filet americain

Filet americain invriezen neemt kans op toxoplasmose weg

Het populaire broodbeleg filet americain eerst invriezen voor consumptie kan de kans op toxoplasmose flink verkleinen of zelfs helemaal wegnemen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM. Toxoplasmose is een ziekte die onder meer voor mensen met een verminderde weerstand gevaarlijk kan zijn. 

48 uur invriezen

Volgens het RIVM wordt de bacterie die toxoplasmose veroorzaakt gedood als een bakje filet americain gedurende 48 uur op -12 wordt ingevroren. De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt gaat dan dood, waardoor er geen besmetting meer kan plaatsvinden. Volgens het rijksinstituut is deze maatregel niet alleen goed voor de gezondheid, maar kan het ook de zorgkosten flink drukken. Toxoplasmose kan blijvende schade veroorzaken, waardoor mensen onder behandeling moeten blijven. Vanzelfsprekend kost dit geld, zo tussen de 10 en 30 miljoen per jaar. Deze kosten kunnen worden vermeden als consumenten de filet eerst invriezen. Uiteraard kunnen vleesproducten en slagers dit ook doen, zodat de klant al bij aankoop weet dat het goed zit.

Over toxoplasmose

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die voorkomt in rauw vlees en ontlasting van katten. Omdat katten ook vaak in de natuur hun behoefte doen, kan deze automatisch ook daar terecht komen. Mensen die de parasiet binnenkrijgen die toxoplasmose veroorzaakt merken hier vaak niets van. Toch zijn er ook groepen mensen die wel degelijk erg ziek kunnen worden van dit diertje. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Mensen die binnen deze laatstgenoemde groep vallen, kunnen koorts krijgen en ernstige ontstekingen. Denk hierbij aan oog-long- en hersenvliesontsteking. Mensen die hiv-besmet zijn, krijgen vaak ook nog hersenabcessen.

Preventie

Om dit soort scenario’s te voorkomen, doet u er dus goed aan producten waar rauw vlees in is verwerkt (zoals filet americain) niet te eten of eerst in te vriezen. Ook is het belangrijk om groente altijd goed te wassen en altijd tuinhandschoenen te dragen tijdens het tuinieren. Zwangere vrouwen moeten extra goed oppassen. Zij kunnen tijdens hun zwangerschap ook beter geen kattenbak verschonen, omdat de parasiet zich daar vaak ophoudt.

(Bron: RIVM, AD)

Geef een reactie

Reacties (3)

 1. B.Harmsen says:

  Het meeste vlees is al ingevroren geweest voor ze er filet americain van maken, weer een melding om onnodig paniek te zaaien, zeker niks beters te doen.

  1. maxwout says:

   En de filet americain zelf is in de meeste supermarkten ook al ingevroren geweest. En soms wordt je dan gewaarschuwd om het niet in te vriezen

 2. Adonus says:

  Goedendag, filet Americain, invriezen ?? niet doen, doe deze mededeling maar in het grote Fabel boek ! Filet Americain koop je en eet je meteen lekker op, na invriezen wordt het smurrie ! supermarkt Filet Americain zit al voldoende conservering middelen om het 2 hooguit 3 dagen te bewaren.van de echte slager heerlijk meteen opeten! net als verse vis, dat doe je toch niet bewaren, invriezen >is waanzin. vriendelijke groet en smakelijk eten.