hitteplan

RIVM laat hitteplan ingaan op 24 augustus 2019

Het RIVM heeft aangekondigd op 24 augustus 2019 het hitteplan te activeren in heel het land. Het wordt op die dag overal erg warm, waardoor extra voorzorgsmaatregelen geen luxe zijn. 

Tips van het RIVM

Het RIVM laat het hitteplan ingaan als het 4 dagen achter elkaar 27 graden of warmer wordt. Hoewel het weer natuurlijk altijd enigszins onvoorspelbaar blijft, lijkt het er sterk op alsof deze temperaturen vanaf 24 augustus 2019 zeker 4 dagen worden gehaald. Om te voorkomen dat mensen in de problemen raken tijdens het warme weer, heeft het RIVM een aantal tips opgesteld. Dit zijn ze:

  • Drink voldoende. 2 liter per dag is genoeg.
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Blijf uit de zon.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag.
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning.

De tips zijn eigenlijk op iedereen van toepassing, maar mensen met een kwetsbare gezondheid, ouderen en mensen met overgewicht kunnen er extra profijt van hebben. Ook voor (groot)ouders van kinderen is het belangrijk om de adviezen ten harte te nemen.

Ramen en deuren open? Geen goed idee

Naast deze tips, zijn er nog een aantal andere aandachtspunten die de overlast door hitte reduceren. Zo is het verstandig om ramen en deuren gesloten te houden op de warmste momenten van de dag. Veel mensen denken dat dit juist helpt om de warmte uit huis te krijgen, maar als het buiten warmer kis dan binnen, stijgt de temperatuur in de woning alleen maar.

Meer adviezen tegen hitte

Op zoek naar meer tips over warmtebestrijding? Wij hebben er in de loop van de tijd behoorlijk wat verzameld.U kunt ze allemaal teruglezen op onze speciale themapagina Hitte in Nederland.

(Bron: ANP, RIVM)

Geef een reactie