voeten

Een maat groter? Zo veranderen uw voeten naarmate u ouder wordt

Met het rijzen van de jaren verandert er veel in het menselijk lichaam. Ook de voeten zijn aan veranderingen onderhevig. Zo kan het zijn dat u merkt dat uw schoenen knellen en u een grotere maat nodig heeft. Maar komt dat doordat de voeten groeien op latere leeftijd of is er iets anders aan de hand?

Veranderingen van de voeten

Naarmate we ouder worden zijn er verschillende factoren van invloed op het veranderen van de voeten. De weefsels verliezen elasticiteit en worden slapper. De spieren worden minder sterk en het gehalte aan vetweefsels neemt af. Ook slijt het kraakbeen tussen de gewrichten. Hierdoor zakken de voeten wat door en verandert de vorm. Ze worden wat langer en breder. Dit is weer van invloed op de tenen, die erdoor van stand kunnen veranderen. Zo kunnen ze scheef groeien of wat krom gaan staan. Alles bij elkaar kan dat ervoor zorgen dat u zomaar 1 of 2 schoenmaten groter nodig heeft, om voldoende ruimte te houden. En om de schoenen prettig te laten zitten.

nieuwe schoenen
Lees ook: Knellende nieuwe schoenen? Bekijk tips voor het inlopen

‘Op botjes lopen’

Door het afnemen van het vetweefsel onder de voeten kunt u het gevoel hebben dat u op uw botten loopt. Dat komt doordat er meer druk op het voorste en achterste gedeelte van de voeten komt. Een zooltje inleggen kan u dan van het vervelende gevoel afhelpen. Ook is het goed om te letten op de zool van de schoen zelf. Een dempende zool geeft meer loopgemak.

eelt
Lees ook: Last van eelt op uw voet? Zo verwijdert en voorkomt u het

Veters anders strikken om de voeten te ontzien

Soms is er geen grotere maat schoen nodig, maar kan het al genoeg zijn de veters net iets anders te strikken voor meer comfort. Des te strakker veters gestrikt worden, des te minder bewegingsvrijheid blijft er in de schoen over voor de voetspieren en tenen. Wanneer voetspiertjes zich bijna niet kunnen bewegen, worden ze slapper en op den duur ook luier. In een eerder artikel beschrijven we wat u kunt doen om dit op te lossen.

voeten
Lees ook: Last van pijnlijke voeten? Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn

Let hierop bij de aanschaf van nieuwe schoenen

Wanneer u toe bent aan nieuwe schoenen, kunt u met een aantal zaken rekening houden. Zodat ze u beter passen en lekkerder zitten. Kies ze om te beginnen altijd bij voorkeur tegen het einde van de middag. Op dat moment van de dag zijn de voeten over het algemeen wat meer uitgezet. Passen uw nieuwe schoenen dan goed en zitten ze comfortabel, dan blijven ze dat waarschijnlijk ook doen.

Omdat schoenmaten per merk vaak wat verschillen en uw voeten wellicht niet precies even groot zijn, is het zaak om altijd beide schoenen te passen. In sommige winkels kunnen ze uw voeten voor u opmeten, zodat u meer inzicht in uw schoenmaat krijgt. Pas ook altijd met sokken van uzelf, deze hebben de juiste dikte. In een eerder artikel vertellen we waar u nog meer op kunt letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen.

Wanneer naar de dokter?

Heeft u veel pijnklachten of gaat lopen moeilijker door uw voetklachten? Bespreek dit dan met uw huisarts. Die kan u zo nodig doorverwijzen naar een podotherapeut.

(Bron: archief, dokter.nl, MAX Magazine, Margriet, podotherapieopmaat.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie