Ajax vrouwen Champions League Lily Yohannes Sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: 16-jarige Amerikaans-Eritrees-Nederlandse sensatie bij stuntende Ajax Vrouwen

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Voordat we de laatste kwalificatieloodjes van het Nederlands elftal gaan volgen, op weg naar het EK in Duitsland, tijd voor wat positiviteit uit Amsterdam. De Ajax-vrouwen hebben hun Champions League-avontuur af mogen trappen in een volgepakte Johan Cruijff Arena, met een fraaie zege op het Franse Paris Saint-Germain, ofwel PSG.

Robbert: Hein, ik dacht: weet je wat, ik ga zelf eens poolshoogte nemen bij die dames van Ajax. Want die zorgen daar voortdurend voor het goede nieuws, waar de mannen zich weliswaar herpakken, maar er nog niet helemaal zijn. Je wilt niet weten wát een verschil in sfeer in de Johan Cruijff Arena bij de wedstrijd tegen het grote PSG. In het publiek voor de verandering eens geen bommen werpende, boze mannen. Maar opgetogen jonge meisjes en complete gezinnen, allemaal in voor een voetbalstunt.

Hein: En die kwam er!

Robbert: Het Parijse sterrenensemble werd in de 1e helft compleet overdonderd en ging rusten met een 2-0 achterstand door goals van Tiny Hoekstra en aanvoerster Sherida Spitse uit een penalty. Oranje-international en superleeuwin Jackie Groenen kwam er niet aan te pas tegen het Amsterdamse enthousiasme. Die andere Leeuwin aan Franse zijde, Lieke Martens, deed niet mee door een blessure. Ster van de avond was zonder enige twijfel de piepjonge Lily Yohannes. Op haar 16e liep ze al te strooien met passes alsof ze een routinier was. De iets oudere rechtsback Isa Kardinaal had de zware taak om de beste PSG-speelster Tabitha Chawinga proberen te beteugelen. Dat alles lukte bij Ajax – de 2-0 bleef overeind – is een goede zaak voor Oranje. Laat de KNVB maar eens ‘werk maken’ van Yohannes die schijnbaar 3 verschillende paspoorten heeft (Nederland, Amerikaans en Eritrees, red.). En uitzoeken of zij voor Oranje kan uitkomen, zoals NOS-analist Leonne Stentler al heeft geopperd.

Hein: Leuk weetje: toen deze Yohannes in 2007 ter wereld kwam in Springfield (Verenigde Staten), was haar huidige ploeggenoot Sherida Spitse al Oranje-international. Ondertussen krijgt ook het Nederlands mannenelftal nieuwe impulsen, het het 17-jarige Ajax-lichtpunt Jorrel Hato en de Groningse doelpuntenmachine Thijs Dallinga. En met Bart Verbruggen als man onder de lat, op weg naar het Euro 2024. Die kwalificatie is al voor 99 procent zeker, dus laten we ook eens naar andere sporten kijken. Jij nog kijktips, Robbert?

Robbert: Het schaatsseizoen is nu echt begonnen, Hein. We gaan dit weekend van Obihiro in Japan naar de Chinese hoofdstad Beijing voor de 2e tussenstop van de Wereldbeker. Laten we er eerlijk over zijn, de Nederlandse overmacht lijkt een beetje tanende te zijn. Oké, Jutta Leerdam won mooi op de 1.000 meter, en Patrick Roest verbeterde het baanrecord op de 5.000 meter, maar de Japanners heersten in eigen land. Zeker op de sprintnummers. Dat belooft nog wat.

Hein: Inmiddels klopt er wel een nieuwe lichting vol schaatstalent op de deur, bij de mannen en de vrouwen. Marianne Timmer heeft in Tijd voor MAX Joep Wennemars (De Zoon Van), Pien Hersman (De Dochter Van) en vooral Joy Beune getipt. Wereldtoppers in de dop?

Robbert: Over typische wintersporten gesproken: ook Kimberley Bos gaat weer aan haar riskante afdalingen op de skeletonbaan beginnen. Net als de schaatsers gaat ze ook naar China, naar ‘haar’ olympische baan in Yanqing, waar ze vorig jaar een bronzen plak behaalde. Wordt Bos weer The Boss?

Hein: Wat toevallig ook de bijnaam is van Ross Montgomery, een obscure Schotse darter. Wat mij meteen bij een volgend punt brengt, het WK darts in Londen dat over minder dan een maand begint. En dat blijf ik toch een mooie eindejaarstraditie vinden, naast oliebollen, kerstbomen en de Top 2000. Kroegsport of niet, ik kijk altijd weer met plezier naar Michael van Gerwen, Dirk van Duijvenbode, Raymond van Barneveld en hun collega’s.

Robbert: Als ze zo zuiver mikken als Spitse bij haar penalty, dan zijn onze darters altijd de moeite van het kijken waard.

(Foto: Maurice van Steen/ANP)

Geef een reactie