reisadvies

Hoe zit het? Waarom krijgen landen geen rood reisadvies nu overheid reizen ontmoedigt?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer:  Waarom krijgen niet meer landen een rood reisadvies nu overheid reizen ontmoedigt?

Alleen noodzakelijk reizen

Door de aanhoudende coronacrisis raad de Rijksoverheid een bezoek aan het buitenland af als het niet écht noodzakelijk is. Vakanties en familiebezoeken zijn geen legitieme redenen, schrijft de overheid op de eigen site. 

Reisadviezen

Het mag duidelijk zijn dat de regering liever niet heeft dat u naar het buitenland gaat, maar wie de reisadviezen bekijkt ziet dat er voor vrij weinig landen een rood reisadvies geldt. Het rode reisadvies is het zwaarste reisadvies en betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken reizen afraadt. Dit omdat het vaak onmogelijk is om weer terug te keren naar huis als er iets mis gaat en er zo levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dit reisadvies is, net zoals de andere reisadviezen, niet bindend.

Waarom niet rood?

Dat er momenteel vrij weinig landen rood kleuren heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken te maken met het feit dat noodzakelijke reizen nog wel is toegestaan. Bij een rood reisadvies wordt dat lastiger en daarom is gekozen om meer landen een oranje reisadvies toe te bedelen in plaats van ze rood te kleuren. Het oranje reisadvies betekent dat alleen noodzakelijk reizen is toegestaan. Naast rode en oranje gebieden zijn er op de wereldkaart ook nog stukjes geel. “De reisadviezen zijn bedoeld om Nederlanders te adviseren over de veiligheidssituatie ter plaatse. In de paar gebieden die nog geel zijn, is de corona-epidemie beter onder controle dan in Nederland en zijn er geen inreisbeperkingen. Vandaar de code geel. Dat betekent echter niet dat het verstandig is om daarheen te reizen”, aldus de woordvoerder.

Dit is wel rood

Wie op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken de wereldkaart erbij pakt ziet dat er wel gebieden zijn die nu rood kleuren. Dit zijn vooral oorlogsgebieden en plekken waar het sociaal gezien onrustig is. Toch zijn er ook plekken die rood zijn door de wereldwijde coronacrisis. Dit geldt voor de Australische stad Melbourne. Het luchtruim boven de stad is dicht, waardoor aankomen en weer vetrekken onmogelijk is.

Conclusie:

De overheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te blijven en dus ook niet naar het buitenland te reizen als dit niet strikt noodzakelijk is. Een familiebezoek of vakantie is niet noodzakelijk. Omdat reizen wordt afgeraden maar in principe dus wel mag – mist noodzakelijk- zijn de meeste delen van de wereld voorzien van een oranje reisadvies. Een rood reisadvies wordt pas afgegeven als het echt niet meer mogelijk is om uit het land te vertrekken. Het rode reisadvies geldt nu wegens COVID-19 in en rondom Melbourne, in verschillende oorlogsgebieden en op plekken waar het sociaal gezien onrustig is.

(Bron: Rijksoverheid, woordvoering ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederland Wereldwijd)

Geef een reactie

Reactie

    Wil1957 says:

    Er is een inreisverbod voor Indonesië voor Nederlanders.
    Mijn vluchten zijn niet geannuleerd.
    Ik krijg geen vouchers.
    Heb ik recht op vouchers?