Baanwielrennen EK sportweekend

Het sportweekend: Parijs siddert nu al voor Nederlanders met regenboogtruien

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Deze heb je nog van me tegoed: FC Twente in 2001. 0-0 in de halve finale tegen Vitesse en in de finale tegen PSV, in beide gevallen gewonnen na penalty’s. 254 minuten lang niet gescoord, maar alsnog de beker gewonnen dus.

Robbert: O, dat was het antwoord op die voetbalquizvraag van vorige week, neem ik aan? Dat het om een 0-0 moest gaan, dat had ik wel begrepen, maar nee, deze ene bekerfinale behoorde niet tot mijn actieve herinneringen. Wat dan wel? Het voorbije EK afstanden in Heerenveen. Nederlandse schaats(t)ers wonnen nagenoeg alles. Ik zou vooral even stil willen staan bij Marijke Groenewoud die 3 maal goud en 1 keer zilver pakte, temeer omdat ze 2 dagen later de marathon op natuurijs in Winterswijk won. En 1 dag later wint ze gewoon nóg een keer, in Noordlaren. Leuk dat ze dit er allemaal bij doet, en het succes is haar ook zeer gegund hoor, maar ik vraag me dan wel af of dit soort uitstapjes geen gevolgen gaat hebben voor het WK dat er ook nog aankomt…? Dit zal voor Nederlandse schaatsers wel het eeuwige dilemma blijven: gaat natuurijs boven alles? Het is en blijft een zeldzaamheid, en aan de lokroep valt haast niet te ontkomen.

Hein: Ik denk dat je als liefhebber van de winterse transfercarrousel ook wel aan je trekken bent gekomen, Robbert. Jordan Henderson, voormalig aanvoerder van Liverpool en veelvoudig Engels international, wordt opeens aan Ajax gelinkt, zoals dat heet in het wereldje.

Robbert: Ja, ik onthulde vorige week al dat ik daar stiekem van smulde. Noem het mijn guilty pleasure. Maar van het salaris dat voor zo’n topspeler moet worden betaald, zie ik wel een beetje scheel. Ik heb het in het geval van Henderson, die juist lekker aan het rentenieren was in de Saoedische zandbak, over een honorarium van 15 miljoen euro per jaar hè! Hoeveel competitieve schaats- of wielerploegen zou je van zo’n budget overeind kunnen houden? Ik krijg meteen zin om naar onze baanwielrenners te kijken. Wat sloegen de teamsprinters Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland weer genadeloos toe op het EK in Apeldoorn. En dat ze dat deden in hun regenboogtruien moet voor hun tegenstanders al ontmoedigend bij voorbaat zijn geweest. Parijs siddert nu al, zeg ik je.

Hein: Harrie en Jeffrey zijn ook weer maatjes, zag ik. Dat belooft inderdaad veel goeds voor de Olympische Spelen. Ondertussen komt het seizoen op de weg voorzichtig op gang, met de Tour Down Under. Heb je ook zo genoten van de transferperiode in het wielrennen, Robbert? Jumbo-Visma is Visma – Lease a Bike geworden, boegbeeld Primož Roglič is vertrokken en het Belgische toptalent Cian Uijtdebroeks is na een pikante overnamesoap de gelederen komen versterken.

Thijs Zeeman Merijn Zeeman podcast Gamechangers
Lees ook: Broers Thijs en Merijn Zeeman maken podcast over ‘gamechangers’ in de sport: “Sarina Wiegman met stip bovenaan onze verlanglijst”

Robbert: Eerlijk gezegd vind ik wielertransfers altijd wat schimmig. Je kunt zomaar uit je contract weglopen – wegfietsen is misschien een beter woord. Ik lees ook nooit iets over transferbedragen die worden betaald. Best vreemd, want zo’n Uijtdebroeks is een jongen met een ongelofelijk potentieel. Ik zie wel een toekomstig rondewinnaar in hem. En nu zit hij na 1 jaartje bij Bora al bij Visma. Wel weer heel goed gedaan door de beste ploeg ter wereld. Hij zal daar ongetwijfeld beter op zijn plek zijn. Ik verwacht niet dat hij bij onze nationale trots zo kinderachtig gepest zal worden als door de Rus Vlasov bij Bora vorig seizoen.

Hein: Dat denk ik ook niet. Zelfs Roglič schikte zich vorig jaar in het teambelang toen meesterknecht Sepp Kuss opeens de Vuelta kon winnen, al ging dat ook weer niet van harte. Nu wordt hij opeens de belangrijkste rivaal van de Visma-mannen, een strijd om alvast naar uit te kijken deze zomer. Door naar het Visma van het voetbal: PSV. De Eredivisie gaat weer van start: als PSV zaterdagavond thuis wint van Excelsior, is het na 17 van de 34 wedstrijden nog altijd zonder puntenverlies. En het moet wel heel raar lopen, wil dit niet gebeuren.

Robbert: Ze hebben anders afgelopen week 2 keer op 1 middag gelijkgespeeld tegen Hamburger SV: 2-2 en 0-0. Hoe dat eraan toeging, kun je hier lezen. Op voetbalgebied is mij nog iets opgevallen wat mij hooglijk verbaasde. Ajax verlengt het contract met succestrainster Suzanne Bakker niet na dit seizoen. Hoe dan? Wat nou? Echt? En ik maar denken dat de vrouwentak van Ajax de enige was, waar het hoofd voortdurend helder blijft. Ze is nota bene de enige binnen die club die de speelstijl van het huismerk nog hanteert. Hoe kan dit na het onverwachte succes in de Champions League? Je verstand staat er stil bij. Wat zou er gebeurd zijn?

Hein: André Ramalho mocht na zijn rode kaart weer vrolijk terugkeren, heel bijzonder inderdaad. En wat betreft het nieuws uit Amsterdam: voor Suzanne Bakker kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. En voor mij eerlijk gezegd ook. Dat is toch wel het laatste wat we verwacht hadden na ons werkbezoek aan Ajax-Bayern München?

Robbert: Precies dat! Ik verleg mijn aandacht even naar een andere teamsport. Hein, kun jij ook zo genieten van Simone van der Kraats? Ze laat bij het EK waterpolo zien dat ze terecht verkozen is tot beste speelster van de wereld in 2023. Er zijn zoveel EK’s tegelijkertijd bezig momenteel, zoals al gezegd in het baanwielrennen, maar ook in het kunstschaatsen en bij het mannenhandbal bijvoorbeeld. Maar mijn aandacht is nu bij dit EK in eigen land waarbij de waterpolosters, die natuurlijk al wereldkampioen zijn, het eigenlijk aan hun stand verplicht zijn om deze titel ook binnen te halen.

Hein: Als ik naar de temperaturen kijk, wordt het een weekend om zo veel mogelijk binnen te blijven. En dat is ook geen straf, met het EK shorttrack, de start van de Australian Open en het NK veldrijden. Weliswaar zonder Mathieu van der Poel en Fem van Empel, maar dat maakt de koers ook weer spannender.

Robbert: Ik zei het al: het stikt van de EK’s. Shorttrack ook nog, het kan niet op allemaal. Maar de buitenblijvers kunnen hopelijk nog even hun lol op bij het schaatsen op natuurijs. Er wordt zelfs al gespeculeerd over een week lang ijspret.

(Foto: Vincent Jannink/ANP)

Geef een reactie