gezond verstand, kardemom

Gezond Verstand: kardemompitten, bakingsoda en aardappelrasp

In het programma Gezond Verstand presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 huisartsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? 

Is colloïdaal zilver de nieuwe antibiotica? Barbara (42) is ervan overtuigd. En helpt zuiveringszout tegen een slechte adem? Volgens tandarts Frank (57) zeker! Ook ontmoet Martine van Os Jochem. Hij is met zijn 15 jaar de jongste deelnemer van Gezond Verstand en heeft nu al een grote interesse voor huisremedies.

Kardemompitten tegen slechte adem

Wanneer u last heeft van een slechte adem en liever geen kauwgom eet, dan zijn volgens Hanne (58) kardemompitten het perfecte alternatief. Neem hiervoor 1 kardemompeul, druk de pitjes eruit en kauw hier 5 minuten op. Spuug de pitten vervolgens uit en spoel uw mond met water.

Aardappelrasp tegen rode- en of ouderdomsvlekjes

Dat de aardappel een veelzijdige groenten is, dat wisten we al. Maar dat het ook kan bijdragen aan het schoonheidsideaal, dat wist u misschien nog niet. Volgens Judith (52) helpt de rasp van de aardappel tegen rode- en of ouderdomsvlekjes op de huid. Breng het dagelijks aan op de huid voor het slapen gaan. Dit heeft u nodig:

 • 1 biologische aardappel
 • rasp
 • kom
 • aardappelmesje
 • zeef
 • wattenschijfjes

Reinig de huid. Schil de aardappel en verwijder eventueel uitlopers en pitjes. Rasp de aardappel helemaal op. Druk het rasp-mengsel door de zeef. Wat overblijft is verse aardappelsap. Gebruik het sap direct door met een wattenschijfje het op de huid te deppen waar u last heeft van ouderdoms- of pigmentvlekjes of van een rode huid. Laat het sap intrekken.

Van de achtergebleven rasp in de zeef kunt u zelfs nog rösti maken!

Baking soda tegen slechte adem

In de strijd tegen een slechte adem is volgens Frank (57) baking soda een heel goed middel. Neem hiervoor 1 mespuntje baking soda en doe dit in uw  mond. Spoel de baking soda ongeveer 1 minuut in uw mond en spuug het uit. Spoel uw mond na met gewoon water.

Gezond Verstand is te zien op dinsdag 27 juni om 21.25 uur op NPO 1. Meer weten over de beweegredenen van Gezond Verstand? Neem dan een kijkje op de pagina Wat u wilt weten over Gezond Verstand.

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. Lizzie55 says:

  Baking Soda zo in je mond doen zullen veel mensen niet echt lekker vinden. Ik heb 2 alternatieven: los een mespuntje op in wat water en spoel je mond daarmee een minuutje, spuug het dan uit. Of poets je tanden ermee! Samen met wat kokosolie en Weleda mondwater en een mespuntje baking soda dus. Baking soda heeft een basisch effect en zal ook de zuuraanvallen van suiker verminderen.

 2. Lizzie55 says:

  Aardappelsap is ook heel goed tegen maagpijnen, alleen niet te lang nemen (2 wk max). Salus heeft het zelfs te koop (natuurvoedingswinkels). Dr. Vogel adviseert ook rauw aardappelsap bij maagpijnen. Het werkt, en ik denk omdat het sap het maagzuur wat basischer maakt.

 3. Wulms says:

  Slechte adem. Een heel goed alternatief is de aanschaf van een ” tongschraper ” te verkrijgen bij apotheek.
  Vele onderzoeken bij AZM ziekenhuis en bij tandarts leiden niet tot oplossing.

 4. sprankel says:

  Voor het gebruik van backing soda wil ik waarschuwen. Ik gebruikte het om mijn tanden te poetsen te samen met de tandpasta op mijn tandenborstel. Na enkele dagen werd ik ’s morgens wakker met vreselijke jeuk en vol met vlekken, bultjes en kronkelige plekjes in mijn huid. Waarschijnlijk is de backing soda in mijn lichaam gekomen, doordat ik ’s avonds met de tandenstoker bezig was geweest, waardoor mijn tandvlees bloedde. Ik kreeg een anti allergie middel, een injectie, en vervolgens anti allergie pillen.

 5. Elsa79 says:

  Goedenavond, ik had een vraag over de aardappel sap. Kan je deze ook meerdere dagen gebruiken wanneer je het in de koelkast bewaaard? En ik had van mijn tandarts begrepen dat baking soda het tandglazuur aantast. Is dit niet het geval? Mvg, Elsa.

 6. Faria says:

  Backing soda kun je ook opgelost drinken tegen een kater of zure maag. Zal dus wel meevallen met giftig. Ook tandenpoetsen een keer per week met baking soda kan geen kwaad voor het glazuur. Mijn mondhygienste wordt heel blij van mijn gebit en de staat van mijn tandvlees. Ook gebruik ik opgeloste baking soda al twee jaar om mijn haar te wassen. (1 x per 10 a 14 dagen) Er zijn nog veel meer toepassingen. Kijk maar via google.

  1. Silver says:

   @ Sprankel,

   Baking Soda zuivert, maar de rommel moet natuurlijk wel ergens heen en in uw geval is het dus naar uw huid gegaan. Op internet staat zelfs een verhaal van een man die dagelijks één of meerdere keren per dag twee paplepels baking soda gebruikt tegen zijn prostaatkanker. Ik heb dat indertijd ook geprobeerd als reiniging, maar voor mij is zoiets ook veel te heftig.

 7. Beaa says:

  Ook ik gebruik zuiveringszout om mijn haar te wassen, ongeveer eens per week. Ik gebruik wel iets conditioner na het wassen.
  Ook gebruik ik een mengsel van zuiveringszout en water als deodorant. Het water moet dan verzadigd zijn met het zout. Het duurt 10 tot 14 dagen tot het goed werkt (ik denk, tot alle andere rommel uit je huid is), maar daarna werkt ’t bij mij heel goed. Je krijgt dan ook geen gele plekken in je kleding meer. Houdt wel je oksels vrij van okselhaar.