vast stuk zeep of vloeibaar

Een stuk zeep of vloeibare zeep, wat is hygiënischer?

Een stuk of een blok zeep is tot eind jaren 80 in de meeste huishoudens niet te missen. Maar door de opkomst van de vloeibare variant verdwijnt het stuk zeep steeds verder naar de achtergrond. Vloeibare zeep zou hygiënischer zijn. Maar is dit echt beter dan vaste zeep? Wij zochten het voor u uit.

Minder hygiënisch

Na de opkomst van de vloeibare zeep is het idee ontstaan dat vaste zeep onhygiënisch is. Dit komt doordat mensen denken dat het vies is als veel personen hetzelfde blok vastpakken. De vloeibare versie komt daarentegen vaak in pompjes of flessen waardoor dit niet meer het geval is. 

zeep
Lees ook: Zo werkt zeep tegen virussen en bacteriën

Stuk zeep

Volgens onderzoek van Dermatologisch Centrum Utrecht is een stuk zeep niet onhygiënischer dan vloeibare zeep. Een stuk zeep kan namelijk geen bacteriën overdragen van mens tot mens. Dit komt door de pH waarde. Het blok is zelfconserverend waardoor de bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen. 

Drogen

Belangrijke voorwaarde is wel dat de zeep goed moet drogen na gebruik. Wanneer het in een natte omgeving blijft liggen, hebben de bacteriën en schimmels sneller de kans om zich te ontwikkelen en te blijven bestaan. Om de effectiviteit te behouden luidt het advies: bewaar vaste zeep in een zeepbakje waar het water uit kan lopen en maak dit bakje regelmatig schoon en droog.

Vloeibare zeep

Net zoals bij vaste zeep zijn er verschillende soorten vloeibare zeep met ieder zijn eigen geuren en ingrediënten. Er zijn vloeibare zepen waar ontvetters of extra bacteriedodende middelen aan worden toegevoegd. Zo heeft elk soort zijn eigen gerichte werking. 

Wat is beter voor de huid, zeep op douchegel?
Lees ook: Wat is beter voor de huid, zeep of douchegel?

Schuim

Aan sommige pompjes, op bijvoorbeeld openbare plekken, wordt schuim toegevoegd. Hierdoor wordt het gevoel gewekt dat het de huid schoner maakt, maar het toevoegen van schuim heeft geen extra hygiënische werking. Ook is het materiaal waarvan de dispensers en pompjes zijn gemaakt, niet zo bacteriewerend als een stuk handzeep. Er wordt geadviseerd de pompjes dagelijks te reinigen om zo besmetting te voorkomen. 

Beste keuze

Wanneer de pompjes dagelijks worden gereinigd en vaste zeep goed de tijd krijgt om te drogen, is er geen verschil wat hygiëne betreft. Maar wilt u iets bijdragen aan een beter milieu, dan kunt u het beste kiezen voor een stuk zeep. De voetafdruk van vloeibare zeep is 25 procent hoger dan die van de blokken en het maken, verpakken en vervoeren van het vloeibare middel kost veel meer energie in vergelijking met de vaste zeep. Daarbij is de kans op overdosering bij de vloeibare variant veel groter waardoor u sneller naar de winkel moet om nieuwe te halen.

(Bron: Radar, NCBI, Hondindepot)

Geef een reactie