wandelschoen

Zo kiest u de juiste wandelschoen uit

Wandelen op slechte schoenen is als op het strand liggen in de regen: helemaal niets aan. Hoe u het juiste schoeisel kiest? Nou, zo.

Kies de juiste ‘categorie’

Wandelschoenen zijn er in allerlei soorten.Dat is maar goed ook, want een wandeling maken over vlak terrein is niet hetzelfde als een berg beklimmen. Beide situaties vragen om andere type schoenen. Om de keuze makkelijk te maken zijn wandelschoenen ingedeeld in verschillende categorie: van A tot D. A is vooral geschikt voor vlakke ondergronden, terwijl een categorie D-schoenen voor echte bergbeklimmers. Dit laatste type wordt soms ook aangeduid als C, maar meestal betreft dit een type schoen dat iets lichter is dan de D-schoen.Tussen A en D zitten verder nog de A-B, B en B-C-wandelschoenen. De B-schoen is de klassieke, halfhoge wandelschoen die geschikt is om mee in de bergen te lopen, maar ook in de Belgische Ardennen of Zuid-Limburg. De A-B schoen is dit ook, alleen deze is iets lichter dan de B. De B-C zit weer tussen de B-en C-schoen in en is vooral geschikt voor moeilijker begaanbare bergpaden, maar niet voor gebieden met een snel stijgingspercentage.

Als u het lastig vindt om te bepalen welke schoen het meest geschikt is, kunt u altijd informatie inwinnen bij een speciaalzaak.

Waterdicht, of niet

Wie uiteindelijk het juiste type schoen heeft gekozen, kan gaan nadenken over de waterdichtheid. Er is immers niets zo vervelend als de hele dag rond moeten lopen met natte voeten.

Er zijn wandelschoenen op de markt die een waterdichte laag hebben aan de binnenkant. Deze laag zit als een soort sok om de voet en stoot nagenoeg al het water van buiten af. Dit is ideaal als u gaat wandelen in natte gebieden, maar voor mensen die snel last hebben van vochtige voeten is het iets minder handig. Een schoen met ingebouwd waterdichtheidssysteem ademt immers minder goed.

Mensen die kiezen voor een niet-waterdichte schoen kunnen deze insmeren met speciale wax. Dat werkt ook waterafstotend. Vooral bij leren wandelschoenen zonder al te veel naden werkt dit goed.

Kies de juiste schoen voor uw voet

Hoewel u tegenwoordig bijna alles op het internet kunt bestellen, is het aanschaffen van een paar wandelschoenen iets wat u misschien beter in een fysieke winkel kunt doen. Wandelschoenen zijn immers niet goedkoop en het luistert ook nauw welke schoen u kiest. Lang niet elke wandelschoen zal bij uw voet passen, waardoor u er eerst een aantal zal moeten passen. Bij een speciaalzaak kunnen ze u voorzien van de juiste informatie, zodat u geen miskoop doet.

Vergeet in de winkel ook niet de hellingproef te doen. In elke wandelspeciaalzaak is een kleine helling aanwezig waar u overheen kunt lopen. Dit is belangrijk om te doen, omdat u zo kunt voelen of de schoen goed om uw voet blijft zitten zodra u gaat lopen. Als dit niet het geval is, kunt u de schoen beter niet kopen. Schuiven in wandelschoenen kan huidirritaties en blaren betekenen en dat wilt u natuurlijk niet.

Als u toch in de winkel bent…

Uw voeten hebben niet alleen baat bij goede wandelschoenen, maar ook bij dito wandelsokken. Niet elke wandelsok is geschikt voor alle type wandelingen of schoentypes. Laat u hierover ook goed informeren door een kenner, zodat uw wandeling in elk geval niet verpest wordt door een paar slechtzittende sokken.

Lees ook:

Wandelen is net zo gezond als een intensieve work-out en misschien zelfs beter

Digitip: virtueel wandelen in Google Street View

12 redenen om regelmatig te wandelen

Zomervakantie in Nederland? Dit is er te doen *

* In dit artikel leest u ook het een en ander over lage-afstands-wandeltochten in Nederland.

(Bron: ANWB, wandel.nl, outdoorinfo.nl)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    Miss says:

    Bedankt voor de tips! Maar….”voer” de waterdichtheid, “huisirritaties” ??

      MAX Vandaag says:

      Beste Miss, bedankt voor uw reactie. We hebben het aangepast.