Van Gaal persconferentie WK voetbal

Het WK van MAX Vandaag: eerbetoon aan Neil Young, Meindert Talma en Andries Noppert

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: de aanloop naar de laatste poulewedstrijd tegen gastland Qatar.

Hein: “Is het al tijd voor Xavi Simons?”

Robbert: “Memphis staat aan de aftrap vandaag. Hopelijk met nog een paar gretige jonkies erbij net zoals op het WK in 1978, toen halverwege het toernooi een plotse verjongingskuur werd doorgevoerd door toenmalig bondscoach Ernst Happel. Denk trouwens eerder dat assistent Jan Zwartkruis daar toen achter zat. Maar zo’n Xavi Simons in plaats van Bergwijn zou ik zeer kunnen toejuichen. Ik verklaar de schiettent voor geopend, Hein. 5-0, voor minder doe ik het niet.”

Hein: “Ja, het zou theoretisch helemaal mis kunnen gaan, maar dat verwacht ik nog steeds niet. Voor mij blijft het een opwarmertje voordat het echte werk begint.”

Robbert: “Anders dan ik eerst beweerde, mag Louis wel iets heftiger aan de opstelling gaan sleutelen, want het loopt vooralsnog voor geen meter. En dan heb ik het niet alleen over Xavi in het team brengen. Ik denk bijvoorbeeld ook aan Kenneth Taylor, zo’n beetje de enige Ajacied de laatste weken die niet uit vorm was. Misschien dat deze wedstrijd tegen Qatar daarom wel als een ‘oefenwedstrijd’ moet worden benaderd, maar dan op de meest serieuze wijze. Want we moeten klaar zijn voor de laatste 16. Dan krijgen we waarschijnlijk met de VS of Iran te maken. Niet direct de allergevaarlijkste tegenstanders, maar je kunt er maar beter goed op voorbereid zijn. In 1978 werkte de verjongingskuur onmiddellijk.”

Hein: “En liever 4-3-3 dan 5-3-2?”

Robbert:Daar heb ik jou al eens over lastiggevallen, Hein. Ja, dat zou kunnen, zeker als je doelpunten wilt maken om zo de 1e plaats in de poule veilig te stellen. Louis wil niet meer van zijn nieuwe systeem af, begrijp ik. Maar bij de plaatsing voor het WK heeft hij 4-3-3 nog wel even gebruikt. Pas daarna is hij overgestapt op 5-3-2 of 1-3-4-3. Toch zijn er daarna heel goede wedstrijden gespeeld. Ik herinner me België uit, voor de Nations League in juni. Het hangt ook niet echt op het systeem denk ik, maar wel op het gegeven dat meer dan de helft van Oranje totaal uit vorm is. En vorm is zo’n ongrijpbaar ding, dat plotseling zomaar weer terug kan zijn.”

Hein: “Ja, wat dat betreft is het fijn om nog even vertrouwen te kunnen tanken tegen de minste ploeg van het hele toernooi. Zou die mindere vorm ook kunnen komen door de weersomstandigheden daar? Midden in het seizoen opeens omschakelen naar 30 graden, dat gaat toch ook niet zomaar?”

Robbert: “Dat zal zeker een rol spelen. Vergis je verder ook niet in de korte voorbereidingstijd die ze hebben gehad: maar 1 week! Bepaalde landen hebben wél lang kunnen trainen. In het geval van gastland Qatar zal die lange miljoenen verslindende voorbereidingstijd resulteren in 0 punten en exit.

Hein: “Zeker, daarom hoop ik dat de volgende WK’s en EK’s weer lekker in de zomer zijn, een paar weken na het seizoen. En voor nu geen zorgen, want Oranje hoeft nog niet op zijn allerbest te zijn. Pieken op het juiste moment, daar gaat het om.”

Robbert: “Ik kan me nu al verheugen op het volgende WK dat gewoon weer in de vrije wereld zal plaatsvinden, namelijk in de VS, Canada en Mexico. Keep on rocking in the free world, om met Neil Young te spreken. Maar ik zou toch ook graag dit huidige WK goed willen afronden. Daarom sluit ik af met een ander liedje dan dat van ome Neil uit Canada. Kende je dit prachtige eerbetoon al, van de ene Fries aan de andere Fries, Hein? Meindert Talma heeft wat mij betreft met zijn hommage ‘Andries Noppert (Tower fan de Jouwer)’ onze ultieme cultfiguur van het WK perfect in een lied gevangen.

Hein: “Op naar de laatste 16 dan maar.”

(Foto: ANP)

Geef een antwoord