grapefruit, gezond verstand

Gezond Verstand: grapefruit, baking soda en zeep

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 huisartsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? 

De 23-jarige Soukaïna uit België gebruikt houtskool om haar tanden wit te krijgen. Trees (75) denkt de oplossing te hebben tegen nachtelijke beenkrampen. De oudste deelneemster van Gezond Verstand, mevrouw De Callafon (88), heeft een recept tegen keelpijn dat al generaties meegaat.

Weg met cellulitis

De scrub van Nicolette is eenvoudig te maken en volgens haar is het een wondermiddel tegen cellulitis. U heeft de volgende ingrediënten voor nodig:

 • 1/2 rode grapefruit
 • 3 eetlepels baking soda
 • een blender of staafmixer

Snijd de grapefruit door en doe hem in zijn geheel, inclusief schil, in de blender. Voeg de 3 eetlepels baking soda toe en laat de blender ongeveer een minuut draaien. Doe het mengsel in een kom en dek af. U kunt de scrub dagelijks gebruiken, maar die moet dan wel iedere dag vers gemaakt worden. Belangrijke vitamines en mineralen gaan na verloop van tijd verloren.

Hoe werkt de scrub het beste? Neem eerste een warme douche. Hierdoor gaan de poriën openstaan en worden de stoffen uit de scrub beter opgenomen. Breng de scrub op de natte huid aan en masseer in de huid. Vooral op de plekken waar u cellulitis heeft. Scrub en masseer de huid 15 minuten en spoel daarna af met water. De scrub kunt u dagelijks uitvoeren.

Zeep

Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.

Gezond Verstand is te zien op dinsdag 13 juni om 21.25 uur op NPO 1. Meer weten over de beweegredenen van Gezond Verstand? Neem dan een kijkje op de pagina Wat u wilt weten over Gezond Verstand.

Geef een reactie

Reacties (14)

  kaatsheuvel says:

  Hoi Panel,

  Ik heb een reactie op het zeep concept tegen kramp.
  Het verbaasde me dat niemand hiermee kwam maar ik heb ooit gelezen dat een stuk zeep in je bed helpt doordat je tijdens je slaap het stuk zeep hoe dan ook een keer raakt en dat je door aanraking van wat voor obstakel dan ook in je bed, je onbewust veranderd van houding. Dat door de wisseling van houding je kram verminderd of zelfs wegblijft.
  Het zou ook een baksteen kunnen zijn, maar zeep is natuurlijk wat vriendelijker,zachter en ruikt zelfs lekker 1.

  Groetjes van Odile uit Kaatsheuvel

  Nicolevvv says:

  Goedendag,
  Bij het onderwerp over krampen in de benen ’s nachts, hoorde ik een dokter zeggen, dat ze hier geen remedie tegen wist. Magnesium(citraat) helpt hierbij uitstekend.

  GekeG says:

  Mijn man had op bed vaak last van beenkramp, totdat wij van een oudere mevrouw hoorden dat je een stuk zeep op het voeteneinde onder de deken moest leggen. We hebben dit gedaan en inderdaad de kramp was verdwenen. We vonden dit erg bijzonder en dachten ook aan het placebo-effect. Totdat ik op een avond de zeep had verwijderd zonder dat mijn man dit wist. Hij lag nog maar net op bed en de kramp was er gelijk weer. Hij was direct het vertrouwen in dit middeltje kwijt. Ik vertelde, dat ik stiekem de zeep uit bed had gehaald om te testen of het echt hielp. Toen ik het even later weer terug legde, was de kramp direct weer verdwenen. Sindsdien hebben wij dus altijd een stuk zeep in bed.

  Casper Rudolf says:

  Zeep in het bed.
  Eigen ervaring. Na een grote hartoperatie voor een geboorteafwijking had ik nachtkrampen en wel zo hevig dat ik niet meer kon bewegen laat staan lopen of kruipen zodanig dat de tranen over mijn wangen liepen en schreeuwde het uit van de pijn. Werkelijk ondragelijk.
  Diverse artsen en de cardioloog geraadpleegd maar niets of niemand gaf een oplossing.
  Via google kwam ik de zeep op het spoor. Een klein hotelzeepje onder het hoeslaken op de plaats waar de kramp voorkomt en als de kramp toeslaat leg ik het verkrampte deel op het zeepje en de pijn/kramp verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  Ik begrijp er ook niets van en kan het nog steeds niet geloven maar het werkt uitstekend. Ook ik ben het zeepje door beweging wel eens kwijt en dan is duidelijk dat eerst zeep erbij moet komen om het te verhelpen. Voor mij is duidelijk dat als de arts het niet weet of begrijpt het al snel een placebo-effect wordt genoemd maar mijn zeepje is al tien jaar mijn redding waar de artsen geen oplossing voor hebben

  Micha says:

  Geacht Panel,

  Na het zien van Uw aflevering van dinsdag 13 juni jl, wil ik heel graag reageren op de oplossing die aangedragen werd met het stuk zeep in bed. Ik heb geen krampen , maar facetartrose in mijn onderrug. Hierdoor is pijn in de beide benen ontstaan, waardoor ik maar hooguit een kwartier op de linker- of rechterzij kan liggen en dan begint de pijn. Ik omschrijf het als een zeurende pijn die begint in de bovenbenen en uiteindelijk doortrekt naar mijn scheenbenen. Als ik dan op de rug draai, verdwijnt langzaam de pijn. Heb vannacht geslapen met een stuk dove-zeep aan het voeteinde. Het lijkt een wonder, maar ik heb heerlijk kunnen slapen en op beide zijdes kunnen liggen. Ongelofelijk maar waar. Deze remedie had ik zelf niet kunnen bedenken. Ga het vannacht weer proberen.
  Ik hoop dat het blijft werken, dan is dit de ultieme oplossing. Bedankt voor de tip. Ga zo door.
  CHAPEAU! Gr. van Ingrid uit Limburg.

   XP_Freak says:

   Beste Ingrid,
   In de uitzending werd gesproken over natuurlijk zeep. Maar Dove is geen natuurlijke zeep. In feite is het eigenlijk helemaal geen zeep, maar een wastablet (de zeep, zoals de leek het zou noemen) de huid daadwerkelijk niet uitdroogt. Chemici die het product uitvonden, voegden er een minimum aan reinigende substanties en een maximum aan moisturizers, zogenaamde vocht inbrengende lotion, aan toe, ze maakten de pH-waarde neutraal en baseerden het geheel op zonnebloem-olie.
   Natuurlijke zeep is bijvoorbeeld Sunlight zeep.
   startpagina.nl/v/persoon-gezondheid/gezondheid/vraag/11179/sunlight-zeep-kramp-benen

   XP_Freak says:

   Zie ook: volkskrant.nl/archief/succesvolle-zeep-die-geen-zeep-mag-heten~a600496/

  XP_Freak says:

  In de uitzending was er ook een vrouw die met houtskool haar tanden witter maakte. Dit werd echter niet getest door de artsen. Maar op zich was dit nog niet zo vreemd gedacht.
  Actieve kool kan namelijk ook gemaakt worden van hout en is dus in feite een vorm van houtskool.
  Er bestaat zelfs een zwarte tandpasta met actieve kool.

  Damster says:

  Een stuk Sunlichgt-zeep helpt wel degelijk tegen kramp in je been.
  Dit komt omdat er Looizuur in zit.
  Ik ken mensen die elke avond Inhibin-tabletten moesten slikken.
  Na het gebruik van de Sunlightzeep zijn ze nu medicatie-vrij.(blijft toch chemies)
  Wat is er tegen,om iets natuurlijks te gebruiken?

  Silver says:

  Gisteren in het programma gezond verstand was er een tip over natuurzeep in bed, welke helpt tegen nachtelijke krampen. De mevrouw die de tip aangaf veronderstelde dat door de warmte de calcium uit de zeep vrijkomt, de artsen meende dat het over het placebo effect zou kunnen gaan.
  Zelf gebruik ik het celzout calcium phosphoricum D6 tegen nachtelijke kuitkramp met uitstekend resultaat. Let wel, ik spreek hier niet over het homeopathisch middel calcium phosphoricum, maar over het celzout. Een celzout is een mineraal in de potentie waarin het in je lichaam voorkomt. Een celzout is op een andere manier bereid dan een homeopathisch middel waardoor de werking anders is.
  De verklaring van de tipaangeefster dat er door de warmte minuscule deeltjes calcium vrijkomen lijkt mij dan ook heel veel logischer dan dat verklaring van een placebo effect.

   Jorine says:

   Beste Silver. Al enige tijd had ik last van kuitkrampen ‘s- nachts. Extra magnesium heeft mij niet geholpen maar dankzij jouw tip over Schussler Celzout nr 6 heb ik geen last meer. Ik las je tip afgelopen donderdag. Heb meteen het celzout gehaald en meteen de eerste nacht geen kramp. Super.

  Mir2303 says:

  Ik twijfel aan het gezonde verstand van het panel van huisartsen. Bij de presentatie van het houtskool als witmaker voor de tanden maakt een van de huisartsen de opmerking dat je van houtskool ‘behoorlijke maag/darmklachten kunt krijgen’. Hebben deze artsen nog nooit van Norit gehoord? Dat gebruik je juist bij maag/darmklachten…

  JannyJ says:

  Ook ik heb een stuk (Vinolia) zeep in m’n bed. Op de hoek onder het hoeslaken aan het voeteneind.
  Ik raak het totaal niet aan als ik in bed lig, maar ik heb geen last meer van kramp m.n. bij het uit(st)rekken van mijn lichaam en het gaan verliggen. Een benaming als ‘placebo’ of ’tussen de oren’ geloof ik niet in, want ik denk er helemaal niet bij na dat er zeep in m’n bed ligt! Ik zou zeggen: probeer het gewoon, baat het niet dan schaadt het niet.

  dolfkoch says:

  Beste allen die last van kramp hebben,

  Ik gebruik al jaren een heel eenvoudig middel tegen spierkramp, namelijk: gewoon keukenzout (NaCL). Als je dit onder je tong aanbrengt verdwijnt de kramp in een paar seconden.
  Ik heb me door een biochemicus laten uitleggen dat kramp wordt veroorzaakt door een verstoorde natrium/kalium balans in je spieren. Door een beetje (1/4 tot 1/2 theelepel) natriumzout (geen kalium zout) onder je tong aan te brengen, wordt het direct in je bloedbaan opgenomen en herstelt de balans zich meteen. Het werkt tegen alle soorten krampen, sport-, nachtelijke-. Ik gebruik het zelfs soms tijdens optredens, ik ben nl. sologitarist en tegen het einde van een optreden schiet mijn linker wijsvinger wel eens in de kramp waardoor ik niet verder kan spelen. Ik heb nu dus altijd een klein potje zout naast me staan, dan kan ik door het zout meteen weer verder met gitaarspelen.
  Ik denk dat veel mensen hier mee geholpen kunnen zijn, want spierkramp is niet alleen lastig maar ook behoorlijk pijnlijk en dit helpt echt en snel!

  succes!
  Dolf Koch