gezond verstand

Gezond Verstand: kokosolie en olijfolie

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 huisartsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? 

Het artsenpanel heeft al veel mooie en opmerkelijke remedies voorbij zien komen, maar de deelnemers blijven hen verbazen. Zo denkt Vanessa (31) het wondermiddel in handen te hebben tegen hoofdluis. Haar oom Ruben (73) heeft een huisremedie tegen een hoog cholesterol. En is gras het middel tegen smetplekken en zou spoelen met olie tandontstekingen tegen kunnen gaan?

Kokosolie tegen hoofdluis

Volgens Vanessa (31) is kokosolie de beste remedie tegen hoofdluis. U moet de verwarmde olie aanbrengen op droog haar en u dient de behandeling na 7 dagen nog eens te herhalen. Gezien de lange inwerktijd is het goed om dit voor het slapen gaan te doen.

 • Kokosolie, ongeveer 2 tot 3 eetlepels
 • Netenkam met stalen tanden
 • Wit laken
 • Normale haarborstel of kam
 • Papieren zakdoeken
 • Verbandgazen
 • Bakje
 • 70% alcohol

Verwarm de kokosolie in een pannetje op een laag vuur totdat het vloeibaar is. Laat het niet te heet worden. Verdeel de verwarmde olie over het droge haar. Zorg dat de gehele hoofdhuid en het haar haar vanaf de haarwortels tot aan de haarpunten bedekt is met olie. Laat het haar drogen (niet föhnen) en minimaal 8 uur inwerken. Was de olie uit het haar met shampoo en crèmespoeling. Kam de klitten uit het haar met een gewone kam of borstel. Houd vervolgens het hoofd voorover boven het witte laten. Neem nu de netenkam en schuif het verbandgaas tussen de tanden van de kam. Kam het haar lok voor lok van de schedel naar het einde van de lok. Start bij het ene oor en schuif plukje voor plukje, na elke kam beweging op naar het andere oor. Besteed extra aandacht aan de pony, het haar achter de oren, in de nek en op de kruin. Dit zijn de plekken waar luizen zich graag nestelen. De luizen, grijsblauwe en roodbruine spikkels, vallen door het kammen op het witte laken. Veeg regelmatig de kam af aan het laken. Vervang zo nodig het verbandgaas. Stop met kammen als er 5 minuten lang geen nieuwe luizen meer op het laken zijn gevallen. Reinig de kam grondig door hem goed af te spoelen met heet water en vervolgens te leggen in een bakje met alcohol (70%).

Olijfolie tegen gevoelig tandvlees

Pijnlijk tandvlees kan enorm vervelend zijn. Volgens Mineke (64) is spoelen met olijfolie de oplossing. Het enige wat u hier voor nodig heeft is extra vergine olijfolie. Spoel 2 maal daags met de olie. In de ochtend, als eerste na het opstaan. Dus nog voor u uw tanden poets of eet en drinkt. Neem 1 slok en spoel de slok minimaal 5 minuten in de mond. Niet gorgelen. Pers het goed door de tanden heen. Spuug de olie uit. Slik het niet door. Daarna kunt u uw tanden poetsen zoals gebruikelijk. Herhaal dit ritueel ’s avonds voor het slapen gaan nog een keer.

Let op: raadpleeg eerste uw tandarts of mondhygiënist of u met deze behandeling mag starten.

Gezond Verstand is te zien op dinsdag 20 juni om 21.25 uur op NPO 1. Meer weten over de beweegredenen van Gezond Verstand? Neem dan een kijkje op de pagina Wat u wilt weten over Gezond Verstand.

Geef een reactie

Reacties (7)

 1. Demidomi says:

  Leuk concept, dit programma! Alleen jammer dat ‘ik begrijp niet hoe dit kan werken’ regelmatig als reden wordt gegeven om een huis-, tuin- en keukenmiddeltje NIET te testen…zou toch juist een reden kunnen zijn om WEL te testen?! En wellicht daarna verder te onderzoeken HOE?!

  1. Wilhelmien says:

   dat denk ik dus ook zeker middeltjes die je niet hoeft in te nemen

 2. Wilhelmien says:

  hallo
  Normaal ben ik niet zo van reageren. maar die mevrouw heeft wel gelijk met het gras in je zak. Ik loop al jaren de 4 daagse van Nijmegen en zo ook mijn zus, en die had last van het doorlopen van haar bovenbenen. Via een andere loper kreeg ze de tip van gras in je zak, en baat het niet dan schaad het niet. Maar ze heeft er nooit geen last meer van gehad. Ik heb het ook ooit eens geprobeerd en het lijkt of dat je een vetlaagje op je huid krijgt, en ik merkte met de “grote boodschap” dat het soepeler ging. Schijnbaar gebruikte de boeren het vroeger toen ze achter de ploeg aan liepen

  1. wino says:

   Hallo
   Gras in de broekzak dat deed ik 60 jaar geleden toen we in militairendienst een mars liepen met warm weer,
   door het schuren van de billen langs elkaar werd dat pijnlijk , de blikhers noemde wij dat was zeer pijnlijk
   Maar met dat gras in de broekzak ad een last van

   Juni 2017

 3. pieterp says:

  Mijn grootvader was leraar en schooldirecteur van diverse basisscholen, dan praat ik over begin vorige eeuw tot halverwege de vorige eeuw. Mijn moeder vertelde mij dat alleen de proper veel met zeepgewassen burgerkinderen last hadden van hoofdluis en de boeren buitenkinderen nooit. Ze werden ook niet besmet. Ze zei altijd: luizen zitten alleen op zeer schone haren. Te veel wassen dus, waardoor je het natuurlijke beschermend huid vet verwijderd.
  Het is inmiddels toch wel bekend dat te veel wassen (met zepen) ook slecht is voor de huid. Gebruik dan liever hondenshampoo.

 4. oosterwijck says:

  Een kleine aanvulling op: “Spoelen met olijfolie” . … Olijfolie werkt zeer goed voor het genoemde probleem met bloedend tandvlees en zelfs ontstoken tandvlees. Tijdens het spoelen kunt U het tandvlees masseren, gedurende één minuut, met een vinger. Door die vingermassage, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en het tandvlees sterker gemaakt. Deze behandeling werkt ook voor gevoelig tandvlees, bij gebruik van een pijnlijke prothese.

 5. Taliesin says:

  I k kan mij niet aan de indruk onttrekken dat mensen in Gezond Verstand een beetje kopschuw worden gemaakt voor huismiddelen. Ik denk dat de huisartsen weinig bekend zijn met bepaalde alternatieve therapieen.
  Bv. het spoelen met olie (het beste is zonnebloemolie, bio en koudgeperst).
  Deze methode is afkomstig uit Oost Europa en wordt in Duitsland veelal geadviseerd door Heilpraktiker.
  In Duitsland is deze methode bekend als Ölziehen.
  Praktijk: een eetlepel zonnebloemolie in de mond nemen, hierop kauwen en door de tanden persen.
  Tijdsduur: 1 kwartier. Frequentie: 1x daags
  De zonnebloemolie is inmiddels melkwit van kleur geworden. Het is verstandig om de olie in het toilet uit te spugen en zeker niet door slikken, omdat het stijf staat van de bacterieen.
  De filosofie hierachter is dat sommige afvalstoffen wel in olie worden opgenomen via het mondslijmvlies en niet in water. Het kan zijn dat men zich in het begin niet prettig voelt. Dat is een teken dat de methode aanslaat.
  Het proces is te zien als de ringen van een ui. Als het probleem is opgelost ligt er een mogelijk vervolg op de loer.
  De methode kan worden toegepast bij een scala van aandoeningen.