Max Verstappen sportweekend

Het sportweekend: vloeken in de oranje kerk?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Tranendal in Ahoy, fotofinish in Milaan-Sanremo

Hein: Geen vooruitblik zonder terugblik, Robbert. En de voorbije week kunnen we al helemaal niet onbesproken laten, na alles wat er is gebeurd. Waar zullen we beginnen, met het WK shorttrack in Ahoy Rotterdam?

Robbert: Dat WK was een tranendal. Was de druk om te winnen voor het thuispubliek te hoog? Maar 1 keer goud bij de estafettevrouwen. Daar hield de verwachte gouddelving op. Ik had het wel te doen met Schulting, die haar enkel brak. Dan valt er ook weinig te winnen. Dan had het van de anderen moeten komen, zou je denken, van Xandra Velzeboer bijvoorbeeld. Die kon niet een hattrick scoren op de 500 meter na 2 maal eerder wereldkampioene te zijn geweest op die afstand. Maar het zat ook niet echt mee door valpartijen en diskwalificaties. Het ene jaar is het andere niet, dat ook. Bovendien zijn we er in Nederland goed in om de tegenstanders niet te willen zien. Maar die waren er wel degelijk. Door naar het wielrennen: ook zo genoten van Milaan-Sanremo?

Hein: Zoals we al voorspeld hebben, een sprinter à la Jasper Philipsen is als eerste over de streep gekomen in La Primavera. Maar wat scheelde het weinig… Hoe vaak zal nummer 2 Michael Matthews nog terugdenken aan die sprint, met zijn zonnebril die op het moment suprême af is gevallen?

Robbert: Dat kan net die beslissende splitseconde zijn hè… Denk niet dat het daaraan lag, maar vooral aan zijn keurige koersgedrag: hij maakte zelfs ruimte voor Philipsen… Ze zijn meteen lekker doorgegaan hè, de nummers 1 en 3 in Sanremo? Philipsen wint deze week zomaar nog de Classic Brugge-De Panne, het officieuze wereldkampioenschap der sprinters. En Tadej Pogačar rijgt de etappezeges aaneen in de Ronde van Catalonië (waar ook Marijn van den Berg al een overwinning heeft geboekt), net als eerder al Vingegaard in Tirreno-Adriatico. Dat gaat een mooi duel worden in de Tour deze zomer.

Hein: Maar voordat het zover is, krijgen we alle wielermonumenten in het voorjaar nog. En voordat dát zover is, hebben we nog een interessant Vlaams tweeluik: vandaag de E3 Saxo Bank Classic, zondag Gent-Wevelgem. Extra interessant: voor het eerst dit seizoen krijgen we het klassieke duel Van Aert-Van der Poel op de weg. En Matthews, de onfortuinlijke nummer 2 in Sanremo, is er vandaag ook bij.

Wie wordt de laatste EK-tegenstander van Oranje?

Robbert: Hein, ik ben intussen weer even gaan buurten bij de Ajax Vrouwen in de Champions League. Ook gezien?

Hein: Jazeker, maar wel vanuit huis. En daar heb ik een ongelijke strijd gezien. Ajax zonder Maarschalk Sherida Spitse tegen de ervaren topploeg Chelsea: 0-3, dus de return van volgende week is een formaliteit. Maar ik neem aan dat de trots overheerst in Amsterdam?

Robbert: Het was natuurlijk een beetje een jeugdteam tegen de gearriveerde sterren. En dat vervulde het publiek dan ook wel van enige trots, terwijl er na dat schot op de paal van Romée Leuchter in het begin van de wedstrijd niet veel meer gebeurde op aanvallend gebied. Vandaag in hetzelfde stadion, de Johan Cruijff Arena, de vriendschappelijke interland Nederland-Schotland (m). Interesseert jou dat nog, Hein, die oeverloze oefenpotjes? Denk je dat Koeman daar iets of iemand gaat testen, bijvoorbeeld de teruggekeerde Wijnaldum en Memphis?

Hein: Dit soort oefenpotjes zegt mij inderdaad niet zoveel. Zeker nu Frenkie de Jong nog ontbreekt, kunnen we het moeilijk een generale repetitie voor het EK noemen. Veel interessanter vind ik de vraag wie onze laatste EK-tegenstander wordt, Wales of Polen? Dat gaan we dinsdagavond zien in de laatste play-offs, tegelijk met Nederland-Duitsland.

Vloeken in de oranje kerk?

Robbert: Nederland-Duitsland, zou dat überhaupt nog leven onder de bevolking, als er helemaal niks op het spel staat? Met de biljartkeu in de hand vallen er wel beslissingen dit weekend. Er is een EK snooker en een WK driebanden bij de mannen. Interessant is ook het WK kunstrijden in Montreal, dat al een paar dagen bezig is. Het Nederlandse paar Danilova en Tsiba ging deze week, ondanks een val, door naar de vrije kür. Maar de grote afwezige is en blijft de talentvolle Lindsay van Zundert (19), die nog meedeed aan de winterspelen in Beijing. Privéomstandigheden, zeggen de berichten.

Hein: Dan hebben we nog de GP van Australië. Ook al zo’n formaliteit, gezien de topvorm van Max Verstappen?

Robbert: Ik zou pas geïnteresseerd zijn als hij voor de afwisseling eens 1 keertje in de slechtste auto van het deelnemersveld zou meedoen. Ik weet zeker dat hij dan ook wint. Max is simpelweg de beste. Maar met ook de allerbeste auto worden de wedstrijden mij te saai en voorspelbaar. Of is dat vloeken in de kerk? Ik wil strijd zien in plaats van een ‘walk in the park’. Ik kijk wel naar Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus in het masterstoernooi van Miami.

Hein: Over vloeken in de oranje kerk gesproken: ik sla Nederland-Duitsland dinsdag over en ik ga Wales-Polen kijken. En dan spreken we elkaar volgende week weer.

(Foto: Martin Keep/AFP)

Geef een reactie