corona zelftesten

Hoe zit het? Hoe komt u aan gratis corona-zelftesten?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoe komt u aan gratis corona-zelftesten?

2 gratis testen

De Rijksoverheid komt kort geleden naar buiten met het nieuws dat elk Nederlands huishouden binnenkort 2 gratis corona-zelftesten kan aanvragen. Volgens de overheid is dit van belang omdat men elkaar, nu het einde van de zomervakantie nadert, weer vaker zal ontmoeten. Het kan dan raadzaam zijn om te weten of u wellicht corona onder de leden heeft, ook als u volledig gevaccineerd bent.

Het aanvragen van de testen is iets wat u zelf moet doen. Hoe werkt dat precies? Op de website van de Rijksoverheid is hier het een en ander over te vinden. Wij hebben op basis van deze informatie een stappenplan gemaakt.

Stap 1: wacht totdat u de zelftest-brief krijgt

De overheid stuurt elk huishouden tussen 10 augustus en 1 september een brief.  Daarin staat een code die u vervolgens kunt invullen op de website waar u de testen kunt bestellen: zelftestebestellen.nl. U kunt dus geen zelftesten bestellen zolang u deze brief nog niet heeft ontvangen.

Stap 2: controleer de datum

Het bestellen van de zelftesten kan volgens de Rijksoverheid vanaf 16 augustus via de genoemde site. Als u de brief voor die datum krijgt, zult u dus nog een aantal dagen moeten wachten totdat u de testen ook daadwerkelijk kunt aanvragen.

Stap 3: besteld? Houd rekening met de leveringsduur

Zodra u de zelftesten heeft besteld, duurt het even voordat u ze in huis heeft. Dit kan tot 7 dagen in beslag nemen. Het is dus niet zo dat ze meteen de dag erna op de mat liggen.

Bestellen zonder computer

Niet iedereen is even handig met de computer of heeft toegang tot het internet. Wij hebben het ministerie van Volksgezondheid en Wetenschap gevraagd hoe deze groep mensen de testen kunnen bestellen. Een woordvoerder laat weten dat mensen zonder toegang tot computer of het internet de tests ook kunnen bestellen via telefoonnummer 0800-1351, het landelijke coronanummer van de overheid.

Huishouden van meer dan 2 personen?

Per huishouden zijn er 2 gratis zelftesten beschikbaar, maar lang niet ieder huishouden bestaat uit 2 mensen. Als u met meer dan 1 ander iemand samenwoont, zult u de testen die u tekort komt zelf moeten aanschaffen. Het gebruiken van deze testen is overigens geen verplichting.

Wat te doen als u klachten heeft?

De zelftesten die de overheid verstrekt zijn geen vervanging voor de testen die de GGD gebruikt. Als u coronagerelateerde klachten heeft, is het verstandig om altijd een afspraak te maken bij een teststraat van de GGD. Het doen van een zelftest is dan niet afdoende.

PCR-test
Lees ook: PCR-test, antigeen-test of zelftest, wat is het verschil?

Wilt u meer lezen over dit onderwerp? Op rijksoverheid.nl vindt u een speciale pagina over dit onderwerp.

(Bron: Rijksoverheid, archief)

Geef een reactie

Reactie

    Peetraa says:

    De gratis zelftesten zijn niet meer te bestellen.

    Reactie: u bent te laat. Ondanks dat er geen einddatum vermeld staat in de brief.