Lonen in de zorg omhoog

Medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg krijgen er per 1 oktober 4 procent loon bij. Dat is de uitkomst van cao-onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden.

Investeringen in nieuwe aanwas

Onder de cao vallen ruim 375.000 mensen. De komende weken leggen vakbonden en werkgevers het akkoord ter goedkeuring voor aan hun leden. In het voorstel zijn ook loonsverhogingen opgenomen voor leerlingen en stagiaires. Het is de bedoeling dat leerlingensalarissen in september al stijgen met 10 procent en de stagevergoedingen met ruim 16 procent.

Personeelstekorten

In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen van een mooi resultaat omdat zij “waarde hechten aan een goede, marktconforme beloning. Daaruit spreekt de waardering voor het werk van zorgprofessionals.” Ook is de verwachting dat er meer mensen door geneigd zijn om in de zorg aan de slag te gaan, wat goed nieuws is, gezien de grote personeelstekorten.

Oriëntatiebaan voor instroom en zij-instroom

Er zijn ook verdere afspraken gemaakt over het bevorderen van instroom en zij-instroom, met een oriëntatiebaan waarin belangstellenden in korte tijd kunnen kennismaken met het vak. Hoe meer mensen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de zorg hoe beter, stellen de partijen.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een antwoord