hitteplan

Hitteplan actief, het wordt warm in grote delen van Nederland

Het wordt warm de komende dagen. De temperaturen kunnen oplopen tot tropische waarden van boven de 30 graden. Vandaag, woensdag 24 juni 2020, is de eerste warme dag. Om die reden is het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking gezet en heeft ook het KNMI code geel afgegeven.  

Warme dagen

De eerste hoge temperaturen worden al vroeg gemeten. Om 07.45 uur is het in Zeeland als 19 graden. Volgens Weerplaza een voorbode voor een behoorlijk warme dag. De temperatuur zal de komende uren verder oplopen tot boven de 30 graden, vooral in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen.

Hitteplan van kracht

Ook het KNMI heeft code geel afgegeven voor de zuidelijke provincies. Voor Rijkswaterstaat het signaal om het zogeheten hitteprotocol in te stellen. Dit houdt in dat mensen die langs de kant met pech komen te staan, sneller worden geholpen. Voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht is het Hitteplan van kracht van het RIVM. Het belangrijkste advies van het instituut is: ‘Voorkom oververhitting met eenvoudige maatregelen: drink voldoende, houd jezelf en je huis koel en zorg voor elkaar’.

Meldpunt Hittestress

Op deze hete dagen hebben niet alleen mensen, maar ook veel dieren het moeilijk. Wakker Dier opent om die reden het Meldpunt Hittestress om melding te maken voor oververhitte dieren. Bert Haandrikman van het NPO Radio 5 radioprogramma Haandrikman! sprak met dierenarts Marten Boogaard uit Goed over hoe u een oververhit dier herkent.

Hitte en coronavirus

In het Hitteplan heeft het RIVM speciale aandacht voor hitte en het coronavirus. Met name over het gebruik van een ventilator. Voor thuis geen enkel probleem, maar vooral voor gebruik in gemeenschappelijke ruimtes hebben zij de adviezen aangepast. Zo kunt u zo’n ruimte beter verkoelen met een plafondventilator of airco. Wees bij een losse ventilator zorgvuldig met de luchtstroom, dat deze niet van de ene persoon naar de andere gaat.

Tropische dagen

Het Hitteplan blijft de komende dagen voor alle provincies van kracht, behalve Groningen, Friesland en Drenthe, tot ’s avonds 20.00 uur. Verwacht wordt dat vrijdag 26 juni de warmste dag wordt van de week. De wind draait die dag naar het zuidoosten en brengt zeer warme lucht met zich mee. De temperatuur kan in het zuidoosten van Nederland oplopen tot 33 graden. Het weekend brengt zeelucht verkoeling, maar het blijft zomers warm met kans op regen en onweer. Of het tot de eerste hittegolf leidt is de vraag. Daarvoor moet het 5 aaneengesloten dagen 25 graden of warmer zijn en minstens 3 dagen boven de 30 graden.

Lees ook: Hitte en het coronavirus: tips om warme dagen veilig door te komenEten met hitte is belangrijk en zo wordt het bereiden ervan leuk en makkelijkZo voorkomt u darmproblemen bij barbecueën (met hitte),  Ziet u op tegen de hitte? Bekijk tips om te warme dagen door te komenDieren in de problemen door droogte en hitte, dit kunt u doen

(Bron: KNMI, AD, RIVM)

Geef een reactie