zelftest

Hoe zit het? Kunt u nog de 2 zelftests bestellen die de overheid aanbood?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u nog de 2 zelftests bestellen die de overheid aanbood?

Nog te bestellen?

Tussen 10 augustus en 1 september 2021 stuurt de overheid alle Nederlandse adressen een brief met daarin de mededeling dat er voor elk huishouden 2 gratis coronazelftests beschikbaar worden gesteld. Iedereen die dit wil, kan de tests aanvragen en krijgt deze vervolgens thuisgestuurd.

Wat als u deze brief nog heeft liggen en nooit de 2 zelftests heeft aangevraagd? Kunt u dat dan nu alsnog doen? Op de website van de overheid staat hier een kort bericht over. De strekking? U kunt ze niet meer aanvragen, want de campagne is afgelopen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Sport is het doel van de actie ook niet om iedereen te voorzien van een zelftest, maar vooral om destijds te laten zien dat corona nog niet voorbij is en mensen die er nog nooit eentje hebben gedaan, kennis te laten maken met de zelftest. Ongeveer 40 procent van alle Nederlandse huishoudens hebben de tests aangevraagd, terwijl er was gerekend op ongeveer een kwart.

Mensen die dus geen gebruik hebben gemaakt van het aanbod, moeten zelf tests kopen bij bijvoorbeeld drogist, supermarkt of apotheek.

Veel vraag

Het is mogelijk dat u misschien een aantal winkels af moet gaan om het gewenste aantal tests te kopen, want ze vliegen momenteel de schappen uit. Dat blijkt uit een rondgang van nieuwssite nu.nl onder verkooppunten. “De vraag is extreem groot. De verkoudheid is dit jaar vroeg begonnen en mensen willen voor de zekerheid toch even testen voordat ze naar hun ouders gaan”, aldus een woordvoerder van een grote drogisterijketen tegenover nu.nl Ook online worden ze veelvuldig besteld. Van een tekort is overigens geen sprake, benadrukken de door de nieuwssite gesproken partijen.

antigeentest
Lees ook: Hoe zit het? Wat is het verschil tussen een antigeen- en antistoffentest?

Coronacijfers

Dat er zo’n grote vraag is naar dit soort tests, heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het stijgende aantal coronabesmettingen. Op 10 augustus, de dag waarop de eerste Nederlanders de brief over de 2 gratis tests ontvangen, worden er 2.162 positieve tests gemeld door de GGD’en. Ter vergelijking: op 21 november zijn dat er 20.717
De echte cijfers liggen vermoedelijk hoger, want niet iedereen laat zich testen bij de GGD en sommige besmette personen ontwikkelen gewoonweg geen klachten.

Daarnaast zijn er ook mensen die bij klachten alleen een zelftest doen. Positieve zelftests worden ook niet meegenomen in de coronacijfers en kunnen mogelijk ook een vertekend beeld geven. De uitslag van een zelftest is nooit 100 procent betrouwbaar, omdat dit soort tests minder nauwkeurig zijn dan die van de GGD. Het RIVM adviseert daarom ook om altijd een testafspraak bij de GGD te maken als de uitslag van uw zelftest positief is.

(Bron: persvoorlchting VWS, Rijksoverheid, RIVM)

Geef een reactie