douchen

Douchen in de ochtend of avond, wat is het best?

Vraagt u zich weleens af of u beter in de ochtend of in de avond kunt douchen? Uiteraard is dat geheel aan u en moet u doen wat u het prettigst vindt. Maar er zijn wel een aantal factoren die u kunnen helpen bepalen op welk tijdstip u het beste kunt douchen. Welke dat zijn, zetten wij op een rij. 

Ochtend of avond

Zowel de ochtend als de avond wordt door velen als het perfecte douchemoment gezien. Want een douche in de ochtend zorgt voor een fris en fruitig begin van de dag. Een douche in de avond zorgt dan weer voor een kalme nachtrust. Maar welk van de 2 momenten is daadwerkelijk het best?

heet douchen
Lees ook: Te heet douchen leidt tot een droge huid, jeuk en duizeligheid

Huidtype

Het juiste moment hangt af van een aantal factoren. Waaronder uw huidtype. Heeft u bijvoorbeeld een vette huid? Dan doet u er goed aan om uzelf in de ochtenden te wassen. Olie en talg kunnen zich namelijk in de loop van de nacht op uw huid opstapelen. Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid? Dan kunt u beter ’s avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich ’s nachts en verminderen zo een droge huid overdag.

Douchen na het sporten

Ook het verloop van uw dag kan uw keuze beïnvloeden. Gaat u bijvoorbeeld sporten? Dan kunt u het best daarna douchen, hier maakt het dus niet uit of dat in de ochtend of avond is.

zwembad
Lees ook: Doucht u altijd voordat u het zwembad induikt? Dat is maar goed ook

Productieve dag

Heeft u een productieve dag voor de boeg? Dan is de ochtend een prettig douchemoment. Professor psychologie Shelley Carson van de Amerikaanse universiteit Harvard vertelt aan nieuwsplatform Greatist dat douchen hetzelfde werkt als mediteren. Volgens Carson ontspant u, maar blijven uw hersenen tegelijkertijd ook alert. Deze staat kan volgens de professor perfect zijn voor het creëren van nieuwe en goede ideeën of oplossingen.

Moeite met opstarten

De alerte staat waar uw hersenen in belanden tijdens het douchen, is ook goed voor als u ’s ochtends moeite heeft met opstarten. De alertheid kan zelfs de hele dag aanhouden wanneer u de ochtend begint met een koude plens water. Uit Amerikaans onderzoek blijkt bovendien dat een koude douche goed is voor uw stofwisseling. U kunt het onderzoek hier lezen (in het Engels).

zweten
Lees ook: Meteen weer zweten na het douchen, zo voorkomt u dat

Persoonlijke voorkeuren

Tot slot spelen uw eigen persoonlijke voorkeuren een rol. Wilt u uw lakens zo schoon mogelijk houden? Dan is ’s avonds voor het slapengaan het meest geschikte moment om te douchen. Gedurende de dag wordt uw huid namelijk vuil door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. Ook voor het verwijderen van make-up, is de avond een goed moment om uzelf te wassen. Door de stoom van de douche openen de poriën zich, waardoor u de huid dieper kan reinigen.

(Bron: RTL Nieuws, National Library of Medicine, Margriet, Greatist, Yahoo Health. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Ella55 says:

  met dit weer is niets lekkerder dan douchen voor het slapen, lauw douchen en lekker koud naspoelen, heel gezond en zuinig met energie. dan schoon tussen de lakens en je slaapt heerlijk.

  Jojo52 says:

  Ik vind ‘s morgens douchen voor mij noodzakelijk omdat ik ‘s nachts veel transpireer. In 3 min klaar en koud naspoelen.

  Ella55 says:

  Hele discussies heb ik erover meegemaakt. Conclusie: douche wanneer je het zelf het prettigst vind, je hebt nu eenmaal – avond en ochtend douchers. Ben zelf van de avonddouche, s-morgens geen zin in en in de avond lekker schoon in bed.
  En gezien het bezuinigen op water, 2 a 3 maal per week. en ik douche koud na, ook niet voor iedereen 😉