vaccinatie-oplichters actief

GGD waarschuwt: ‘pas op er zijn vaccinatie-oplichters actief’

Nu alle zeilen worden bijgezet om de uitrol van het vaccineren zo goed mogelijk te laten verlopen, lijken ook oplichters een graantje mee te willen pikken. Volgens de GGD zijn er vaccinatie-oplichters actief. Zij benaderen mensen voor een ‘versnelde vaccinatie’ door het zogenoemde ‘Team Thuiszorg’. De GGD waarschuwt hier niet in mee te gaan, het is een oplichtingstruc.

71,95 voor een ‘versnelde vaccinatie’

De GGD is woedend en verbijsterd over de gang van zaken. Gedupeerden worden gebeld en verteld dat zij in aanmerking komen voor een ‘versnelde vaccinatie’. Kosten: 71,95 euro, over te maken via een tikkie. Zodra zij betalen krijgen ze de datum en locatie door. Vervolgens krijgen ze een app waarin staat ‘bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging’. Om het slachtoffer over de streep te trekken wordt er ook nog aan toegevoegd dat als de afspraak definitief is, het bedrag gedeclareerd kan worden. De oplichters noemen zich ‘Team Thuiszorg’.

Vaccineren is gratis

“Taalkundig rammelt het bericht aan alle kanten. Geen hoogstandje. Maar dat is niet het ergste”, zegt Harry Katstra van GGD Hollands Noorden tegen De Telegraaf. Het is vooral heel ernstig dat dit gebeurt. Deze oplichters pakken een emotionele markt. Laat ik duidelijk zijn: wij bellen niet voor versnelde vaccinatie, want dat is niet aan de orde. Wij vragen ook geen geld voor de prik. Iedereen kan hem gratis krijgen. En we prikken niet aan huis. U krijgt van de huisarts een oproep.” De GGD roept gedupeerden op om aangifte te doen bij de politie. Zij adviseren dat de mensen ook die bij hen checken of het verhaal wel klopt.

De GGD heeft al diverse meldingen over deze vaccinatie-oplichters ontvangen. Bij de GGD-afdelingen Hollands Noorden en Brabant zijn er sinds maandag diverse meldingen binnengekomen. Er is nog niet duidelijk of er ook al mensen daadwerkelijk de dupe zijn geworden van deze oplichtingsvorm.

(Bron: De Telegraaf, ANP)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  RABE says:

  Hoe en wanneer weet ik of ik aan de beurt ben voor vaccinatie???
  In alle praatshows wordt alles herhaald en uitgekauwd, maar over de oproep voor vaccinatie hoor je niks.

   Folkert says:

   Misschien eens op internet zoeken op vacinatieschema, als het goed is hoeft u niets te doen tot u wordt opgeroepen om een afspraak te maken. Afhankelijk van uw leeftijd krijgt u vroeger of later de oproep om een afspraak te maken. tijdens de afspraak kun u ook aangeven dat u niet kunt reizen met het openbaar vervoer, in dat geval wordt er een oplossing gezocht.