stress

Gevoel dat u altijd bezig moet zijn? Dit kunt u daaraan doen

Vind u het lastig om soms eens helemaal niets te doen? Dan bent u niet alleen, voor veel mensen is het een bekend gevoel dat zij altijd bezig moeten zijn. Maar waar komt de drang om het altijd maar druk te willen hebben eigenlijk vandaan en wat kunt u eraan doen?

Altijd aan moeten staan

Wanneer u het gevoel heeft dat u altijd ‘aan’ moet staan en u het eigenlijk altijd druk wilt hebben kan dit behoorlijk wat stress opleveren. Toch heeft u dit misschien niet direct door, omdat veel mensen gewend zijn geraakt aan dit gevoel. Wat u vaak wel zult ervaren wanneer u even niks aan het doen bent, is een onrustig gevoel, alsof u iets vergeet. Ook ervaren veel mensen een (onterecht) schuldgevoel wanneer zij even niets doen. Hierdoor gaat u weer op zoek iets om het op te vullen, waardoor onbewust nog meer stress wordt gecreëerd.

stress
Lees ook: Bent u meer gestrest dan normaal? Dit zijn de kenmerken

Stressverslaving

De gewenning aan het gevoel van (onbewuste) stress werkt als het ware als een verslaving. Wanneer de hersenen langdurig en vaak worden blootgesteld aan stress, zullen deze hier steeds minder gevoelig voor worden. Daarnaast gaan de stofjes die in de hersenen worden aangemaakt wanneer u stress ervaart gaan op den duur verslavend werken. In het ergste geval kunt u hierdoor op een gegeven moment niet meer zonder een constant gevoel van stress.

Zo lost u het op

Gelukkig is deze ‘stressverslaving’ net zoals andere verslavingen op te lossen. Gemakkelijk is dit echter niet. U zult allereerst namelijk aan uzelf moeten toegeven dat u niet meer goed zonder constante stress kunt leven. Wanneer u deze stap heeft gezet kunt u gaan werken aan een oplossing. Hiervoor is het belangrijk om voor uzelf te beoordelen of een bepaalde activiteit wel of niet nuttig is. U zult dan merken dat het belangrijk is om te doen wat goed voelt voor uzelf. Zo kunt u relaxen ook als een nuttige activiteit gaan zien, waardoor u het schuldgevoel wanneer u even ‘niets’ doet veel gemakkelijker kunt loslaten. Een andere methode is het bijhouden van een dagboek, waarin u opschrijft hoe u zich door de dag heen voelt en wat u allemaal heeft gedaan. Hierdoor zult u op een gegeven moment gaan inzien dat u genoeg doet op een dag en af en toe ook rust verdient.

(Bron: Marie Claire, Stressgenezing.nl, Mentaalsterkmetsandra.nl)

Geef een reactie