te warm

Heeft u het vaak te warm? Deze oorzaken kan dat hebben

Wanneer u het vaak te warm heeft, kan dat meerdere oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met externe factoren, maar ook vanuit het lichaam zelf komen. We bespreken 8 mogelijke redenen.

Kerntemperatuur

De ene persoon kan beter tegen kou of juist warmte, dan de ander. Ook zijn er mensen die het altijd koud of warm hebben, zelfs al zijn de omstandigheden er niet naar. De kerntemperatuur kan daarmee te maken hebben. Die ligt rond de 37 graden. Maar mensen wisselen erin wat voor hen de onder- en bovengrens is. Sommige mensen gaan al klappertanden bij een lichaamstemperatuur van 36,5 graden en anderen pas bij 36 graden. Andersom gaan de meeste mensen zweten bij een temperatuur van 38 graden, terwijl anderen dat al bij 37,5 graden doen.

Hoeveelheid lichaamsvet

Heeft u een lichaamsbouw met veel lichaamsvet, dan kan dat ervoor zorgen dat u het eerder warm heeft. Het vetweefsel werkt als een isolatielaag en u heeft het dan van binnenuit, om te beginnen, al warmer dan iemand die weinig lichaamsvet heeft. Door (meer) te gaan sporten, kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam went aan een hogere lichaamstemperatuur en u dat niet als vervelend ervaart. Want door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur meestal wat. Als uw lijf beter aan een hogere lichaamswarmte gewend is, is dat ook comfortabeler wanneer de temperaturen buiten stijgen. Daarnaast zorgt sporten voor een afname van het lichaamsvet zelf.

Een te snel werkende schildklier

De schildklier regelt allerlei processen in het lichaam. Waaronder ook de stofwisseling. Bij een te snel werkende schildklier verlopen alle processen sneller en intensiever, waardoor er veel energie vrijkomt. Dit zorgt er weer voor dat mensen het daardoor vaak warmer hebben dan wenselijk.

hitteberoerte
Lees ook: Een hitteberoerte herkennen en behandelen

Medicatie

Medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat de lichaamstemperatuur licht stijgt. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat u meer zweet of te maken krijgt met opvliegers. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij bepaalde soorten medicatie tegen een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en een luchtwegaandoening. Dat is normaal niet gevaarlijk, maar in het geval van extreem weer kan het lichaam wel sneller oververhit raken. Iets om rekening mee te houden dus.

Ook wanneer er bij de behandeling van borstkanker gebruik wordt gemaakt van hormoontherapie, kunnen er warmteaanvallen optreden. Dit komt doordat de hormoonhuishouding in het lichaam dan verandert. Zowel mannen als vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen. Daarnaast kan chemotherapie bij vrouwelijke borstkankerpatiënten opvliegers in de hand werken. Vooral vrouwen die pas net in de overgang zijn, kunnen door deze therapievorm meer en heftigere opvliegers ervaren.

Overgang

Een bekend en bijkomend verschijnsel van de overgang, is dat vrouwen te maken kunnen krijgen met opvliegers. Hierbij kunnen er meerdere momenten per dag zijn dat het lichaam wordt overspoeld met warmte. Daarbij wordt de huid rood en u kunt gaan zweten. Dit houdt meestal enkele minuten aan.

Stress of angst

Stress en angst kunnen verstrekkende lichamelijke gevolgen hebben. Waaronder ook opvliegers. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit ervaren. Zit u in een vervelende situatie of ziet u tegen iets op? Er alleen al aan denken kan ervoor zorgen dat u het er letterlijk warm van krijgt. De klachten verdwijnen vaak weer als de angst en de stress minder worden.

Alcohol

Bij overmatig drinken kan alcohol ervoor zorgen dat er een constant gevoel van warmte ontstaat. Wie af en toe drinkt, kan het op die momenten ook warmer hebben, maar dat is dan tijdelijk en verdwijnt al snel weer.

Voedsel

Naast alcohol kunnen meer voedingsmiddelen ervoor zorgen dat u het warmer heeft. Het zal u waarschijnlijk niet verrassen dat pittig eten daartoe behoort. Dat verwijdt de bloedvaten en prikkelt de zenuwen, waardoor opvliegers opgewekt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor cafeïnehoudende of warme dranken. Over het algemeen verdwijnt het effect wel even snel weer als het is opgetreden.

Lees ook: Thee drinken op koude dagen? Van deze theesoorten warmt u het beste op

(Bron: archief, DeMorgen, Tips en weetjes, InfoNu.nl, Margriet, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie