Duur 06:10
Gepubliceerd op 30 november 2010

Luchtweginfecties

Als het kouder wordt lijkt het of er meer mensen last hebben van hoestbuien. Maar zijn deze hoestbuien schadelijk voor onze luchtwegen? En welke luchtweginfecties zijn er?

Hoesten is nuttig

Door te hoesten maken we de luchtwegen schoon en wordt het slijm, rookdeeltjes en stof uit de keel, de luchtpijp of de longen verwijderd. Als er geen slijm loskomt, dan spreekt men van een droge hoest of kriebelhoest. De luchtwegen, neus, keel, luchtpijp en longen, zijn bekleed met slijmvlies. Als de neus geprikkeld wordt gaan we niezen. Wordt het slijmvlies geprikkeld, dan zet het op en produceert het meer slijm waardoor er wordt aangezet tot hoesten. Dat kan dus gebeuren door de overgang van warm naar koud. Die prikkeling kunnen ook ontstaan bij het gebruik van bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen of bij hartfalen.

Luchtweginfecties

Hoesten kan ontstaan door een ontsteking met een virus of een bacterie. Mensen hechten vaak veel waarde aan de kleur van het slijm. Maar eigenlijk zegt dat niets over of men een ontsteking onder de leden heeft. Hoesten komt net zo vaak door vervuilde lucht, door overgevoeligheid of door veel hoesten. Mensen die steeds de keel schrapen onderhouden hun eigen hoesten. Het kan dus ook een soort aanwensel zijn. Blijft u langer dan een paar weken hoesten dan is onderzoek noodzakelijk. Dat kan met een longfunctieonderzoek en soms met bloedonderzoek naar allergie. In veel gevallen komt het door roken. Dat is toch een van de meest voorkomende oorzaken van hoesten.

Hoestdrank of honing

Hoestdrank helpt eigenlijk niet. U kunt net zo goed een hapje honing nemen ter verzachting, of een dropje in de mond houden of iets warms drinken of stomen. Antibiotica helpen ook nauwelijks. Ten eerste omdat virussen en bacteriën niet vaak de oorzaak van hoesten zijn en omdat antibiotica niet helpen tegen virussen. Maar ook een ontsteking door bacteriën gaat meestal vanzelf over. Een antibioticum helpt bij mensen die hoesten en hoge koorts hebben. Bij bijvoorbeeld een longontsteking is penicilline wel nodig. Dit komt bij jonge kinderen en mensen op leeftijd of met verminderde weerstand vaker voor.

Kinkhoest

Kinkhoest is een ontsteking door een bepaalde bacterie. Kinderen worden daartegen ingeënt. Vroeger niet, dan hadden kinderen daar soms maanden last van. Het vervelendste is nog die ‘gierende’ ademhaling en het zogenaamde ‘kinken’ langdurige hevige hoestbuien. Voor heel jonge kinderen is het levensgevaarlijk, omdat ze nog niet zijn ingeënt. Tegenwoordig komt kinkhoest weer meer voor. De vaccinatie blijkt niet lang genoeg te werken of de bacterie is wat veranderd. Vooral oudere mensen zijn soms vatbaar en hoesten dan maanden. Het begint vaak als een gewone verkoudheid met een beetje koorts. Er is geen behandeling voor. Het is wel besmettelijk en kan dus overgebracht worden op bijvoorbeeld pasgeboren kleinkinderen. Na een maand is het trouwens niet meer besmettelijk. Besmetting is eventueel te verhelpen met antibiotica.

Wat kan nog meer hoesten veroorzaken?

De Q-koorts kan ook hoest veroorzaken. Dat was in november 2010 een flinke epidemie die wat afneemt sinds de dieren zijn geruimd. Door legionella of veteranenziekte, die in warm water kan zitten, kunt u ook gaan hoesten. Ruim 10 jaar geleden kende deze bacterie op de Westfriese Flora in Bovenkarspel een enorme uitbraak. Maar ook in grote gebouwen met warmwatervoorziening kan deze bacterie voorkomen. En de papagaaienziekte die u oploopt via vogels. Dit is wel een zeldzame aandoeningen.

Wanneer u een forse hoestbui heeft, kan er wel eens een adertje springen of een schaafwondje in de keel ontstaan waardoor men een streepje bloed kan ophoesten. Houdt het bloed ophoesten aan dan kunnen er andere dingen aan de orde zijn. Een longontsteking, een longembolie of een gezwel. Ga bij twijfel te allen tijde langs de huisarts.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 30 november 2010.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer