de kracht van humor, Cliniclowns

De kracht van spel en humor

De zorg in Nederland is goed. Artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om ons weer beter te maken. Maar naast de medische zorg, is er steeds meer aandacht voor de mens achter de patiënt. Want die menselijke kant bevordert het herstel. De CliniClowns zijn er voor die menselijke kant. Met spel en humor zorgen zij voor veerkracht en verlichting bij zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie. 

Help CliniClowns zieke kinderen en mensen met dementie afleiding en plezier te hebben. Bel 0800 – 1336  (gratis) of doneer via de website

Meer dan een lach

Tijd voor MAX staat 21 januari 2020 in het teken van CliniClowns. Het programma gaat mee op pad met de CliniClowns en laat zien we hoe het vak van CliniClown veel meer is dan het brengen van een lach. Zo wordt er een bezoek gebracht aan de Downpoli, waar de CliniClowns een wezenlijk verschil maken tijdens de behandelingen van kinderen met het syndroom van Down. Ook wordt Bas de Bont gevolgd, die als CliniClown Bluf tijdens zijn wekelijkse bezoeken aan het ziekenhuis zowel kinderen als hun ouders de hoognodige afleiding bezorgt.

Presentator en verslaggever Jack van Gelder is al bijna 20 jaar nauw verbonden aan de organisatie. In 2000 meldt hij zich spontaan aan als ambassadeur en is nooit meer weggegaan. “Het is niet zo van: ik doe een rode neus op, loop er naartoe en zeg keihard: boe! Nee, CliniClowns brengen een lach en afleiding, maar ook warmte en genegenheid. En ieder kind vraagt daarbij zijn eigen benadering. Het ene kind is meer gebaat bij klein en subtiel, de ander wil meer actie, lekker even keten.”

Mensen met dementie

CliniClowns zet zich ook in voor mensen met dementie. De CliniClowns stemmen met liefde en respect hun spel af op hun belevingswereld en maken oprecht contact. Om hen weer even naar het ‘nu’ te halen en de nodige ontspanning en kracht te geven. Astrid Joosten ontdekte de kracht van zo’n ontmoeting tijdens de bezoeken aan haar moeder, die dementie had en jarenlang in een verzorgingshuis woonde.. “Mijn moeder raakte helemaal in betovering. De CliniClowns weten mensen met dementie echt te openen en te raken. Ik vond het fenomenaal om te zien”, aldus Joosten. Ook Bea Westervelt ontdekte dat haar moeder met Alzheimer een andere benadering nodig had om contact met haar te kunnen maken. Het motiveerde haar om de opleiding tot CliniClown te volgen. Inmiddels speelt ze al jaren als CliniClown Biba.

Over CliniClowns

CliniClowns zet zich in voor zieke kinderen, kinderen met een beperking en voor mensen met dementie. Met spel en humor zorgen professionele CliniClowns voor afleiding en plezier. Ze maken contact met het positieve en gezonde in iemand. Zorgen, angst en stress verdwijnen naar de achtergrond. Zo draagt CliniClowns bij aan menslievende zorg. De CliniClowns spelen in bijna alle Nederlandse ziekenhuizen met een kinderafdeling, de psychiatrie, revalidatieklinieken, hospices, speciale scholen, kinderdagverblijven en in zorginstellingen voor mensen met dementie.

In Tijd voor MAX zijn Jack van Gelder en Astrid Joosten, beide bevlogen ambassadeurs, te gast. En ook Frans Bauer draagt de CliniClowns een warm hart toe. Hij treedt op in de studio!

Help CliniClowns zieke kinderen en mensen met dementie afleiding en plezier te hebben. Bel 0800 –  1336 (gratis) of doneer via de website

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door CliniClowns)

Geef een reactie