opwarming

Het weer: niet altijd warm, maar wel opwarming

De opwarming van de aarde heeft invloed op ons klimaat en het dagelijkse weer. Dat de aarde opwarmt is met cijfers aantoonbaar. Ik heb al eerder geschreven dat de opwarming het gevolg is van een natuurlijk proces en dat de natuurlijke opwarming nog wordt versterkt door alles wat hier op aarde gebeurt.

Opwarming, niet altijd warm

Denk aan de ontbossing, de milieu- en luchtvervuiling en de toename van de wereldbevolking. Nu weet ik dat niet alle wetenschappers het met elkaar eens zijn als het gaat om de oorzaken van de opwarming en dat toekomstige berekeningen over de gevolgen werken met aannames. Waar ik nu naar toe wil, is dat de opwarming niet alleen voor extremen zorgt als het gaat om warmte. Als het extreem warm is of er extreme weersomstandigheden zijn zoals zware buien, verwijzen wij naar de opwarming van de aarde. Dat lijkt ook logisch. Maar er zijn ook in tijden van opwarming koude perioden mogelijk. Je kunt daarom zeggen: opwarming, niet altijd warm.

Koude winter

Voorbeelden hiervan hebben we dit jaar al meegemaakt. De koude winterperiode en de aprilmaand die maar liefst als 3 graden te koud de boeken is ingegaan. Dus ook in tijden van opwarming kunnen te koude perioden voorkomen en dat geldt voor het hele jaar, dus voor zowel het voorjaar, de zomer, de herfst als de winter. Als je de jaren of seizoenen met elkaar vergelijkt, dan kunnen de verschillen groot zijn. Ik moet ook nog zien of het wisselvallige karakter van nu nog vóór of tijdens het pinsterweekend wordt omgebogen. Voor deze week gelden normaal in ons land maximumtemperaturen van ongeveer 16 graden in het noorden tot 18 graden in De Bilt en tot 19 graden plaatselijk in het zuiden van ons land.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 21 2021

Geef een reactie