Een derde van de Nederlanders krijgt diabetes type 2

Een op de drie Nederlanders krijgt diabetes type 2, zo concludeert het Erasmus MC na een onderzoek onder meer dan 10.000 45-plussers in Rotterdam.

De onderzoekers volgden de inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord gedurende 14 jaar. De bewoners van die wijk zijn representatief voor de gehele Nederlandse bevolking, aldus de onderzoekers. De kans voor een 45-jarige om de voorfase van de ziekte te krijgen is 48 % en 9 % moet ooit insuline gaan gebruiken.

Overgewicht vergroot kans op diabetes

Vooral mensen met overgewicht en obesitas lopen een groter risico om diabetes te krijgen. Dit betekent overigens niet dat mensen met een gezond gewicht zich geen zorgen hoeven maken. “Mensen met een voorstadium van de ziekte hebben verhoogde bloedsuikerwaarden, maar weten dit vaak niet”, aldus promovendus Symen Ligthart van het Erasmus MC.

Preventie

Oorzaken van diabetes zijn ongezonde voeding, een ongezonde levensstijl en erfelijke aanleg. De onderzoekers pleiten ervoor om zo jong mogelijk te beginnen met preventie. Gezond eten en voldoende bewegen kunnen diabetes voorkomen.

Wilt u meer informatie over diabetes en wat u kunt doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen? Neem dan een kijkje op de website van het Diabetes Fonds.

Geef een antwoord