koude neus

Niet alleen door lage temperatuur: waardoor kunt u een koude neus krijgen?

Heeft u in de wintermaanden wel eens een koude neus? Of juist in de rest van het jaar? Een koude neus kan te maken hebben met de temperatuur op de thermometer, maar dat is lang niet altijd zo. Het kan duiden op een onderliggende aandoening en het kan zelfs voorkomen als u diep nadenkt of stress heeft. Wij leggen uit hoe het zit.

Koude neus als gevolg van koude temperaturen

Een koude neus kan eenvoudigweg ontstaan doordat het koud is. Voor uw neus geldt bij lage temperaturen hetzelfde als voor uw handen en voeten. Als de temperatuur laag is, zorgt uw lichaam voor bloedtoevoer naar de belangrijkste organen. Onder meer uw hersenen, hart en spieren moeten er immers voor zorgen dat u in beweging blijft en niet onderkoeld raakt. De temperatuur van lichaamsuiteinden zoals uw handen, voeten en neus heeft dan minder prioriteit.

Koude neus als gevolg van lichaam- en hersenactiviteit

U kunt dus een koude neus krijgen, omdat het bloed elders in uw lichaam nodig is. Dit kan ook andere oorzaken hebben dan een lage temperatuur. Als u in een stressvolle situatie belandt of alert moet zijn, treedt namelijk een vergelijkbaar mechanisme in werking. Dit kan een intensieve werkdag zijn of bijvoorbeeld een situatie waarbij u snel weg moet duiken voor een auto die op u af komt. Uw lichaam stuurt dan bloed naar de lichaamsdelen die dit het hardst nodig hebben, zoals uw hersenen en spieren. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Nottingham is de temperatuur van uw neus een indicator van de hoeveelheid stress in uw lichaam.

En dus kan het gebeuren dat u een koude neus krijgt als u ergens lang en intensief over nadenkt. Uw hersenen hebben namelijk bloed nodig en dat kan ten koste gaan van de bloedtoevoer naar uw neus. Ook als u stress heeft en niet voldoende ontspant, stroomt het bloed naar andere lichaamsdelen dan uw neus.

Neusspray
Lees ook: Verslaafd aan neusspray? Zo komt u er weer vanaf

Met welke ziektes kan een koude neus samenhangen?

Meestal hoeft u niet bezorgd te zijn om een koude neus. Maar in sommige gevallen is het een symptoom van een ziekte of aandoening. Het fenomeen van Raynaud bijvoorbeeld, wanneer de bloedtoevoer in kleine bloedvaten – zoals die in uw neus – tijdelijk stopt. Daarnaast kan het duiden op een traag werkende schildklier en problemen met uw stofwisseling. Deskundigen noemen verder overmatig roken, hartproblemen en een hoge bloedsuikerspiegel als oorzaken van een koude neus.

Aan de andere kant kan een koude neus er juist voor zorgen dat u een ziekte oploopt. U bent dan namelijk vatbaarder voor een verkoudheid, stellen onderzoekers van de Harvard University. De neus is een belangrijke verbinding tussen uw lichaam en de buitenlucht. Als virussen uw lichaam binnen willen dringen, is de kans dus groot dat ze dat via uw neus doen. En volgens de onderzoekers kan een kleine temperatuurverlaging hiervan al een flinke terugval van uw afweersysteem veroorzaken.

(Bron: Mens en Gezondheid, Libelle, Harvard Medical School, CNN, University of Nottingham, Het Nieuwsblad, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord