haarverlies

Haarverlies: dit zijn de oorzaken en de oplossingen

Iedereen verliest soms wat haren. Maar wanneer het om meer dan een paar haren gaat wordt dit een bijzonder vervelend probleem. Gelukkig is er, zodra u de oorzaak heeft achterhaald, vaak wel wat tegen haarverlies te doen.

100 haren per dag

Dat haren uitvallen is normaal, pas wanneer dit in grote getale gebeurt is er sprake van haaruitval. Volgens hormoonexpert Ralph Moorman gaat het pas echt om uitval wanneer u meer dan 100 haren op een dag verliest. “We hebben gemiddeld zo’n 100.000 haren op ons hoofd. De hoeveelheid haar die u hebt is erfelijk bepaald, maar als we ouder worden, vermindert het aantal haarzakjes en dus ook het aantal haren”, vertelt de hormoonexpert aan RTL Nieuws.

Haargroeicyclus

Om te begrijpen waarom haar uitvalt, moeten we eerst begrijpen hoe haar op ons hoofd terecht komt. Iedere haar heeft een haargroeicyclus, deze bestaat uit 3 fases: de groeifase, de overgangsfase en de afbraakfase. Tijdens de eerste fase vindt de haargroei plaats, dit duurt, afhankelijk van de soort haar, 2 tot 7 jaar. In de overgangsfase, die maar 2 tot 3 weken duurt, stopt de haar met groeien en maakt deze zich los van de bloedtoevoer. Dan volgt de afbraakfase, waarin de haar zich losmaakt en uiteindelijk uitvalt. In deze fase vindt u uw haren dus in uw haarborstel of op uw kussen.

Verstoorde hormoonbalans

Haarverlies is dus een natuurlijk proces, het wordt pas vervelend wanneer u meer haar dan normaal verliest. Een veelvoorkomende oorzaak daarvan is bij vrouwen PCOS, waarbij de hormoonbalans is verstoord. Dit komt veelal voor bij vrouwen met overgewicht, insulineresistentie of ondergewicht. Een van de bijwerkingen is haaruitval.

Stress

Ook stress kan een oorzaak zijn van haaruitval, ook dit heeft te maken met hormonen. “De grote aanwezigheid van stresshormonen cortisol en adrenaline zorgen ervoor dat de eiwitten in de haren worden aangetast. Melkzuur hoopt op, waardoor het haar zwakker wordt en sneller uitvalt”, legt Moorman uit.

Zwangerschap

Andere hormonale veranderingen zoals een zwangerschap hebben ook een sterke invloed op het haar. Tijdens een zwangerschap hebben vrouwen over het algemeen bijvoorbeeld een vollere haarbos dan na de zwangerschap. Dit komt doordat de afbraakfase van het haar dan sneller gaat door een snelle daling van oestrogeen. In de meeste gevallen is dit haarverlies echter niet blijvend. Zodra het oestrogeenpeil weer op peil is, zal het haar weer teruggaan naar de gewone haargroeicyclus.

Kaalheid bij mannen

Bij mannen zijn het niet de hormonen die haaruitval op hun geweten hebben. Kaalheid bij mannen is vaak erfelijk bepaald en loopt vaak volgens een vast patroon waar u gewoonweg niet aan ontkomt.

Een andere relatief veelvoorkomende oorzaak van kaalheid bij mannen is het verkalken van bloedvaatjes rond de haarzakjes. Hierdoor daalt de bloedtoevoer en zullen de haren eerder uitvallen.

Oorzaak achterhalen

Niet tegen elke vorm van haarverlies is dus wat te doen. Wel is het goed om te achterhalen wat de oorzaak van uw haarverlies is. Is dit bijvoorbeeld stress of over- of ondergewicht dan kunt u uw haarverlies hoogstwaarschijnlijk tegengaan door hier wat aan te doen.

Wondermiddeltjes

Ook zijn er verschillende ‘wondermiddeltjes’ die haargroei zouden bevorderen op de markt. Volgens Moorman hoeft u hier echter geen wonderen van te verwachten. “Het nemen van voedingssupplementen en mineralen bijvoorbeeld werkt alleen wanneer je tekorten hebt aan deze stoffen. Door dit tekort aan te vullen kan uw haar inderdaad sneller gaan groeien dan voorheen, maar beschikt u al over voldoende van die bepaalde vitamine en gaat u die toch proberen aan te vullen, dan zal er weinig gebeuren.”

Haarverlies tegengaan

Wel zijn er algemene dingen die u uzelf kunt aanleren, waardoor uw haar sterker wordt en blijft:

  • Draag uw haar niet (te) strak in een staart. Hierdoor kunnen haren afbreken en haarzakjes beschadigen.
  • Verf uw haar niet als dit niet nodig is. Haarverf bevat namelijk chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de haarzakjes en uw hoofdhuid.
  • Slaap met uw haar los. Als u uw haar ’s nachts vasthoudt ontstaat er spanning bij de haarlijn en de wortels en dat is niet bevordelijk voor uw haren.
  • Gebruikt u haarelastiekjes? Investeer dan in de variant zonder metaal. Uw haren kunnen namelijk in het metaal blijven hangen, waardoor zij onnodig afbreken.

Lees ook: AlopeciaHaaruitvalHaaruitval nog te vaak een taboe en Zo overleeft uw haar een (koude) winter

(Bron: RTL nieuws)

Geef een reactie

Reactie

    Hajede says:

    Beste Max,
    Als jullie interesse hebben in meer artikeltjes over haarproblemen kun je bij mij terecht.

    Hans J. Diks