werkdruk

1 op de 3 werknemers overweegt ontslag vanwege werkdruk

Door nijpend personeelsgebrek op de werkvloer ervaren steeds meer werknemers stress door een te hoge werkdruk. Meer dan 30 procent van de werknemers overweegt daarom wel eens ontslag te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en Menzis.

Krappe arbeidsmarkt

Het vasthouden van personeel is één van de grotere uitdagingen op de krappe arbeidsmarkt van 2018. In diverse sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het de bedrijfsvoering belemmert. Medewerkers die daadwerkelijk vertrekken laten een gat achter dat niet snel opgevuld kan worden, wat het probleem alleen maar vergroot. Meer dan de helft van de werknemers (53 procent) blijft daarentegen doorwerken, maar ook weer meer dan de helft geeft aan een leuk aanbod zeker niet af te slaan.

Ziek door werkstress

Meer dan een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim komt door werkstress. Het is daarmee beroepsziekte nummer 1, volgens cijfers van onderzoekinstituut TNO. Ook in de uitgevoerde peiling geeft 1 op de 5 werknemers aan zich wel eens ziek te melden vanwege stress op het werk. Bijna de helft van de deelnemers zegt continu last te hebben van een opgejaagd gevoel. Stress- en burn-outspecialist Kirsten Nelis geeft tegenover RTL Z aan dat mensen tijdens de crisis bang waren hun baan te verliezen. Nu het tij gekeerd is valt die druk weg en door de ontspanning die daarover vrij komt gaan mensen voelen wat er altijd al was. “Dan vallen de meeste mensen om:, zegt zij. Werkgevers die hun personeel gezond willen houden doen er volgens Nelis goed aan in te zetten op loopbaanontwikkeling, een open bedrijfscultuur en minder schermtijd. Daarnaast doet het personeel zelf er goed aan om meer te bewegen en meer weg te zijn van het computerscherm.

Belangrijke redenen om te blijven

Maar wat houdt werknemers nou echt gezond en gelukkig in hun werk? Werkgevers hebben volgens hoogleraren Human Resource Management Paul Boselie (Universiteit Utrecht) en Jaap Pauwe (Universiteit Tilburg) verschillende middelen in handen om personeel te laten blijven:

  • Wees eerlijk over doorgroeimogelijkheden en bedrijfscultuur;
  • Gebruik geen tijdelijke contracten;
  • Zorg voor goede leidinggevenden;
  • Besteed aandacht aan de sfeer;
  • Zorg voor een mix van jong en oud op de werkvloer;
  • Geef ruimte voor mantelzorg.

(Bron: RTL Z, ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Het merendeel van werknemers, verkeren in een slangenkuil en rattennest, of zo je wilt een wespennest. Werknemers worden steeds meer opgejaagd, omwille van het rendement, omwille van de winst, omwille van het heilige geld. En wisselen van werkomgeving, biedt geen soelaas. Het is overal hetzelfde. Kleine uitzonderingen daargelaten. Dan rijst de vraag: Wat bezielt die werknemers om in zulke omstandigheden te blijven? Geld, de grootste verslaving van de mensheid. … Met geld koop je status. Koop je een relatie. Koopje een huis. Met geld kun eten kopen in de supermarkt. Alles draait om geld. Veel loonslaven leven met de gedachte: “Ik wordt gesard, vernederd en uitgebuit, tijdens werktijd, maar daarbuiten ben ik de man (of vrouw)”. Dat gaat goed totdat, je bemerkt, dat het wel meevalt met die status. Dat die relatie mislukt is. Dat het huis een bouwval blijkt te zijn. Dat is vaak het moment, dat je opgebrand raakt. Dat je het niet meer ziet zitten, dat je ontslag wil nemen, of krijgt. Veel mensen worden dan ziek. Veel mensen raken in de schulden. Veel mensen raken hun huis kwijt, en hun relatie kwijt. Veel mensen vluchten in een verslaving. De oorzaak ligt in het heilige geld. De heilige graal waar (bijna) iedereen naar opzoek is.

    Juridisch Platform says:

    Ondanks de coronacrisis is er qua werkdruk weinig veranderd. Er kloppen in onze praktijk dagelijks werknemers aan die ziek zijn of met een burn-out thuis zitten en overwegen om zelf ontslag te nemen. Hun lichamelijke of psychische klachten zijn veroorzaakt door een heftige gebeurtenis, pestende collega, slepend arbeidsconflict of aanhoudend hoge werkdruk. Ze zijn ziek geworden dóór hun werk. En de ervaring leert ons dat dit niet snel over gaat. Vaak is een impasse het gevolg: werkgever ontslaat niet uit angst voor een hoge ontslagvergoeding en werknemer neemt geen ontslag uit angst het recht op een transitievergoeding of WW-uitkering te verliezen. Toch kan ontslag met wederzijds goedvinden worden bereikt met behulp van een goede vaststellingsovereenkomst. Op juridischplatform.nl lees je wat er mogelijk is, zonder rechten te verliezen.