corona

Hoe zit het? Corona wordt mogelijk een endemie, maar wat is dat?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: corona wordt mogelijke een endemie, maar wat is dat?

Van pandemie naar endemie

Uit een rondgang van wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat de deelnemende wetenschappers verwachten dat het coronavirus op een gegeven moment van een pandemie naar een endemie gaat. Ook in andere media is het woord ‘endemie’ steeds vaker terug te vinden. Wat houdt een endemie in? En wat is het verschil met een pandemie en epidemie?

Wat is een endemie?

Als een ziekte endemisch is, dan wil dat zeggen dat de ziekte of ziekmaker altijd sluimert op de achtergrond. De ziekte is dus niet weg of uitgeroeid, maar wel controleerbaar met bijvoorbeeld vaccinaties, voorlichting of beide. De griep is bijvoorbeeld endemisch; de influenzavirussen zijn er altijd, maar door bijvoorbeeld een griepvaccin blijven enorme uitbraken vaak uit. Het is overigens niet zo dat een endemische status iets zegt over hoe ziek men ergens van word, het gaat enkel om de verspreiding ervan. Zowel zeer ernstige als minder ernstige ziektes kunnen endemisch zijn.

Het verschilt van land tot land en soms ook per gebied of een ziekte endemisch is. Polio of de pest is in Nederland bijvoorbeeld niet endemisch, maar wel in Pakistan en Afghanistan. De pest komt bijvoorbeeld op deze schaal voor in Congo en Madagascar. Stel dat een Nederlander op een of andere manier in Nederland polio zou oplopen, dan wordt er dus niet meteen gesproken over een endemie. Zoiets wordt dan vaak een sporadische infectie genoemd.

Verschillen

Hoewel veel endemische ziektes beheersbaar zijn, kan het voorkomen dat de ziekte of ziekmaker zich sneller verspreidt dan ingecalculeerd. Of dat een nieuwe ziekmaker ten tonele verschijnt die in een mum van tijd veel mensen ziek maakt, zoals bij het coronavirus destijds het geval is. Als dit gebeurt, spreekt men van een epidemie.

Een epidemie hoeft niet per se landelijk te zijn, want de definitie hangt dus vooral samen met of er meer ziektegevallen zijn dan vooraf gedacht. Toch is dit vaak wel het geval. Als het een plaatselijke epidemie betreft, dan spreekt men vaak van een uitbraak. Begin jaren ’90 is er bijvoorbeeld nog een polio-uitbraak in ons land onder inwoners van plaatsen waar veel mensen wonen die zich om religieuze redenen liever niet laten vaccineren.

Pandemie

Zodra een epidemie over de eigen landsgrenzen en zelfs over het eigen continent reikt, spreekt men van een pandemie. COVID-19 is bijvoorbeeld een pandemie. Als iets eenmaal een pandemie is, hoeft het dat niet altijd te blijven. De wetenschappers die Nature ondervraagt, denken dus dat het coronavirus en COVID-19 uiteindelijk een endemie worden. Of en wanneer dit zal gebeuren, is niet vast te stellen.

(Bron: WHO CDC, Nature, Pubmed, Harvard, RIVM, AD)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Shoshi says:

  Het ‘vaccin’ werd binnen de kortste keren ineens op de markt gebracht en mag nu zelfs als medisch experiment al bijna 2 jaar geinjecteerd worden. Het reddend middel Ivermectine is met kans op hoge boetes VERBODEN DOOR DIT VOLKSGEZONDHEIDS SOCIALISME. Onvoorstelbaar. Wat een wereld.

  Twan283123324823 says:

  Shoshi als je een beetje hersenen hebt dan weet je: Ivermectine is een medicijn dat helpt tegen SCHURFT en andere parasieten, niet tegen virussen. Het is geen bewezen effectieve behandeling voor Covid, ook al gaat dat rond op internet. Er zijn talloze NEPstudies die de verkoop van het spul promoten – trap er niet in. Er zijn voldoende aanwijzingen dat dit niet werkzaam is. Het middel heeft bovendien bijwerkingen, die bij hoge doseringen ernstig kunnen zijn zoals bewustzijnsdaling. En het is, inderdaad, verboden. Vergeet dit spul, word wakker en neem je vaccin.

   El m says:

   Twan je praat over hersenen, Maar alle bewijzen die jij hier levert komen van de media , en dat is dus niets, en ze komen ook van de betaalde farmacie industrie die een streng verkoop agenda leidt. Dit had je al kunnen doen vermoeden dat je bent belazerd tot op het hoogste niveau. Je hebt zelf NUL onderzoek gedaan behalve tv kijken. En dat is je bewijs, En als je toch iets van onderzoeken gedaan zou hebben dan ziet het ernaar uit dat je op Google hebt lopen kijken. Jij vertrouwd blindelings op de media , en als je ziet dat er iets duidelijk niet klopt dan doe je net alsof het toch in orde is. Wie heeft hier nu geen hersenen ? Heb je wel eens de moeite gedaan om uitvinder dr. Malone te horen wat hij te zeggen heeft ? Of Mike Yeadon Ex Pfizer chief scientist , die echt wel weet waar die het over heeft, gewoon negeren en fabeltjes geloven dat deze mensen zouden liegen? Je leeft in je eigen illusie. Wie betaalt al dat media nieuws en google informatie waar jij zo blindelings in trapt ? Dat zijn de zelfde prikverkopers ! Griep is verdwenen.,oh echt waar ? Wat een toeval ineens.
   Ze kunnen jou echt ALLES wijsmaken, jij bent het Proto type die ze voor ogen hebben ! Veel plezier met je komende 10 prikken ! Kassa.