Haartjes

Haartjes op het gezicht bij vrouwen, hoe komt dat?

Ontdekt u weleens 1 of meerderde haartjes op uw kin of bovenlip? Bij vrouwen kan dit met de hormoonhuishouding te maken hebben, maar er zijn ook andere redenen bekend. Op latere leeftijd heeft het meestal te maken met de menopauze, omdat het lichaam dan minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen produceert.

Donkerdere haartjes

Ook al zijn de meeste vrouwen haartjes in het gezicht liever kwijt dan rijk, het is een normaal verschijnsel. Ze komen voor op de kin, boven de lip, langs de kaken en tussen de wenkbrauwen. Meestal zijn ze licht gekleurd en daardoor nauwelijks zichtbaar, maar soms zitten er ook wat donkerdere of hardere exemplaren tussen.

Hormonale disbalans

Door wisselingen in de hormoonhuishouding kan er bij vrouwen af en toe een verdwaalde haar opduiken op het gelaat. Dit gebeurt wanneer het lichaam wat meer van het mannelijke hormoon testosteron produceert. De haargroei wordt door oestrogeenreceptoren geregeld en die kunnen door het mannelijke hormoon van slag raken. Daardoor kan er ineens haargroei optreden op plekken waar dat bij een vrouw normaal niet het geval is. Dit kan gebeuren in het geval van de eisprong, tijdens een zwangerschap of tijdens de menopauze. En het kan worden versterkt in het geval van stress. Meestal blijft de haargroei binnen de perken en de haartjes zijn eenvoudig met een pincet te verwijderen.

wenkbrauwen
Lees ook: Dunner wordende wenkbrauwen bij het ouder worden: oorzaken en oplossingen

Hirsutisme

Blijft het niet bij enkele haartjes, maar verschijnen er meerdere dikkere, grovere en donkerdere haren, dan kan er ook sprake zijn van hirsutisme. In dat geval is er vaak ook een hormonale oorzaak, maar er zijn meerdere oorzaken mogelijk. In het geval van een hormonale reden heeft dit ook weer te maken met een teveel aan mannelijke hormonen of reageert de haargroei te sterk op normale hoeveelheden testosteron. Er zijn verschillende redenen waarom het vrouwelijk lichaam teveel mannelijke hormonen aanmaakt.

Dit kan ten 1e erfelijk zijn of een bijwerking van medicijnen. Ook overgewicht of het gebruik van anabole steroïden kan het in de hand werken. Daarnaast kan een ziekte aan bijvoorbeeld de bijnieren het stimuleren of er kan sprake van zijn dat de eierstokken te veel mannelijke hormonen aanmaken. Dat komt onder andere voor bij het Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS). PCOS komt wereldwijd voor bij 5 tot 10 procent van de vrouwen. In dat geval zitten er cysten op de eierstok. Naast overbeharing op het gezicht kan daarbij ook sprake zijn van een verminderde vruchtbaarheid, haarverlies bovenop het hoofd of een onregelmatige menstruatie.

Wanneer naar de dokter?

In veel gevallen zijn enkele opduikende haartjes in het gezicht een onschuldig verschijnsel. Neemt de beharing toe of maakt u zich zorgen, dan kunt u dit het beste even met uw huisarts overleggen.

(Bron: Libelle, Cosmopolitan, Margriet, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord