Zelftesten

Zelftesten zijn beperkt houdbaar en dit is waarom

Moest u voorheen na een positieve zelftest alsnog een test door de GGD laten doen, sinds 11 april 2022 is dat niet meer nodig. Dat was niet zo lang geleden heel anders en behoorde het regelmatig testen tot de orde van dag. Grote kans dat u dus nog een behoorlijke voorraad testen thuis heeft liggen. Op zich handig want ze blijven nodig, alleen zijn zelftesten maar beperkt houdbaar. En dat is met goede reden. 

Betrouwbaar

Nu we overstappen naar het zelftesten op het coronavirus is het extra belangrijk dat de test die we thuis doen ook betrouwbaar is. De betrouwbaarheid is 2-ledig. Het is belangrijk dat u de test op de juiste manier uitvoert en de houdbaarheidsdatum van de zelftest is van belang. En dat laatste punt is niet onbelangrijk.

Waaruit bestaan een zelftesten?

Een goede zelftest herkent u aan het CE-logo met daarachter 4 cijfers. Dit is het keurmerk dat de test door een professionele keuringsinstantie veilig is bevonden en goedgekeurd is om te gebruiken. Daarnaast moet er in de verpakking een gebruiksaanwijzing in het Nederlands in zitten. De zogeheten antigeentest bevat een test-cassette (hierop is de uitslag te zien), een staafje, een tube met vloeistof en een afvalzakje. Het is van groot belang om de aanwijzing op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing te volgen. Dan is de uitslag van de zelftest meest betrouwbaar.

Houdbaarheidsdatum

Naast deze basis elementen, staat op elke zelftest ook een houdbaarheidsdatum. Hoelang de testen houdbaar zijn verschilt per merk, maar het varieert van een half jaar tot anderhalf jaar. Is de houdbaarheidsdatum verstreken, dan kan de test minder betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld de vloeistof die u op de cassette druppelt wordt minder goed na verloop van tijd.

Is de zelftest net over de datum, dan is hij in veel gevallen nog bruikbaar. Maar om zeker te weten dat de test nauwkeurig is, kunt u het beste de datum op de zelftest aanhouden.  De testen zijn te koop bij de drogisterijen, apotheken en bij supermarkten.

Testen bij de GGD alleen voor specifieke doelgroepen

Test u met behulp van zelftesten bij klachten, als u bij iemand met COVID-19 in de buurt bent geweest of gewoon voor de zekerheid. En dan maakt het niet uit of u gevaccineerd bent of niet. Specifieke doelgrepen kunnen zich nog laten testen bij de GGD-testlocaties terecht. Hier kunt u ook terecht voor een herstelbewijs voor als u op reis gaat.

(Bron: Margriet, Rijksoverheid, RIVM, archief. Foto: ANP)

Geef een reactie