.
  Maar of de overheid net zo logisch kan denken ben ik inmiddels niet zeker van.

   Pounamu says:

   kleine aanvulling: ik bedoel dat dit ook zou betekenen dat de Booster prik ook als een update wordt beschouwd.

  Thea wesselink says:

  Mijns inziens is het erg jammer dat er nog immer zo veel waarde aan de qr code wordt gehecht. Gebleken is dat de huidige vaccinatie nog niet volledig werkt en….Vaccins die maar deels beschermen, kunnen de infectie verbergen waardoor het virus zich ongemerkt kan verder verspreiden. Te vergelijken met een veenbrand en dat is nu precies wat er gaande is.
  Ik zou de qr code een VVC code willen noemen, Valse Veiligheid en Chantage !

  Constannie says:

  Als het aan deze demissionaire regering ligt zal tegen de tijd dat wij een vierde prik nodig hebben waarschijnlijk de QR-code aangepast zijn voor de derde! Er worden véél te laat beslissingen genomen en dan vaak nog de verkeerde!!

  martynho42 says:

  Stel nou ’s dat je rond de 80 bent, nog geen vaccinatie hebt gehad (dat kán he om wat voor reden dan ook) en in de zomer van 2022 naar een land in Europa op vakantie wilt. Als dan inmiddels de 4e prik is uitgedeeld, moet je dan als de bliksem even 4 prikken gaan halen voor je op vakantie kunt? En hoe krijg je dan die QR-code?

  Fridus says:

  Hier voor de verandering eens een positief geluid. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Binnen 1 minuut is code aangepast.

  Charcol says:

  Ik heb mijn boosterprik in november in Frankrijk gehad. Hoe krijg ik die in de NL coronacheck app?

   Johanna E W says:

   Wij zitten met dezelfde vraag. Booster op 6/12 in Frankrijk gehaald omdat moment van booster voor ons in Nederland niet bekend was. Hebben wel op papier de code die bij de booster hoort. Via GGD in Nederland worden we niet wijzer. Als iemand er meer over weet ……. Graag!

  Joke en Wim says:

  Wij overwinteren zoals vele Nederlanders in Spanje en kunnen hier een booster vaccin krijgen maar hoe krijg ik deze prik in de QR code geregistreerd?
  We komen pas eind maart terug en willen zeker niet wachten om dan pas de boosterprik te krijgen bovendienoet deze maximaal 9 maanden na het 2de vaccin gezet worden. Mvrgr J&W

   MAX Vandaag says:

   Beste Joke en Wim, bedankt voor uw reactie. We hebben het artikel aangevuld: u moet in het land waar u gevaccineerd wordt zorgen dat u de benodigde gegevens krijgt, zodat u op basis hiervan een nieuw coronabewijs kunt maken.

  Joke1234 says:

  Ik heb een uitnodiging voor een booster gekregen maar ben twee weken geleden (na een dubbele vaccinatie in april en mei 2021) positief getest op corona. Volgens de regels kom ik nu pas over zes maanden (dus in juni 2022) in aanmerking voor een booster. We hebben echter een reis naar het buitenland geboekt in maart 2022. Om allemaal gedoe te voorkomen wil ik toch wel binnenkort die booster wel gaan halen. Maar kan dat kwaad.

   Joke1234 says:

   Nog een aanvullende vraag.
   Wordt die positieve coronatest van twee weken geleden in je QR code gezet en geldt die dan in het buitenland als een booster?

   Jojo52 says:

   Na een Corona infectie heb je veel antistoffen aangemaakt. De booster hoeft dan pas na 6 mnd.

  Jet52 says:

  Na mijn Booster vaccinatie verschijnt er als ik op het plusje tik op de coronacheckapp helemaal niks.
  Alleen de 2 eerder gehaalde vaccinaties. Kan het zijn dat dit langer duurt voordat dit zichtbaar wordt?
  Ook in de buitenlandversie zie ik niks erbij.

   MAX Vandaag says:

   Beste Jet52, bedankt voor uw reactie. U kunt uw 3e prik als het goed is zelf ophalen in CoronaCheck. U krijgt dan een extra internationale QR-code waarbij ook uw 3e prik zichtbaar is. Op de pagina https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/coronabewijs/vaccinatiebewijs/situaties-zonder-geldig-vaccinatiebewijs vindt u informatie als u problemen heeft om een vaccinatiebewijs op te halen. Zoals wanneer de vaccinatie via de huisarts gegaan is. Heeft u uw vaccinatie gekregen bij de GGD en heeft u problemen bij het maken van een vaccinatiebewijs, dan kunt u contact opnemen met de GGD via 0800-5090. Zij controleren dit voor u. Het kan daarna een aantal dagen duren voordat een aanpassing ook te zien is in CoronaCheck.

  Robert51 says:

  Ik heb mijn boosterprik gehad. Echter ik kan in de corona app, als ik op de + druk deze booster niet vinden en/of upgraden.
  Weet iemand hoe dit zit?

   Moiry says:

   Hallo Robert51,
   Wat ik heb gedaan, is mijn qr CoronaCheck verwijderd van de iPad, en daarna opnieuw geïnstalleerd en daarna geopend met DigiD en walla de boosterinjectie staat keurig in de app. Groetjes