wenkbrauwen

Dunner wordende wenkbrauwen bij het ouder worden: oorzaken en oplossingen

Er zijn verschillende redenen waarom wenkbrauwen dunner worden. Medische factoren, stress of veelvuldig epileren kunnen de oorzaak zijn. Ook simpel ouder worden kan ermee te maken hebben.

Oorzaken

Meestal is haargroei erfelijk bepaald, maar soms zijn er andere oorzaken van haaruitval of dunner wordende wenkbrauwen. Zoals een trage schildklier of bloedarmoede door ijzergebrek. Soms is de hoofdhuid ziek. Of is het een bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld bij chemotherapie. Ook kunnen bloedverdunners of bètablokkers uitval veroorzaken. Dat geldt ook voor een teveel aan vitamine A. Stress is in enkele gevallen de oorzaak en soms komt het door een teveel aan epileren. Tenslotte kan ook ouderdom de wenkbrauwen dunner laten worden.

Dunner en grijzer

Net als het hoofdhaar kunnen wenkbrauwen met het stijgen van de jaren minder gaan groeien. De haarzakjes kunnen minder hard gaan werken en / of nemen in aantal af. Hierdoor worden ook wenkbrauwen uiteindelijk smaller dan u gewend bent. Ook kan een vermindering van pigment ervoor zorgen dat de wenkbrauwen grijzer worden. Ze zijn dan ook minder zichtbaar dan voorheen en maken uw uitdrukking minder sprekend. Overigens kan er ook het tegenovergestelde optreden: een verdikking van de haren, die weerbarstig groeien.

haarverlies
Lees ook: Haarverlies: dit zijn de oorzaken en de oplossingen

Groeien wenkbrauwen nog terug?

Of dunner wordende wenkbrauwen nog terug groeien is afhankelijk van de reden waarom ze uitdunnen. Heeft u uw hele leven veelvuldig uw wenkbrauwen geëpileerd, dan groeien die op latere leeftijd misschien niet altijd meer (even goed) terug. Eenmaal helemaal afgestorven follikels kunnen namelijk niet meer aangroeien. Ook als het erfelijk bepaald is, zullen ze niet uiteindelijk weer voller worden. Bij sommige medische redenen of stress is het wel mogelijk dat de haartjes uiteindelijk terug groeien.

wenkbrauwen tatoeërenOplossingen voor vollere wenkbrauwen

Dunner wordende wenkbrauwen horen nou eenmaal bij het ouder worden, maar wilt u toch liever vollere exemplaren, dan zijn daar wel enkele oplossingen voor. De meeste (dure) producten die beweren het haar voller te maken werken helaas niet of nauwelijks. Wel zijn er een aantal andere dingen die u kunt doen om uw wenkbrauwen voller te laten lijken. Zijn uw haartjes vooral grijzer geworden, zet ze dan meer aan, met bijvoorbeeld een wenkbrauwpotlood. Trek met het potlood geen harde lijn, maar boots de natuurlijke haartjes zoveel mogelijk na. Wenkbrauwpoeder geeft een wat natuurlijker effect en er bestaat ook verf voor een permanentere oplossing. Ook dunner wordende wenkbrauwen kunt u met een poeder of potlood bijwerken. Gebruik liever niet de kleur zwart, want dit oogt al snel kunstmatig, dus ga voor een paar tinten lichter dan dat. Voor een permanentere oplossing kunt u eventueel uw wenkbrauwen laten tatoeëren. Hierbij worden dunne op haartjes lijkende streepjes in uw huid aangebracht. Na verloop van tijd vervaagt dit wel weer.

(Bron: Plusrubriek, HLN, &C, Marie-José, Zin, Libelle, Nieuwsblad.be, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

  vakantie40 says:

  Een mooie oplossing is permanente make up.
  Je hebt na de behandeling weer prachtige wenkbrauwen. De behandeling is niet goedkoop maar je hebt jaren weer mooie volle wenkbrauwen. Een aanrader. …

   bijbloem says:

   Het is genoemd, maar dan als ” Voor een permanentere oplossing kunt u eventueel uw wenkbrauwen laten tatoeëren. Hierbij worden dunne op haartjes lijkende streepjes in uw huid aangebracht. Na verloop van tijd vervaagt dit wel weer.”

   De tip geen zwart is heel belangrijk. Ik zie of zag veel vrouwen die een massieve dikke zwarte streep hebben.
   Vooral met een lichte huid is dat lelijk. Grijs is meer natuurlijk. De haarkleur (natuurlijke) is ook een rol.

   Zelf heb ik nooit veel make-up gebruikt. Ik vond het meer op pipo lijken.
   Hoewel het me wel goed stond. Ik had geen zin in de remover.
   Mijn wenkbrauwen bijwerken door overtollige haartjes te verwijderen.

   Jaren lang kon je leeftijd van vrouwen afleiden aan het restant.
   Dat geldt ook voor tatoeage. Het is een modeverschijnsel.
   Ik zag een spotje van Linda en de zwaartekracht …
   De tatoeages veranderen ook van vorm. 🙂