buikwandcorrectie

Eerlijkere selectie voor vergoeding buikwandcorrectie

Wie heeft recht op vergoeding van een buikwandcorrectie na een maagverkleining? De selectie hiervoor is nu willekeurig, maar daar komt verandering in. Daarover gaat Meldpunt! en ook over de vraag: heeft een weduwe recht op het pensioen van haar overleden man als hij dit nooit heeft opgehaald?

Afwijzing

Nienke van Slobbe en Esther van der Vis zijn tientallen kilo’s afgevallen na een maagverkleining die werd vergoed door hun zorgverzekeraar. Wat blijft is het overschot aan huid. Hier ondervinden zij in medische en praktische zin hinder van. Ook blijft dit hen confronteren met de tijd dat ze zwaar overgewicht hadden. Jaarlijks worden zo’n 10.000 maagverkleiningen uitgevoerd. Nadien wordt bij 1000 patiënten de uitgerekte buikwand hersteld. In slechts de helft van de gevallen wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar. De anderen krijgen een afwijzing en moeten het zelf betalen, als ze daartoe in staat zijn.

Eerlijker screening

Volgens de Nederlandse Obesitas Vereniging en de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie is de selectie van bij wie wel of niet vergoeden te willekeurig. Daarom werken zij samen aan een nieuwe, eerlijker screening. Te gast in Meldpunt! zijn Valerie Monpellier die de nieuwe screeningmethode ontwikkelde, Nienke Cnossen van de Nederlandse Obesitas Vereniging en prof. dr. Berend van der Lei van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie.

Wie heeft recht op vergeten pensioen?

Verder staat in deze aflevering MAX Ombudsman Rogier de Haan de weduwe bij van een deelnemer aan pensioenfonds PME. Haar man haalde om uiteenlopende redenen 10 jaar lang nooit zijn opgebouwde pensioen op. Heeft zijn vrouw nu hij overleden is, alsnog recht op deze pensioenuitkering? Eric Uijen van pensioenfonds PME vertelt in de uitzending of dit ‘vergeten pensioen’ alsnog wordt uitgekeerd.

De laatste uitzending van dit winterseizoen van Meldpunt! is dinsdagavond 28 februari 2017 om 19.20 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Geef een antwoord