vitamines

Werken vitamines van een A-merk beter dan goedkopere huismerk vitamines?

Het schap met vitaminepillen in de drogist is tegenwoordig erg uitgebreid. Naast dat er allerlei soorten vitamines zijn om uit te kiezen, wordt dezelfde vitaminesoort ook door verschillende merken verkocht, de één wat duurder dan de ander. Maar maakt het eigenlijk uit of u vitaminepillen van een duurder A-merk of het goedkopere huismerk koopt? 

Duurder ook beter?

Het prijsverschil tussen vitamines van een A-merk en vitamines van een huismerk is in veel gevallen behoorlijk groot. In sommige gevallen betaalt u zelfs bijna 10 euro meer voor een potje vitamines van een A-merk. Betekent dat grote prijsverschil dan ook een groot verschil in kwaliteit? Volgens Renger Witkamp, bioloog en farmacoloog aan Universiteit Wageningen is dat niet het geval. In een interview met NPO Radio 1 legt hij het volgende uit: “Ik zeg altijd: blijf bij een eenvoudig preparaat dat u gewoon bij een normale drogist kunt kopen. Er is eigenlijk vrijwel geen verschil in kwaliteit, dus een gerespecteerde drogist heeft gewoon goede vitaminepillen.”

vitaminepillen
Lees ook: Meldpunt: welke vitaminepillen zijn aan te bevelen?

Valse beloftes

Daarnaast wordt er voor duurdere vitaminepillen meestal veel reclame gemaakt, waarin de pillen worden aangeprezen met allerlei mooie beloftes. “Er zijn heel veel luxepreparaten die aangeprezen worden met allerlei mooie verhalen, maar daar hoeft u niets van te geloven. Er is geen noodzaak toe om duurdere pillen te slikken.” Als het om de werkzame inhoud van de vitamine pillen gaat, zijn de vitamines van goedkopere huismerken namelijk vrijwel gelijk aan de vitamines van A-merken. U betaalt bij A-merken in veruit de meeste gevallen voor de merknaam en voor de extra (valse) beloftes die niet veel te maken hebben met de werking van de vitamine zelf.

Biologisch en organisch

Vitaminepillen worden ook duurder wanneer zij het stempel biologisch of organisch krijgen. Volgens Witkamp zit er qua werkzaamheid echter geen enkel verschil tussen de goedkopere vitamines van een huismerk en de duurdere biologische vitamines. In sommige gevallen blijken organische vitamines soms zelfs gewoon deels synthetisch te zijn. Het blijkt daarom helemaal niet nodig om extra veel geld uit te geven aan zulke vitamines, als het om vitaminepillen gaat voldoet het goedkopere huismerk over het algemeen ook prima.

Hoe fijn het ook is dat u geld kunt besparen op vitamines door voor het huismerk te kiezen, pas wel op met de hoeveelheid vitamines u slikt. Lees u altijd goed in voordat u een nieuwe vitaminesoort gaat gebruiken. Zo kan een teveel aan vitamine B6 bijvoorbeeld voor gezondheidsklachten zorgen.

(Bron: NPO radio 1, Libelle.nl, Consumentenbond)

Geef een reactie

Reacties (5)

    johanna78 says:

    De goedkope vitamines zijn vrijwel altijd synthetisch en worden door het lichaam slecht opgenomen. Het is weer een chemisch product er bij terwijl we dagelijks al zoveel chemie binnen krijgen. Jammer dat goede vitamines (organische en biologische) zo duur zijn wat voor veel mensen toch een belemmering is. In dit geval probeer zoveel mogelijk natuurlijke vitamines binnen te krijgen uit biologische voeding zonder toevoegingen.

    marriam8 says:

    Vitaminen die op orthomoleculaire wijze worden gemaakt worden door het lichaam best goed herkent en opgenomen

    B.Harmsen says:

    Je kunt je ook afvragen of extra vitamines wel nodig zijn indien men voldoende eet van de schijf van vijf.

    AnneJ says:

    Je moet ook kijken naar de hoeveelheid van bijvoorbeeld vitamine C. Ook hier zit een prijsverschil in. Er kan 100 mg vitamine C in een capsule zitten, maar ook 1500 mg.

    Rien6 says:

    Als je 60 bent geweest maakt je lichaam geen vitamine D meer aan en moet je een pilletje per dag nemen. Die van de apotheek eigen merk voldoen goed.Nodig om afweer op peil te houden