Ajax-Bayern Champions League sportweekend

Het sportweekend: ooggetuigenverslag van memorabele Champions League-stunt Ajax

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend. Met in deze speciale editie: een verslag van de Champions League-wedstrijd Ajax-Bayern München.

Hein: De trouwe lezers hebben vorige week onze teaser al kunnen lezen. Dit dynamische columnistenduo is naar de Champions League-clash Ajax-Bayern München (1-0) geweest. En is getuige geweest van een volgende stap naar een historische overwintering. Jouw eerste reactie, Robbert?

Robbert: Ik zag meteen al dat er duizenden mensen meer op af waren gekomen dan bij die onverwachte overwinning op PSG in de eerste thuiswedstrijd. De aanzuigende werking van succes is enorm. En reken er maar op dat er nu al een heleboel thuisblijvers van woensdag een kaartje gaan kopen voor de wedstrijd op de laatste speeldag tegen AS Roma, thuis op 30 januari 2024. De onderste ring zou weleens vol kunnen gaan zitten, want de kans op overwintering is reëel. Dit jonge team, onder de bezielende leiding van de ervaren captain Sherida Spitse, maakte het ook helemaal waar tegen Bayern, dat eigenlijk alleen in de slotfase van de 2e helft gevaarlijk kwam opdringen. Maar de winst was toen al binnen.

Hein: Ik heb me inderdaad laten overtuigen door jouw mooie verhalen over de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain. Voor mij was het een dubbel debuut: voor het eerst naar een Champions League-pot en voor het eerst naar een dameswedstrijd. En het was een bijzondere belevenis. Een fraaie overwinning van Ajax, vooruitgeduwd door een jong maar fanatiek thuispubliek. De stand van zaken na 4 van de 6 speelrondes: 7 punten, plek 1 in de poule en alvast Bayern verslagen met onderling resultaat. Overwinteren gaat Ajax sowieso, want de ontknoping is dus pas eind januari 2024. Maar misschien zit er nog veel meer in. Laten we het erop houden dat ze er beter in zitten dan het mannenteam.

Oranje Leeuwinnen Nations League Olympische Spelen Parijs 2024
Lees ook: Oranje Leeuwinnen naar de Olympische Spelen, ondanks controversiële Nations League-opzet? Zo zit het

Robbert: Het is opvallend om te zien dat de opgang van het vrouwenvoetbal omgekeerd is aan die van de mannen. De 2e plaats van het Oranje van Cruijff, Neeskens en Van Hanegem op het WK in Duitsland in 1974 kwam ná de Europa Cups (en wereldbekers) in het clubvoetbal door Feyenoord (1970) en Ajax (1971-1973). Bij de vrouwen komt het succes van Ajax nu na de vele successen van de Oranje Leeuwinnen, die Europees kampioen werden in 2017 en verliezend finalist waren op het WK 2 jaar later. Waar Oranje bevolkt wordt door Nederlandse speelsters in buitenlandse dienst, daar is Ajax ook nog eens een homemade product, met voetbalsters uit de eigen opleiding of uit de Eredivisie. De Amerikaans-Eritrese Lilly Yohannes is de enige uitzondering daarop. Bayern zat vol met internationale sterren. Dat maakt de prestaties van de Ajax-vrouwen extra bijzonder wat mij betreft.

Hein: Daar noem je er eentje, Robbert: Lily Yohannes (16), een fenomeen in wording. Een voetballende versie van topatlete Sifan Hassan, heb ik iemand al horen zeggen. Verder wil ik Kay-Lee de Sanders uitlichten, de adjudant van generaal Spitse centraal achterin. En matchwinner Romée Leuchter natuurlijk, een heel vervelende spits om tegen te spelen.

Robbert: Die goal van haar zag ik al 20 seconden van tevoren aankomen. Het was zo’n mooie vloeiende aanval met slechts 1 klein haperingetje erin. Sherida Spitse herovert achterin de bal en speelt ‘m meteen strak naar voren. Dan volgt een klein oponthoud op het middenveld, waardoor de bal eventjes teruggaat. Daar speelt Nadine Noordam een lange bal door het midden, precies in de loop van Leuchter, die geen moment aarzelt en de bal in de verre hoek plaatst. Die De Sanders, die jij daarnet noemt, zou niet misstaan in de selectie van bondscoach Andries Jonker. Zet ik Noordam daar nog bij als ‘tweelingzusje’ van Jackie Groenen. Altijd handig om er daar nog zo een van te hebben.

Hein: En vervolgens was het feest in de Johan Cruijff Arena, waar de sfeer sowieso al opperbest was, de hele avond. Eerst het Mirakel van Tilburg en nu de knappe prestaties van Ajax in de Champions League: het zijn mooie tijden voor de vrouwenvoetballiefhebber. Door ons uitje hebben we wel het Sportgala van woensdagavond moeten missen. Maar goed: prijzen voor onder meer Femke Bol, Mathieu van der Poel en de estafettedames, dat hadden we van tevoren al wel verwacht toch?

Robbert: Daar was inderdaad niks onverwachts aan, Hein. Dat zag je net als die goal van Ajax ook al van mijlenver aankomen. Wel jammer dat Mathieu er net als Max in de voorgaande jaren niet bij was om z’n hoofdprijs op te halen. Ik kom volgende week trouwens ook geen prijzen ophalen, Hein. Je mag de slotcolumn van 2023 solo doen. Dan mag jij je blik eens laten schijnen op het voorbije sportjaar. Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar voor jou en onze lezers.

Hein: Ik ga gewoon kijken naar hoe jij de column in je eentje draaiende hebt gehouden, toen ik een weekje met vakantie was, en dan komt het wel goed. Ook de beste wensen voor het nieuwe jaar. En we hopen de lezers natuurlijk graag weer te begroeten in 2024. Reken maar dat we genoeg gespreksstof overhouden in dit bomvolle sportjaar.

(Foto: Gerrit van Keulen/ANP)

Geef een reactie