Light-producten helpen niet bij overgewicht

Light-producten helpen niet om overgewicht terug te dringen, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Het gebruik van lightproducten zou op lange termijn namelijk overconsumptie van deze calorieproducten in de hand werken.

Minder, maar meer

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen zodra ze overschakelen op de light-variant van chips, er meer van gaan eten. Uit het nieuwe onderzoek komt naar voren dat mensen in dit gedrag volharden. Ook een jaar nadat ze zijn overgestapt op light, blijven ze van die producten meer eten en drinken dan van de niet-light-variant. Sterker nog, aldus de onderzoekers: ze eten naast de light-variant ook weer de vertrouwde variant van hun snoep. Gemiddeld kopen consumenten 13 procent meer calorieën het jaar na de eerste aankoop dan het jaar daarvoor. De onderzoekers van de Universiteit adviseren de overheid dan ook om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van light-producten. Marketinghoogleraar Peter Verhoef zegt hierover: “Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meteen meer van te consumeren. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de lightversie, maar vaak deels ook weer van de gewone variant.”

Obesitas

Hoewel er in Nederland nog steeds veel mensen met overgewicht kampen, doen we het beter dan andere Europese landen. Europa krijgt in 2030 namelijk te maken met een epidemie van obesitas, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Alle Ierse volwassenen zouden in 2030 aan obesitas of overgewicht lijden. In Groot-Brittanië zou een derde van alle vrouwen obesitas hebben en ook in Griekenland, Spanje, Zweden, Australië en Tsjechië zou het aantal obesitasgevallen aanzienlijk toenemen. Nederland vormt echter de uitzondering. Volgens de prognose zou het aantal obesitasgevallen hier dalen met 2 procent, van 10 procent in 2010 naar 8 procent in 2030.

De zin en onzin van light

Culinair journalist en jurylid van Heel Holland Bakt Janny van der Heijden schreef eerder al een column op MAX Vandaag over de zin en onzin van light-producten.

Geef een antwoord