nerveus of zenuwachtig naar het toilet

Dit is waarom u vaker naar het toilet moet als u nerveus bent

Een belangrijke afspraak of iets voor de aller eerste keer doen, het zijn allemaal momenten waarop de zenuwen door ons lichaam gieren. Trillende handen of een sneller kloppend hart zijn dan niet vreemd. Maar ook de darmen en blaas hebben het te verduren als we nerveus zijn. Maar hoe komt dat?

Zenuwachtig of nerveus

Ergens zenuwachtig of nerveus voor zijn kennen we ongetwijfeld allemaal. De een heeft er meer last van dan de ander. Wie nerveus is, heeft doorgaans het gevoel de controle niet te hebben over een situatie die er is of komen gaat. Deze angst van geen controle hebben zit niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons lijf. En die fysieke uitwerking, die voelen we. De één voelt een druk op de borst, de ander heeft rillende handen of het hart gaat tekeer. Overigens zijn deze reacties heel normaal en worden aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel. Dat signaleert ‘angst’ en reageert daarop.

Limbisch systeem

Waar ook veel mensen last van hebben, is dat als zij nerveus ergens voor zijn ze vaker naar het toilet moeten. En ook dat is een volkomen normale reactie. Onze emoties worden gereguleerd in het limbisch systeem van onze hersenen. Daar wordt ook onze motivatie, genot en ons emotionele geheugen in geregeld. Door de spanning geven onze hersenen een extra prikkel aan de blaas, waardoor we vaker naar het toilet moeten.

Darmen last van stress

Ook onze darmen worden aangetikt door stress. Vroeger is dit een teken dat de darmen leeg gemaakt moeten worden, omdat we moeten vechten of vluchten. Extra ballast is overbodig. Dat is natuurlijk niet meer aan de orde, maar  het systeem werkt nog steeds hetzelfde. Veel mensen hebben buikpijn of diarree als ze zenuwachtig zijn. Het geeft weer eens te meer aan hoezeer onze darmen in verbinding staan met onze hersenen en ons vertellen hoe we ons voelen.

Oefeningen

Bent u nerveus? Probeer dan toch het lichaam, en de geest, weer tot rust te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door wat oefeningen te doen. Een eenvoudige oefening is door de armen te spreiden en diep (tot onderin de buik) in en uit te ademen. Het geeft de hersenen een signaal om te ontspannen. Doe de armen weer langs zij en adem in door de neus en blaas zachtjes uit door je mond. Houd de ademen heel kort vast, tot het lichaam vanzelf weer inademt. Herhaal dit een paar keer. Maar wees vooral ook verwonderd, zonder oordeel, en dankbaar voor de signalen. Uw lichaam en geest denken behulpzaam te zijn en dat is op zichzelf niet slecht.

(Bron: Margriet/Happinez/Hersenstichting)

Geef een reactie