Winterfit

Het griepseizoen staat voor de deur. Hoe blijft u winterfit? Doe mee aan het onderzoek

Zodra de ‘r’ in de maand zit, is ook het griepvirus weer in ons land. En niet alleen het griepvirus, ook het coronavirus is nog steeds actief. Dus de vraag is: hoe gaan we hier nu mee om? Met andere woorden: hoe blijft u winterfit? Om daar achter te komen onderzoekt dokter Ted van Essen, namens de Nederlandse Influenza Stichting, hoe Nederlanders zich voorbereiden op het griepseizoen. De uitkomsten dragen bij aan een betere voorlichting.

Hoe blijven we winterfit?

U kent ze vast nog wel: de maatregelen om een griep- of coronabesmetting te voorkomen. Maar wat hebben we daarvan geleerd en hoe gaan we daar nu mee om? Gaan we bij verkoudheidsklachten wel of niet op visite bij mensen met een kwetsbare gezondheid? Gaan we onszelf vooraf testen? En wat wanneer u zelf een kwetsbare gezondheid heeft, wat doet u dan? Door antwoord te krijgen op deze vragen kan de Nederlandse Influenza Stichting de voorlichting aanpassen.

Dokter Ted over de Winterfit-campagne

Passen we nog net zo goed op onze gezondheid als in de coronatijd, is nu de vraag. Dokter Ted van Essen benadrukt hoe belangrijk dit is en hoe waardevol uw antwoorden zijn. “We denken dat er bij het publiek veel onduidelijkheid bestaat over hoe je moet omgaan met luchtweginfecties. Destijds was het bijna een bevel om een zelftest te doen, thuis te blijven, handen te wassen, mondkapje te dragen en nu zou opeens niets meer nodig zijn. Onze bedoeling is om dat soort onduidelijkheden op te vullen met voorlichting vanuit zorgprofessionals”, legt hij uit. “De overheid heeft tijdens de pandemie geweldig veel aan voorlichting gedaan, maar dat gebeurt nu nauwelijks nog. Dat brengt de burger in verwarring en er ontstaat verschil van mening over wat wel en niet aan te raden is.”

Daarnaast is de ‘r’ alweer bijna in de maand, waardoor het extra belangrijk wordt om winterfit te blijven. “Nu het griepseizoen er weer aan komt, staan ziekteverwekkers onvermijdelijk voor de deur. Mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen ernstig ziek worden van een luchtweginfectie als influenza, corona of het RS-virus, en mogelijk in het ziekenhuis belanden. Het is belangrijk te weten hoe we er nu voor staan, zodat we ons goed voor kunnen bereiden op het aankomende virusseizoen.”

MAX op de 50PlusBeurs
Lees ook: Ted van Essen: “De boodschap delen via verschillende kanalen, dat werkt!”

Nationale Griepprikdag op 10 oktober 2023

Kwetsbare Nederlanders, zoals 60-plussers en mensen met een chronische aandoening of mindere weerstand, vormen een derde van de samenleving. De Nationale Influenza Stichting gaat de komende maanden aan de slag met de resultaten van het onderzoek. Met deze informatie kan de voorlichting over ernstige luchtweginfecties – veroorzaakt door een virus zoals corona, influenza of RS – zo goed mogelijk worden aangepast, om in de toekomst zoveel mogelijk infecties te voorkomen. Zo zal er op 10 oktober 2023 een Nationale Griepprikdag worden georganiseerd. Samen met medische experts op het gebied van griep en mensen met een kwetsbare gezondheid, zullen de zorg en Nederland worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. En over hoe u winterfit kunt zijn en blijven.

Doe mee aan het onderzoek

Het onderzoek is inmiddels afgerond. De resultaten worden vanaf dinsdag 10 oktober 2023, de Nationale Griepprikdag, bekendgemaakt.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie