vaccinatie

Hoe zit het? Is er al een corona vaccinatieplan in Nederland?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: Is er al een corona vaccinatieplan in Nederland?

Dichtbij

Er wordt overal op de wereld hard gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Een aantal ontwikkelaars schijnen dichtbij een effectief eindresultaat te zijn, waaronder de Amerikaanse farmaceut Pfizer. Dit bedrijf brengt eerder in november het nieuws naar buiten dat zij een vaccin aan het ontwikkelen zijn dat nu voor 90 procent effectief is.

Ook andere grote spelers op dit gebied, zoals de Britse farmaceut AstraZeneca, lijken op de goede weg te zijn. AstraZeneca werkt samen met de Britse Oxford University aan een vaccin en volgens recente berichtgeving in Britse media hopen de beide partijen dat het eind 2020 klaar is. Inmiddels meldt het Amerikaanse Moderna dat ook zij een vaccin hebben weten te ontwikkelen dat voor 94 procent van de gevallen werkt.

Vaccineren in de praktijk

De Europese Commissie heeft namens Nederland al doses van de genoemde, en nog een aantal andere vaccins, ingekocht. Ook wordt er in Nederland al tijden nagedacht over hoe het vaccineren tegen COVID-19 er in de praktijk uit gaat zien.

Het precieze vaccinatieplan is nog niet bekend gemaakt, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft op 12 november 2020 aan RTL laten weten dat het al sinds de zomer bezig is met het opstellen van een vaccinatieprotocol en dat er inmiddels al miljoenen spuiten, naalden en andere benodigdheden zijn ingekocht. Ook heeft men in Nederland veel ervaring met grootschalige vaccinatieprogramma’s. Die ervaring moet helpen om de boel goed te laten verlopen als er eenmaal een vaccin is. Volgens het ministerie van Volksgezondheid kunnen wij later in november 2020 meer informatie over het Nederlandse vaccinatieplan verwachten.

Niet allemaal tegelijk

Vermoedelijk kan lang niet iedereen meteen het vaccin krijgen omdat er in eerste instantie gewoonweg niet genoeg. Vermoedelijk gaan mensen met een kwetsbare gezondheid en zorgpersoneel daarom voor, waarna de rest volgt. In de week van 16 november komt de Gezondheidsraad, het belangrijkste medische adviesorgaan van ons land, mogelijk met een advies over dit onderwerp.

Conclusie:

De overheid is al maanden bezig met het optuigen van een COVID-19-vaccinatieprogramma, maar hoe dat er precies uitziet is op het moment van schrijven nog onbekend. Hier komt in de loop van november 2020 verandering in. Ook wordt deze maand meer duidelijk over welke groepen Nederlanders als eerste het vaccin zullen krijgen.

Blijf op de hoogte

Meer informatie over de voortgang van de coronavaccins die de Europese Commissie heeft ingekocht vindt u op de site van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie.

Geef een reactie