Dumfries Blind WK Voetbal

Het WK van MAX Vandaag: “Niet zoals we het graag zien, maar zo moet je wereldkampioen worden”

Het Nederlands elftal is na 8 jaar terug op het WK voetbal, onder ongewone omstandigheden. Het controversiële toernooi in Qatar vindt namelijk niet in de zomer, maar in november en december plaats. Voetbalvolgers Robbert en Hein bespreken op deze plek de stand van zaken rondom Oranje. In deze aflevering: een terugblik op de overwinning tegen de Verenigde Staten en een vooruitblik op de kwartfinale tegen Argentinië.

Hein: “Nou Robbert, de puzzel van Van Gaal begint in elkaar te vallen. De beste pot van Oranje op het toernooi tot dusver.”

Robbert: “Inderdaad! Mooi zo, naar de kwartfinale. Matig veldspel in de 1e helft, maar wel 2 bijna identieke supergoals. Heuse beauty’s! Leukere 2e helft met beter veldspel.”

Hein: “Ook dankzij de tegenstander. Amerika is een leuke ploeg met aanvallende intenties, maar Oranje was veel gehaaider. Niet zoals we het graag zien in Nederland, maar dit is wel hoe je wereldkampioen moet worden. Degelijke verdediging, een ijzersterke keeper en elk kansje benutten.”

Robbert: “Denzel en Daley de wingbacks maakten het helemaal waar: allebei gescoord. En de goal van eerstgenoemde kwam uit een pass van laatstgenoemde. Het is die twee zeer gegund. Al met al resultaatvoetbal mét resultaat. Want het plan van Louis kwam uit, om in te zakken en de energieke Amerikanen niet in hun spel te laten komen en er dan zelf razendsnel uit te komen.”

Hein: “Ook weer typisch Louis: eerst openlijk aan Xavi Simons twijfelen, om hem te prikkelen. En hem dan alsnog op zo’n belangrijk moment in te laten vallen. Misschien wordt hij wel het geheime wapen tegen Argentinië.”

Robbert: “Weet niet of dat twijfel was. Want dat vind ik niet zo ‘des Louis’. Maar prachtig dat hij zo’n jong ventje de kans geeft, net als Memphis in 2014. Ik geloof erin om dit konijn uit de hoge hoed te toveren als de wedstrijd daarom vraagt. Het verrassingseffect zal groot zijn.”

Hein: “Ja, daar heeft hij waarschijnlijk vooraf over nagedacht. En wat ik me nu afvraag: zullen de Argentijnen banger zijn voor Dumfries en co dan omgekeerd?”

Robbert: “Ik denk het wel. Maar we moeten achterin wel blijven opletten, zeg. Want een tegentreffer kan soms uit een héél onverwachte hoek komen. Dat doelpunt van de VS was toch een beetje een raar geval. Denk dat de maker het niet eens doorhad. Via zijn hak steeg de bal zo hoog op dat zelfs de 2 meter 3 lange Noppert er alleen maar naar kon kijken. En daar heb ik een bruggetje geslagen naar onze eminente doelman. Die is klaar voor een penaltyserie tegen de Argentijnen. Zou het daar vrijdag op kunnen gaan uitdraaien?”

Hein: “Als het net zo’n schaakspel wordt als in 2014 wel. Dat was eigenlijk 120 minuten wachten tot de penalty’s zouden beginnen. En ik verwacht nu weer een gelijkopgaande wedstrijd. Met 2 ploegen die beducht zijn voor elkaar en weinig ruimte weg gaan geven. Al kregen die Argentijnen het lastig toen er een lange Australiër naar voren werd gestuurd. Misschien de Luuk de Jong-kaart maar eens uitspelen?”

Robbert: “Hein, jij zou geen gek figuur slaan als bondscoach. Ik ga voor een 2-2 gelijkspel in reguliere speeltijd, een verlenging zonder goals en dan penalty’s. Uiteraard stopt Noppert dan de strafschop van Messi, die ik overigens erg goed vond tegen Australië. Wat voorspel jij?”

Hein: “Ondanks al mijn Qatar-scepsis ga ik er vrijdag eens goed voor zitten. Ik ga voor 1-0, supersub Luuk op aangeven van Xavi Simons.”

(Foto: ANP)

Geef een reactie