Geen hulp voor thuiswonende ouderen

Ouderen die ondersteuning willen bij het langer thuis blijven wonen, krijgen steeds vaker ‘nul’ op het rekest. Verpleeg- en thuiszorgorganisaties hebben geen geld meer om nieuwe cliënten in hun bestand op te nemen, zo blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw.

Te weinig zorg

Door sluitende verzorgingshuizen blijven er meer ouderen thuiswonen dan verwacht en daar is door verzekeraars geen rekening mee gehouden. Er is te weinig zorg ingekocht en inmiddels hebben de volgende 6 zorgorganisaties officieel een patiëntenstop afgekondigd: Stichting Zorgcentra Rivierenland (Tiel), De Annenborch (Rosmalen), Opella (Ede, Wageningen), Savant Zorg (Helmond), STMR (Tiel) en Zorgpartners (Gouda). Deze zorgorganisaties zijn echter niet de enige met problemen. Volgens BTN, de brancheorganisatie van thuiszorgaanbieders, heeft ongeveer een kwart van de leden problemen met de grote vraag aan zorg.

Geen extra geld

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid geeft voorlopig geen extra geld aan de verpleeg- en thuiszorgorganisaties. Hij wil eerst weten wat de definitieve cijfers over dit jaar zijn, voordat hij daar een beslissing over neemt.

Wilt u meer weten? Lees het hele artikel van Dagblad Trouw

Geef een reactie

Reacties (2)

  peveco says:

  Geachte Meneer van Rijn,
  Volgens mij bent U van rekken en er bij blijven. U schijnt nergens een beslissing over te kunnen nemen. De problemen in de thuiszorg worden steeds groter en voor de ouderen steeds schrijnender.
  U kunt wel zeggen dat er geen geld voor is, maar waar blijft ons geld dat wij nodig hebben. Wij moesten bezuinigen en de tehuizen werden gesloten en steeds meer inleveren, ook de zorg moest inleveren, want er was geen geld meer. En dan ineens gaan er miljarden naar het buitenland en kan er weer gebouwd worden en worden er miljoenen uit gegeven aan de vluchtelingen, waar komt dat dan vandaan? Wij ouderen worden zoet gehouden met een z.g.n belasting voordeel, wat nu alweer op lossen schroeven staat. Ik denk dat U wel goed zit meneer van Rijn, want wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het meest. Sta eens op en kijk eens om U
  heen, misschien wordt U dan eens wat sneller.

  RABE says:

  Beste meneer van Rijn,
  Waarom zorghuizen sluiten?? Thuiszorg is duurder want een verpleegkundige kan maar op 1 plaats tegelijk zijn, en daarom zijn er meer mensen in de wijk nodig. Zorg voor goede besteding van het belasting geld en open de verpleeghuizen weer. Er is voldoende personeel beschikbaar, en daar is ook geld voor.
  Geef de managers iets minder en betaal van dat verschil goed welwillend personeel. Uiteindelijk zitten de managers strak in het pak op een mooi kantoor, terwijl het verzorgend personeel het werk doet.
  Managers zijn bang voor vieze handen, maar van geld, waar het ook vandaan komt zijn ze niet vies.
  Geef het geld aan de mensen die het echt verdienen!!! Aan mensen die graag voor anderen zorgen!!!!
  Uw oude dag zal wel verzekerd zijn, maar veel oudjes moeten elk dubbeltje 2 x omdraaien voor het dagelijks brood. Denk hier maar eens over na!!!!