Overgang

Is de overgang en menopauze hetzelfde of niet?

De termen overgang en menopauze worden vaak door elkaar gebruikt. Maar is het wel hetzelfde en zo niet, wat zijn dan de verschillen? We zochten het voor u uit.

Om maar direct antwoord te geven op de vraag: nee, het is niet hetzelfde. De overgang gaat vooraf aan de menopauze.

Overgang

Tijdens de overgang verandert de menstruatie van de vrouw. Het is niet altijd een prettig proces, maar wel een natuurlijk proces wat erbij hoort. De overgang begint bij vrouwen tussen het 40e en 60e levensjaar. Het is het moment dat de eierstokken stoppen met produceren van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op het hart en de bloedvaten, de botten en ook de borsten. Hoe lang deze periode duurt verschilt per persoon. Voorkomen kunt u het niet, maar u kunt wel invloed uitoefenen door te letten op wat u eet en voldoende te bewegen.

Dokter Teds Spreekuur over de overgang
Lees ook: Dokter Teds Spreekuur: de overgang

Klachten

Het kan dat u deze periode met weinig ongemak doorkomt, maar het kan ook gepaard gaan met klachten als opvliegers, slecht slapen, depressieve gevoelens, spier- en gewrichtspijn, minder zin in seks en stemmingswisselingen. Deze klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk verstoren en kunnen (helaas) jaren aanhouden.

Menopauze

Tijdens de overgang kan de menstruatie onregelmatig zijn. Maar er komt een moment dat u voor de laatste keer ongesteld bent. Dan spreken we van de menopauze. De menopauze is dus niet een tijd of periode zoals de overgang, maar een moment. Wanneer u na uw laatste menstruatie 12 maanden niet meer ongesteld bent geweest, dan was die laatste menstruatie de menopauze. Die is dus altijd alleen achteraf vast te stellen.

Over de overgang, en alles wat daarbij komt kijken, heeft Elles de Bruin de podcast Opvliegers gemaakt. Die beluistert u hier.

(Bron: archief, Margriet, Thuisarts, Isla Ziekenhuis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie