groepsimmuniteit

Groepsimmuniteit gaat coronacrisis helpen, maar wat is groepsimmuniteit eigenlijk?

Wie gisteren naar de toespraak van premier Rutte heeft gekeken heeft hem horen zeggen dat 50 tot 60 procent van de bevolking het coronavirus moet krijgen om groepsimmuniteit te bereiken. Wat is dat, groepsimmuniteit?

Met z’n allen immuun

Groepsimmuniteit klinkt wellicht een beetje abstract, maar het betekent letterlijk wat er staat: de immuniteit van een groep. Hoe meer mensen immuun zijn voor bepaalde ziekteverwekkers, hoe minder mensen er ziek door worden en hoe sneller zo’n virus weer onderduikt of zelfs verdwijnt.

Zulke immuniteit kan volgens het RIVM bereikt worden door de ziekte te krijgen of door mensen ertegen te vaccineren. Als er geen vaccin voor handen is blijft alleen de eerste optie over, zoals nu het geval is bij het coronavirus.

Waarom moet 50 tot 60 procent het krijgen?

Om zoveel mogelijk mensen immuun te maken voor het coronavirus is het volgens het RIVM nodig dat 50 tot 60 procent van de bevolking het virus krijgt. Deze percentages zijn vastgesteld op basis van de manier waarop dit virus zich verspreidt. Als 50 tot 60 procent van de bevolking het heeft gehad is de immuniteit dusdanig groot dat de virus niet meer voor een uitbraak kan zorgen.

Elke ziekte heeft een eigen percentage

Elk virus- of bacterieziekte heeft zo zijn eigen percentage. Neem nu difterie, een ziekte die in het verleden veel voorkomt. Bij deze ziekte is het erg belangrijk dat meer dan 80 procent van de bevolking immuun is door blootstelling of vaccinatie. In Nederland is vrijwel iedereen tegen deze ziekte ingeënt, waardoor deze nauwelijks nog voorkomt.

Dit geldt ook voor mazelen. Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes ter wereld waardoor het belangrijk is dat zeker 90 procent van de bevolking er immuun voor is.  Nederlanders worden vanaf 1976 ingeënt tegen deze virusziekte, waardoor nu bijna iedereen beschermd is. Anno 2020 zijn er per jaar ongeveer 10 mensen met mazelen, terwijl dat er voor 1976 nog meer dan 100.000 zijn.

Immuniteit opbouwen zonder vaccin

Omdat er voor het coronavirus nog geen vaccin is, moeten we de groepsimmuniteit nu op een andere manier opbouwen. Dit kan volgens het RIVM en premier Rutte maanden duren. Dat wil overigens niet direct zeggen dat de huidige maatregelen allemaal blijven gelden totdat dit doel bereikt is. “Nu moeten we zien wat er de komende tijd gebeurt zodat er misschien ook weer maatregelen kunnen worden teruggedraaid”, aldus Jaap van Dissel van het RIVM.

(Bron: RIVM, Rijksvaccinatieprogramma, archief, NOS)

 

Geef een reactie

Reacties (10)

  Indy-Wil says:

  Ik vraag me af of dit de juiste manier is als ik zie dat wij het enige land zijn met deze strategie. Hoe moet dat over een paar maanden als wij nog volop in deze uitbraak zitten, en omringende landen het virus hebben ingedamd ? Worden wij dan de paria’s van Europa ?
  En hoe kunnen we de dekkingsgraad houden als er nieuwe mensen bijkomen door geboorte, immigratie, toerisme ? Of gaan we deze uitbraak telkens terugkrijgen ?
  En wanneer weten we dat we een dekkingsgraad van 70% hebben bereikt als bijna niemand meer getest word ?

  Indy-Wil says:

  En hoe moet de gezondheidszorg dit aankunnen ? We staan aan het begin en het ziekenhuis hier roept nu al mensen op om mondkapjes te brengen, ook die normaliter voor klussen gebruikt worden omdat ze nog maar voor 2 dagen hebben …
  Ik zie trouwens dat ik in mijn vorige reactie heb getypt 70%, bedoel 50-60%

  Michiel_62 says:

  Ziekenhuizen mogen blij zijn dat ze nog enige beschermende kleding en mondkapjes hebben. In de gehandicaptenzorg en ouderenzorg mogen medewerkers zonder enige vorm van bescherming (want niet verkrijgbaar of vanuit overheid ter beschikking gesteld) de dagelijkse verzorging van hun cliënten (met coronaverschijnselen!) op zich nemen. Raar hè dat deze medewerkers zich zorgen maken over hun eigen gezondheid? Je hoort sowieso nauwelijks iets over de gehandicaptenzorg in relatie tot corona ?

  Pete del Fina says:

  Ik heb net uitgerekend dat je na 1 jaar een kudde-immuniteit van 60% kan bereiken met gemiddeld 28.000 nieuwe dagelijke besmettingen.

  0.6 X 17.000.000 / 365 = 27.945. Dat zijn aantallen die onze zorg niet kan behappen. Wat kan je überhaupt in 3 weken bereiken?!!

   RinyMaas says:

   Niet alle besmettingen zullen in de zorg terecht komen, slecht een heel klein percentage.
   Nu is in Brabant al gebleken dat veel mensen besmet zijn zonder dat ze dat zelf in de gaten hebben.

  Indy-Wil says:

  Inderdaad Michiel, mijn zoon werkt ook in de gehandicaptenzorg en ik hoor ook van hem dat jullie onbeschermd moeten werken met alle persoonlijke risico’s. Hoe kan dit in een land als Nederland ? Ik begrijp niets van al die halve maatregelen, waardoor er volgens mij heel veel mensen komen te overlijden.
  Ik ben erg bang voor de komende periode omdat ik van mening ben dat minister Rutte een verkeerd besluit heeft genomen !
  Maar wat kunnen wij eraan doen ?

  RinyMaas says:

  Volgens Rutte en Merkel wordt in Nederland en Duitsland verwacht dat 65% van de bevolking getroffen zal worden door het Corona Virus.
  In China (Wuhan) zijn 82.000 mensen besmet geraakt en ze denken dat nu het virus aan het uitdoven is.
  Hoe kan dat? China heeft 1.400.000.000 mensen, 65% daarvan is 910.000.000 en geen 82.000
  Zijn zij zoveel beter dan wij dat wij procentueel 1000x meer besmettingen krijgen ???

  Frank66 says:

  Heb ook een kleine berekening gemaakt voordat we een 50% groepsimmuniteit hebben. Ik heb 3 aannames gedaan. 1. We stellen 250 IC bedden beschikbaar voor Corona patienten. 2. Een percentage van 5% van de besmettingen belandt op een IC bed. 3. Een patient blijft gemiddeld 1 week van een IC bed gebruik maken.
  Met deze 3 aannames kan je uitrekenen dat er maximaal 20*250 = 5000 besmettingen per week bij mogen komen. Dit zijn er 250.000 per jaar. We zijn ongeveer met 17 miljoen mensen en dus kost het 34 jaar om een 50% groepsimmuniteit te hebben. Dat gaan we dus nooit halen. Groepsimmuniteit is dus nooit op basis van een natuurlijk verloop te halen, we hebben een vaccin nodig. Of we moeten afstappen van het plan om groepsimmuniteit na te streven.
  Groeten Frank

  oosterwijck says:

  Met groeps immuniteit overlijden ongeveer 60.000 Nederlanders, voor het merendeel gepensioneerden. Dat is veel meer als in China overleden zijn. Een land dat vele malen groter is als heel Europa. lijkt mij een waanzinnig plan, of het moet zijn dat het de Staat goed uitkomt?

  oosterwijck says:

  De gezondheidszorg is in de voorbije 20 jaar geheel uitgekleed, zoals alles in de publieke sector. Dit gaat nu heel veel levens kosten. In het kleinere Belgie zijn ruim 2x meer IC bedden als in Nederland. ALLE Materiaal (schorten, mondkapjes, aantal ziekenhuizen en apparatuur, maar bovenal personeel) in de gezondheidszorg is totaal ontoereikend. Er wordt niets meer van alle nodige materiaal gemaakt door de eigen industrie. Alles moet gekocht worden in China. Ik kan alleen maar zeggen: Rutte, wat heb je er een puinhoop van gemaakt, in de afgelopen 20 jaar.