Daley Blind Louis van Gaal

Het WK van MAX Vandaag: penaltylijstjes alvast paraat, problemen door airco’s in Qatar?

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: een vooruitblik op de start van de knock-outfase tegen de Verenigde Staten.

Hein: “Duitsland en België naar huis, nog 16 potentiële wereldkampioenen over. Hoe vond je de persconferentie van Louis van Gaal?”

Robbert: “Louis was in een zeer serieuze bui en liet zeker niet het achterste van zijn tong zien. Ik zou zeggen dat de spanning er nu goed op staat. En dat is ook goed met het oog op de wedstrijd tegen de Amerikanen. Daley Blind, die hem vergezelde, was een stuk relaxter. Maar om nou te zeggen dat deze persbijeenkomst tot nieuwe inzichten heeft geleid, nou nee. Alleen werd duidelijk dat de Belgen nu aan hem trekken. Maar Louis liet zich ook daardoor niet van de wijs brengen: 100 procent focus op de VS. Had jij op iets specifieks gehoopt, Hein?”

Hein: “Misschien op hints voor wat betreft de opstelling. Eigenlijk zijn er in elke linie wel vraagtekens. Ik ben zelf absoluut niet anti-Blind, ik bewonder zelfs zijn voetbalintelligentie. Maar is hij de ideale speler tegen een ploeg met zoveel loopvermogen?”

Robbert: “Hij is wel met Frenkie de Jong en Timbertje de enige die de ‘passing game’ beheerst. De snelste is Daley zeker niet. Maar ken je het verhaal van de schildpad en de haas? Ik wil maar even zeggen. Ik houd me liever vast aan jouw eerdere constatering dat de VS misschien al moegespeeld is. of is dat ‘wishful thinking’?”

Hein: “Ze hebben inderdaad wel veel dieper moeten gaan in de poulefase, zeker in de laatste wedstrijd. Helemaal topfit is de Amerikaanse selectie dus niet meer. Maar ik ben wel onder de indruk van wat ik van ze gezien heb. Over het geheel genomen minder kwaliteit dan Nederland, maar op basis van veerkracht, mentaliteit, teamgeest en enthousiasme moeten ze een heel eind kunnen komen.”

Robbert: “Dat ben ik met je eens. Vooral Pulisic, Weah junior en Dest springen eruit. Overigens heeft Louis dit wél benadrukt tegenover de pers. Hij zei namelijk dat er meer komt kijken bij het winnen van een wedstrijd en dat de betere ploeg niet altijd wint. Er is nóg 1 onverwacht ding dat plotseling speelt en dat mogelijk nog van invloed zou kunnen zijn. Had je nog gehoord van de griepverschijnselen binnen de Oranjeselectie? Waarschijnlijk door toedoen van de airco’s in de stadions. Om wie het gaat is onduidelijk. Of de Amerikanen daar ook mee te kampen hebben vertellen de berichten niet.

Hein: “Ja, van die airco’s heeft de Braziliaan Antony – die kennen ze nog wel in Amsterdam – ook last gehad. Wat ook bij zo’n WK komt kijken, de omschakeling van 5 naar ruim 30 graden. In de poulefase leek Oranje wel wat last te hebben van de warmte, benieuwd of ze inmiddels beter geacclimatiseerd zijn. Vooral de jongens die in Engeland spelen, zullen niet weten wat ze meemaken…”

Robbert: “Maar mentaal zijn ze wel gehard in de Premier League. Dus dat speelt voor dat soort spelers in hun voordeel. Zouden ze in hun koppies al bezig zijn met een mogelijke penaltyreeks? Zou zaterdag zomaar kunnen gebeuren. Maar ik zet in op een 2-1 in reguliere speeltijd. Durf jij al 5 penaltyschutters aan te wijzen, mocht het toch zover komen? Ik zeg: Memphis, Bergwijn, Berghuis, Gakpo en Noppert. Jouw beurt, Hein.”

Hein: “Voor de VS is het toernooi nu al geslaagd, voor Nederland moet het feitelijk nog beginnen. Even afkloppen, maar ik houd het ook bij 2-1, al dan niet na verlenging. En mocht het toch nog nodig zijn, dan zie ik Virgil van Dijk als dé penaltynemer. Plus man in vorm Gakpo, onze vriend Blind en specialisten Koopmeiners en Memphis. Dan hebben we toch een mooi vijftal, met Vincent Janssen nog achter de hand.”

Geef een reactie