Duur 02:59
Gepubliceerd op 1 februari 2022

Dokter Teds Spreekuur: de overgang

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze nieuwe 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: de overgang.

De overgang

De overgang is de periode dat bij de vrouw de ongesteldheid ophoudt. Meestal gebeurt het tussen het 45e en 55e levensjaar. Hoe vrouwen de overgang ervaren, verschilt van persoon tot persoon. De een heeft er 10 jaar last van, de ander merkt er nauwelijks of niets van en alles wat daar tussen zit. Gemiddeld duurt het een jaar of 4 voor het achter de rug is. Elke vrouw moet er doorheen. Maar er zijn dingen die u zelf kunt doen die kunnen helpen. Dokter Ted van Essen legt uit.

Dinsdag 8 februari 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over blauwe plekken. Bekijk hier alle video’s. 

Geef een reactie

Reacties (5)

    Zjeertje says:

    Bedankt voor de uitleg en goed dat gezonde voeding aan de orde komt! Maar is het niet zo, dat het slechte slapen juist een GEVOLG is van de aanpassingen van de hormoonhuishouding? Evenals het je niet tof voelen (somber worden)!
    Veel jonge vrouwen geven aan, dat dat juist als eerste gaande is (nog voordat er veranderingen van buitenaf zijn opgetreden). Die opvliegers hoeven nl. niet gelijk het grootste nadeel te zijn… Tip om te lezen voor een beetje begrip voor jezelf : “het no-nonsense handboek De Overgang van José Rozenbroek & José Teunis”

    Xantarose says:

    Deze arts heeft er meer verstand van.

    eoswetenschap.eu/psyche-brein/veel-artsen-durven-geen-hormoontherapie-voor-te-schrijven-onzin?acid=fe062cdcc38a3bac7232455f9ba4396f

    j de bruin says:

    Ik was 42 toen het begon, onregelmatig en 2 x 1 jaar en 1 x 14 maanden tussen de laatste menstruaties.
    Ik mis 1 ding bij de klachten die veel voorkomen.
    Gewrichtspijn.
    Heb zelf alleen deze klachten nog steeds ( 15 jaar) , achteraf hoorde ik dat dat ook met de overgang te maken had en heb dat meer om mij heen gehoord.

    Alice van der Mark says:

    Ben 69 en was vanaf 45 jaar in de overgang en geen 10 jaar hoor, langer. Er zijn inderdaad ‘dingen, die je zelf kunt doen’. Er zijn ook dingen die het leven in de overgangsperiode dragelijker kunnen maken. Werkgevers die er oog voor hebben en uit het beeld van aantal ziekmeldingen van vrouwen in die leeftijdsfase goede initiatieven nemen om verzuim te beperken zijn mij niet bekend. Heb het indertijd wel aangekaart bij personeelszaken omdat ik op verzuimstaten het probleem zag als ervaringsdeskundige. En er was begrip maar dat was het. Mijn idee was om een lotgenotenkrans (ja, zoals op Urk bestaat, ik woonde en werkte in de Randstad)te organiseren.
    Begrip, uitwisselen van ervaringen, humor over wat je overkomt, zoals het water langs je benen voelen lopen wanneer je een presentatie geeft, opstaan, douchen, ontbijten, weer douchen na een enorme opvlieger, zodat je telaat op werk komt, rooie kop en dat delen met een collega die het ook ervaart…. OHHHH wat zie je er weer blozend gezond uit…. die noodzakelijke humor die je doet beseffen dat je niet de enige bent. Slapeloze onrustige nachten. Stress, zelfhaat omdat de kilo’s eraan vliegen, boos omdat je geen controle hebt, onbegrip. Gelukkig gaat het over een keer maar echt oog voor wat er met je gebeurt in die periode, op werk en privé, en er passend beleid op maken? Toekomstmuziek. Of ik heb het net gemist.

    Jojo52 says:

    Bij mij begon het op m’n 46e en de laatste opvlieger had ik op m’n 64e. Daarnaast gewrichtsklachten, enorm aankomen en het er niet meer afkrijgen, schildklier helemaal over de toeren. ( had ik eerder gehad).Werkte veel te hard .met medicijnen stil gezet. Thyrax, dat niks deed in m’n lijf. 15 jaar lang beroerd. Geweest.Tot een andere arts ontdekte dat ik de Thyrax uitplas en Thyreoidium, een natuurlijk schildklierhormoon kreeg. Met de overgang moest je je niet aanstellen, ( zei de omgeving)iedereen heeft t en doe maar net of het er niet is. Katoenen dekbed gekocht, badlaken in bed en schoon nachthemd naast bed om ‘s nachts snel een schoon bed te hebben. Helaas kreeg ik op m’n 66e borstkanker. Na operatie en bestraling medicijnen waar je…….jaja weer overgangsklachten van krijgt. Dus nu weer: opvliegers, dikker, ontkalking en gewrichtspijn.
    Het lijkt niet op te houden! Medicijnen durfde ik tijdens de overgang niet ivm schildklier en kans op borstkanker. Had ik het maar wel gedaan. Kreeg t toch.

Bekijk ook

Meer