Duur 01:12
Gepubliceerd op 15 juni 2017

Haaruitval nog te vaak een taboe

Haarverlies, meer dan 3 miljoen mensen in Nederland hebben er mee te maken. Door erfelijke aanleg, chemotherapie, stress, het gebruik van bepaalde medicijnen en meer. Op donderdag 15 juni 2017 wordt op Dag van het haarwerk mensen die kampen met kaalheid een hart onder de riem gestoken. Hallo Nederland is op bezoek geweest bij Daniëlle van der Zande, die een auto-immuunaandoening heeft die haaruitval veroorzaakt.

Auto-immuunaandoening

In 1993 krijgt Daniëlle de diagnose Alopecia Areata. Dit is een auto-immuunaandoening waarbij het lichaam de haren ten onrechte aan ziet als ‘niet lichaamseigen’. Daardoor worden ze afgestoten en ontstaan er kale plekken. Bij Daniëlle uit zich dit voornamelijk aan de achterkant van haar hoofd. Zij heeft daarom destijds besloten om een haarwerk te nemen.

Ervaringsdeskundige

Daniëlle is al jarenlang kapster en tijdens haar werk ontmoet zij steeds vaker mensen die, vooral door ziekte, afscheid moeten nemen van hun haar. En daarom op zoek zijn naar passend haarwerk. In 2004 besluit Daniëlle, als ervaringsdeskundige, zich te gaan specialiseren in haarwerken en op deze manier ook andere mensen te helpen. Haar cliënten ervaren het als heel prettig dat zij geholpen worden door iemand die zelf ook een haarwerk heeft. Daniëlle zelf is destijds ook geadviseerd door een ervaringsdeskundige.

Taboe

Op de dag van het haarwerk hoopt Daniëlle dan ook dat het taboe op het dragen van haarwerk doorbroken wordt. Nog te vaak wordt er niet over gesproken of ‘vinden mensen het maar gek’. Daniëlle: “Zo krijgen mensen met een haarwerk bijvoorbeeld zelden een compliment. Waarom zou dat niet kunnen?”

Geef een reactie

Reacties (2)

    ELIONORA says:

    HALLO DANIELLE…
    GRAAG WIL IK REAGEREN…IK HEB OOK DE DIAGNOSE ALOPECIA AREATA GEKREGEN…NU 20JR. GELEDEN. JA,DAN SCHRIK JE WEL EVEN…VRESELIJK!! IK WAS ER NIET HELEMAAL ONBEKEND MEE,(OMDAT IK AL JÁREN EEN GEDIPLOMEERD DAMESKAPSTER WAS + HAARWERKSTER ,EN MAAKTE PRACHTIGE HAARSTUKKEN VOOR MENSEN MET HAARPROBLEMEN) MAAR NÚ WAS IK ZELF AAN DE BEURT….ONDANKS DAT IK ER GOED MEE OM KON GAAN HEEFT HET WEL EVEN GEDUURD OM HET TE ACCEPTEREN HOOR!! IK HAD TOEN DER TIJD OPGESTOKEN HAAR EN EEN PRACHTIG HAARWERK…GEMAAKT DOOR DE ZOON VAN MIJN TOENMALIGE BAAS…DAT WAS NATUURLIJK EEN FIJNE BIJKOMSTIGHEID I.V.M. AANVAARDEN VAN TOCH WEL EEN HELE VERANDERING IN JE LEVEN!! INMIDDELS HEB IK MIJN HAAR NU KORTER VOOR MIJN EIGEN GEMAK DOORDAT ER KLEINE ONGEMAKKEN ZIJN BIJ GEKOMEN….MAAR IK KRIJG ÉCHT WEL COMPLIMENTJES HOOR, OOK VANWEGE MIJN EIGEN HAARKLEUR…WANT DIE IS WIT, EN KAN IK EEN BEETJE VERWERKEN DOOR HET HAARWERK!! IK WILDE DIT GRAAG VERTELLEN…EN HOOP DAT DOOR DE ¨DAG VAN HET HAARWERK¨ DE MENSEN ZICH NET ZO FIJN GAAN VOELEN ALS IK!! VR.GR.

    ELIONORA says:

    GOEDE-MIDDAG…..IK WIL NOG EVEN TERUG KOMEN OP HET ONDERWERP ´´ALOPECIA AREATA¨¨…. EERLIJK GEZEGD HAD IK WEL VELE REACTIES VERWACHT…..DANIELLE,HOPELIJK HEB JIJ IETS MEER WERK GEKREGEN MET JE HAARWERKEN…..ZOUDEN DE MENSEN NIET DURVEN SCHRIJVEN MISSCHIEN? VR.GR.

Bekijk ook

Meer