haaruitval

Dit is waarom haaruitval in de herfst vaak toeneemt

Merkt u gedurende de herfst dat u meer haaruitval heeft dan in andere periodes van het jaar? Dat kan kloppen, veel mensen hebben jaarlijks een periode dat er meer haren uitvallen dan anders. Deze seizoensgebonden haaruitval kan gelukkig meestal geen kwaad.

Meer haaruitval in de herfst en lente

Jaarlijks zijn er 2 perioden waarin er meer haren uitvallen dan in de rest van het jaar. Over het algemeen merken de meeste mensen dit in de herfst en de lente. Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval toe, met als hoogtepunt de maand oktober. Om vervolgens weer een aantal maanden te verminderen, tot het in de maanden maart en april in het voorjaar weer toeneemt.

haarverlies
Lees ook: Haarverlies: dit zijn de oorzaken en de oplossingen

De reden hiervan is dat het haargroeiproces uit verschillende fases bestaat, de groeifase, de rustfase en de uitvalfase. De zomer heeft een positief effect op de groeifase, in deze periode groeit het haar net iets sneller dan in de rest van het jaar. Ook valt er tijdens de zomermaanden wat minder haar uit om de hoofdhuid tegen de zon te beschermen. Normaal zit zo’n 90 procent van de haren in de groeifase en zo’n 10 procent in de uitvalfase. In het najaar is er echter een opvallende toename te zien in het percentage haren dat uitvalt.

Weersomstandigheden van invloed op haaruitval

De meeste mensen verliezen doorgaans zo’n 50 tot 100 haren per dag. In de herfst kan dit verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Niet zo gek dat een kam, haarborstel of doucheputje dan opeens veel voller met haar zit. De reden waarom is nog niet helemaal duidelijk, maar een wisselende hormoonspiegel onder invloed van de weersomstandigheden lijkt hier de oorzaak van te zijn. Net zoals de rui bij veel diersoorten dus eigenlijk.

Meestal geen dunner haar

Doordat er in de zomer meer haar aangemaakt wordt, wordt het haar gelukkig niet opeens veel dunner door de extra haaruitval in de herfst. Meestal gaat dit na een paar maanden ook vanzelf weer voorbij. Houdt het langer aan of dunt uw haar (op bepaalde plekken) op den duur toch uit, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Haargroei zomer
Lees ook: Hoe zit het? Waarom gaat onze haargroei harder in de zomer?

Haar gezond houden

Op weersomstandigheden heeft u geen invloed, maar door uw haar optimaal te verzorgen kunt u wel zorgen dat het in een zo’n goed mogelijke conditie blijft. Dit bereikt u onder andere door gezond en gevarieerd te eten en het haar niet te heet te wassen en te drogen. Het helpt niet om het haar niet te kammen of te borstelen, want dat stopt de haaruitval niet. In een eerder artikel vertellen we meer over de verzorging van het haar (in de winter).

(Bron: Haarstichting, Metro, Margriet, The Belgravia Centre, Wellness Academie. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie