Gezond Verstand

Wat u wilt weten over Gezond Verstand

Wat is het doel van Gezond Verstand?

Met het televisieprogramma Gezond Verstand brengt MAX oude wijsheden over huis-, tuin-, en keukenremedies van vroeger opnieuw onder de aandacht, op een laagdrempelige manier. De kandidaten geloven heilig in hun middeltjes en met dit televisieprogramma krijgen ze de kans om erover te vertellen, en het misschien wel te laten testen.

Hoe bepaalt het panel van huisartsen welke remedies getest worden?

De huisartsen kijken of ze heil zien in de remedies. Soms worden middelen niet getest omdat de huisartsen het niet verantwoord vinden om deze middelen op proefpersonen te testen.

Kan ik de remedies uit Gezond Verstand op mezelf toepassen?

Niet alle! Recepten voor de remedies die u wél veilig kunt gebruiken, vindt u op de overzichtspagina. Bij alle andere remedies geldt: overleg te allen tijde met uw (huis)arts.

Hoe worden de remedies uit Gezond Verstand getest?

Dat ligt aan het soort middel. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende onderzoeksmethodes waaronder: onderzoek in het laboratorium of een testgroep waarbij mensen de resultaten vastleggen met behulp van een videodagboek.

Geef een reactie

Reacties (4)

  Jo Housmans says:

  Ik heb 1,5 jaar hevige netelroos/urticaria gehad. Mijn hele lichaam zat soms vol met bulten en rode vlekken. De jeuk was niet te harden. Daar boven op kreeg ik Quincke oedeem in gezicht en luchtwegen waarbij ik door de vernauwing van de luchtpijp eerst piepend ging ademhalen en vervolgens hoesten, waarschijnlijk door droge keel/luchtpijp vanwege de vernauwde luchtpijp (aanvallen van 2 uur). Ik moest steeds meer antihistaminepillen slikken, maar het kwam daar steeds weer door heen. Er kon in het Acad. Ziekenhuis Maastricht geen oorzaak worden gevonden. Zelf heb ik ook geprobeerd van alles weg te laten uit mijn eetpatroon maar niets hielp.
  Een kennis, die alleen netelroos had, was door dagelijks gebruik van een flesje Yakult hiervan afgekomen. Zij was getipt door een collega, bij wie dit ook had gewerkt. Bij mij namen zowel netelroos als Quincke oedeem voor ca 90-95% af. Je moet het wel zeker 1-3 maanden volhouden om het uit te proberen en als het werkt het blijven innemen. In een flesje Yakult zitten 6 miljard goede darmbacteriën. De werking van ons immuunsysteen wordt voor 80% door de darmen bepaald. Op aanraden van een Chinese kruidendokter ben ik daarna ook nog gestopt met gebruiken van vit. D3 (ik ben nu 70 en vit. D3 wordt vaak geadviseerd voor ouderen). Ik heb nu al 10 maanden nergens meer last van heb! Deze kruidendokter had al eerder 2 mensen die vit. D3 innamen van netelroos afgeholpen door dit advies.
  Ik denk niet dat dit bij iedereen helpen zal, maar iedere patiënt is er een en het is risicoloos te proberen.

  capture says:

  Ik wil reageren op schoonmaakazijn tegen tegen kalknagels/schimmelnagels.
  Gewone witte azijn werkt ook prima en is niet zo agressief.
  Bij klachten 1x per week de voeten een half uur weken in een teiltje met warm water met een flinke scheut azijn erin.Dan pak je ook de nagels aan waaraan je het nog niet ziet dat ze besmet zijn.
  Nagels kort knippen en goed schoon maken.Als u resultaat ziet dan naar 1x per 14 dagen gaan.Het kan een tijdje duren maar ik ben echt van mijn kalknagels afgekomen. Nu doe ik het 1x per maand voor onderhoud.
  Gewoon volhouden!

  mreltj says:

  Het lijkt me wenselijk om in een volgend seizoen het panel niet enkel uit (huis)artsen te laten bestaan. Als apotheker in opleiding lijkt het me goed om hierbij ook een apotheker te plaatsen. Zij kunnen al meer vertellen over onderliggende mechanismen. Maar ook de toevoeging van een bioloog, scheikundige of andere specialist kan wenselijk zijn! De huidige situatie geeft een vrij eenzijdig beeld met drie huisartsen in een panel.

  Daarnaast de opmerking: ‘het is natuurlijk, dus het kan geen kwaad.’ Deze uitspraak wil ik bij dezen ontkrachten. Er zijn voldoende planten, paddestoelen en dieren die erg schadelijk kunnen zijn. Daarnaast zijn vele geneesmiddelen gebasseerd of afkomstig uit de natuur. Denk aan atropine of digoxine, twee uiterst effectieve geneesmiddelen, maar kunnen bij verkeerd gebruik ernstige gevolgen hebben. Deze uitspraak is dus erg gevaarlijk en niet correct!

  19Betty50 says:

  KOKOSMEEL met HAVERMOUT (bij moeilijke stoelgang)

  Na ruim 30 jaar onderzoeken en na allerlei poeders, drankjes en pillen via de huisarts en de internisten te hebben gebruikt, heb ik zelf een middel gevonden waardoor ik nu eindelijk bijna dagelijks pijnloos naar de w.c. kan. Voorheen was dat 1 x per week (als dat al lukte).
  Eet 2 x op een dag 30-60 gram kokosmeel in 30-60 gram havermout, bijvoorbeeld om 8.00 uur en 16.00 uur.

  HOE?
  – 30 gram havermout in 250-300 ml warm water
  – 30 gram kokosmeel
  – 2 minuten in de magnetron
  – even laten staan en smullen maar. Is het te dik? Even extra water toevoegen.

  Calorieën 93 + 127 = 220 kcal
  Koolhydraten 5 + 20 = 28 gr
  Eiwit 5 + 4 = 9 gr
  Vet 4 + 2 = 6 gr
  Vezels 12 + 2 = 14 gr
  Suiker 5 + 0 = 5 gr

  Vind je het niet zoet genoeg? Voeg een halve banaan in stukjes toe.

  Calorieën 282 kcal
  Koolhydraten 43 gr
  Eiwit 10 gr
  Vet 6 gr
  Vezels 15 gr
  Suiker 5 gr